ΠΑΜΕ: Με ελλείψεις και προβλήματα το πρώτο κουδούνι

Με όρους κατώτερους αυτών που αξίζουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας ξεκίνησε χτες άλλη μια σχολική χρονιά. Κενά σε εκπαιδευτικούς, ένα πακέτο μέτρων που προωθήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και χτυπούν το μορφωτικό δικαίωμα, ελλείψεις σε υποδομές συνθέτουν την εικόνα της έναρξης της σχολικής χρονιάς, της «κανονικότητας» για την οποία μιλά η κυβέρνηση.

«Το πρώτο κουδούνι που χτύπησε σήμερα βρίσκει τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με χιλιάδες κενά, αποτέλεσμα των πολιτικών εξοικονόμησης προσωπικού

και της υποχρηματοδότησης», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, που αναφέρεται σε κενά που ξεπερνούν τις 2.500 σε Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ. Οπως σημειώνει, «αυτήν τη στιγμή έχουν προσληφθεί 954 εκπαιδευτικοί στη γενική Αγωγή. Με βάση τα περσινά στοιχεία και παρά τις δραματικές μειώσεις προσωπικού στις οποίες είχε προχωρήσει η κυβέρνηση με τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα, στα εργαστήρια και στα ολιγομελή τμήματα προσελήφθησαν 3.113 αναπληρωτές. Φέτος συνταξιοδοτήθηκαν 456 εκπαιδευτικοί, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των κενών για το 2017 σε 3.569. Επί της ουσίας, δηλαδή, το υπουργείο Παιδείας έχει καλύψει μόνο το 26,7% των κενών στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ όλης της χώρας».

Ενδεικτικά, το ΠΑΜΕ αναφέρεται σε ορισμένες ειδικότητες παραθέτοντας τον αριθμό προσλήψεων πέρυσι και στην πρώτη φάση φέτος (σε παρένθεση ο περσινός αριθμός): Φιλόλογοι 276 (826), Μαθηματικοί 189 (474), Φυσικοί 65 (279), Χημικοί 46 (170), Βιολόγοι 143 (398).

Παράλληλα, ξεπερνούν τα 5.000 τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου τα σχολεία βρίσκονται αντιμέτωπα και με μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα.

Την απόφαση για υποβιβασμό του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως στη Ρόδο, που από 6θέσιο γίνεται 3θέσιο, καταγγέλλει η τοπική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, υπενθυμίζοντας πως με απόφασή της η κυβέρνηση εξαφανίζει πανελλαδικά 363 τμήματα δημοτικών και 106 νηπιαγωγείων.

Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Χίου του ΠΑΜΕ αναφέρεται στις μειωμένες κάθε χρόνο προσλήψεις εκπαιδευτικών στο νησί, σημειώνοντας πως από τους 217 αναπληρωτές την περίοδο 2014 - 2015, αυτήν τη χρονιά προσλήφθηκαν μόλις 108 (μέχρι 5/9/2017).

Παράλληλα, κενά στο ειδικό βοηθητικό και στο επιστημονικό προσωπικό διαπιστώθηκαν χτες σε πολλά ειδικά σχολεία της Αττικής, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων που έκαναν δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων σε ειδικά σχολεία σε Ηλιούπολη, Μπραχάμι, Περιστέρι, Καλλιθέα, Ν. Ηράκλειο, Ιλιον κ.α. Οπως μετέφεραν οι διευθυντές των σχολείων, τα κενά πρόκειται να καλυφθούν τις επόμενες μέρες. Ομως, πάνω από το 90% του προσωπικού των ειδικών σχολείων είναι αναπληρωτές, ενώ συνιστά μια ακόμη υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, η απόφαση για μείωση των χρόνων φοίτησης από 8 σε 6, τη στιγμή που μόλις 15.000 μαθητές φοιτούν σε κάποια δομή, ενώ εκτιμάται ότι είναι πολλές χιλιάδες περισσότερα τα παιδιά που χρίζουν Ειδικής Αγωγής.

Ενδεικτικό, πάντως, της αγωνίας του υπουργείου Παιδείας να... κερδίσει τις εντυπώσεις σε «επικοινωνιακό» επίπεδο είναι το non paper, με το οποίο η διευθύντρια του Γραφείου του υπουργού επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «επειδή είναι κρίμα στο σπουδαίο επίτευγμα των 15.371 προσλήψεων αναπληρωτών πριν το άνοιγμα των σχολείων να επισκιαστεί επικοινωνιακά, φροντίστε σε συνεργασία με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τα μικρά και δυσπρόσιτα σχολεία των περιοχών ευθύνης σας να είναι στελεχωμένα τη μέρα του αγιασμού»...

ΠΑΜΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα