«Οι θεοί αρέσκονται να τιμωρούν όσους ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους» του Απόστολου Βαλάρη

«Οι θεοί αρέσκονται να τιμωρούν

όσους ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους»

(Ηρόδοτος, 480-420 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ιστοριογράφος)

Οι άνθρωποι με αναπηρία αποτελούν το 13% του πληθυσμού και συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία. Ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από την εργασία στερεί τη συνεισφορά τους στους υπόλοιπους, διογκώνει δε, τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν, υποβιβάζοντας την κοινωνική συνοχή. Με τον τρόπο αυτό οι άνθρωποι διαχωρίζονται σε προνομιούχους και μη. Επακόλουθο αυτού είναι η απόρριψη των ατόμων με αναπηρία από το κοινωνικό σύνολο με αποτέλεσμα να επικρατεί το δίκαιο

του ισχυρότερου.

Πολλά άτομα λόγω της διαφορετικότητάς που έχουν σε εθνικό, φυλετικό ή θρησκευτικό επίπεδο είτε λόγω προβλημάτων υγείας ( άτομα με αναπηρία), αντιμετωπίζουν άδικη συμπεριφορά στον τομέα της εκπαίδευσης, στην επαγγελματική και κοινωνική τους συμβίωση. Αντιμετωπίζουν καθημερινά τον παραγκωνισμό και την απομόνωση από τα άλλα απολύτως υγιή άτομα. Πέφτουν θύματα προκαταλήψεων λόγω κάποιας σωματικής αναπηρίας για την οποία δεν φέρουν ουσιαστικά καμία απολύτως ευθύνη. Στον επαγγελματικό τομέα βρίσκονται αντιμέτωποι με μεροληπτικές συμπεριφορές και απροθυμία, τις περισσότερες φορές, των εργοδοτών να προσλάβουν ένα τέτοιο άτομο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία να είναι η κοινωνική ομάδα με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας και με το χαμηλότερο εισόδημα.

Για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων απαιτείται ευαισθησία, κατανόηση, ανεκτικότητα και σεβασμός στο διαφορετικό, Κατάλληλο ήθος πολιτικής ηγεσίας ώστε να μην καλλιεργούν οι ίδιοι οι ηγέτες ρατσιστικές τάσεις στους πολίτες. Ενίσχυση κράτους πρόνοιας ίσων ευκαιριών και πρόσβασης σε τομείς όπως η εργασία. Εξασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας με πνεύμα ισοτιμίας για όλους τους πολίτες.

Δυστυχώς, αν και εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα βιώνω τις συνέπειες της διαφορετικότητάς μου. Είμαι άτομα με αναπηρία, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επί έντεκα χρόνια επιτελώ το λειτούργημα του δασκάλου, έχοντας ανταποκριθεί στα καθήκοντά μου, με επάρκεια, ευσυνειδησία και ευαισθησία. Παρότι όμως την τρέχουσα σχολική χρονιά, κατέχω τα προσόντα και τις προϋποθέσεις, με αποκλειστική ευθύνη του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος εφαρμόζοντας την πρακτική των προφορικών εντολών, μου στέρησε ουσιαστικά το δικαίωμα της διδασκαλίας, δεν μου ανατέθηκαν καθήκοντα δασκάλου, υπεύθυνου για συγκεκριμένη τάξη. Αντί αυτού μου ανατέθηκε διδασκαλία ολίγων ωρών εβδομαδιαίως, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το υποχρεωτικό ωράριο, χωρίς να συντρέχει προς τούτο λόγος και ενώ υπήρχαν λειτουργικά κενά για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών.

Μόνος δικαιολογητικός λόγος για την παράλειψη αυτή, θεωρώ πως είναι η διαφορετική μου υπόσταση, η οποία όμως δεν δύναται να επηρεάσει το έργο μου και την ικανότητά μου να διδάσκω. Τα έντεκα χρόνια προϋπηρεσίας μου και διδασκαλίας έχουν αποδείξει την ικανότητα και επάρκεια μου ως διδάσκαλός σε διάφορα σχολεία ανά την Ελλάδα.

Δυστυχώς η σημερινή υπηρεσιακή μου κατάσταση αποτελεί για εμένα επιστημονική υποβάθμιση και η υπηρεσιακή μου καθήλωση στην κάλυψη μόνο ολίγων ωρών διδασκαλίας, ευλόγως θα θεωρηθεί δυσμενής προς εμένα μεταχείριση, απορρέουσα από ρατσιστικές πρακτικές, αντίθετες στην αρχή της ισότητας.

Είναι κρίμα να αφήνουμε παράλογες προκαταλήψεις να μας επηρεάζουν, γιατί το μόνο που κάνουν είναι να μας γυρίζουν πολλά χρόνια, ίσως και αιώνες, πίσω και είναι κρίμα να ακυρώνουμε όσα με τόσους αγώνες έχουμε κερδίσει, όπως είναι η ισονομία!!!

Βαλάρης Απόστολος, δάσκαλος, Κέρκυρα.

Κάνε εγγραφή στο newsletter στο Carrefour και κέρδισε 200€

Tags: Απόστολος ΒαλάρηςΚέρκυρα
Keywords
Τυχαία Θέματα