«Οχι» σε αύξηση του διδακτικού ωραρίου

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}ΕΘΝΟΣ 23/7/2012ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ


Οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να δεχτούν άλλες επιθέσεις στα εργασιακά τους δικαιώματα και μάλιστα μετά τις περικοπές που τους έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση Την αντίδραση των εκπαιδευτικών προκαλεί το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για αύξηση του ωραρίου
Αιτία πολέμου με την κυβέρνηση θεωρούν οι περίπου 200.000 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας

και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την αύξηση του διδακτικού τους ωραρίου, σχέδιο το οποίο προσανατολίζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας.
Μάλιστα, χθες, ρωτήθηκε για το θέμα και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στην Πάτρα για τα εγκαίνια νέου κτιρίου του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει το ζήτημα της αύξησης των ωρών διδασκαλίας για δασκάλους και καθηγητές, αλλά όχι από τη φετινή σχολική χρονιά.
Απαντώντας σε αυτό οι δάσκαλοι (ΔΟΕ), οι οποίοι είχαν την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με τον υπουργό, τόνισαν ότι τους διαβεβαίωνε πως «δεν βλέπει αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών». Εάν αυτό γίνει πράξη, σημαίνει ότι «πέρα από μηδενικούς μόνιμους διορισμούς θα έχουμε και μηδενικούς διορισμούς αναπληρωτών», τόνισε στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Σταύρος Πετράκης και συμπλήρωσε «το ωράριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών βρίσκεται στο μέσο όρο των Ευρωπαίων συναδέλφων μας».
Αρα κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δουλεύουμε λιγότερο. Εάν τελικά εφαρμοσθεί αυτό το μέτρο, θα δικαιωθούν όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το ενδιαφέρον των κυβερνώντων για την εκπαίδευση είναι μόνο σε επίπεδο περικοπών και όχι στην κατεύθυνση της αναβάθμισή της.
Οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να δεχτούν άλλες επιθέσεις στα εργασιακά τους κεκτημένα και μάλιστα τώρα που οι περικοπές στους μισθούς τούς έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες της οικογένειάς τους.
Σε όσους τους κατηγορούν ότι δεν εργάζονται πολλές ώρες, οι εκπαιδευτικοί απαντούν ότι εργάζονται όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους των χωρών-μελών της ΕΕ, αλλά αμείβονται πολύ λιγότερο. Ο ΟΟΣΑ σε σχετική έκθεσή του ανέφερε ότι οι Ελληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται λιγότερο από 600 ώρες τον χρόνο και περίπου 65 ώρες τον μήνα.
Οι εκπαιδευτικοί της χώρας μας, το διαψεύδουν αυτό λέγοντας ότι ένας δάσκαλος με 10 χρόνια προϋπηρεσίας πρέπει να διδάσκει 24 ώρες την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει: 36 εβδομάδες επί 24 ώρες, ο εκπαιδευτικός έχει στην πλάτη του 864 ώρες διδασκαλίας και όχι 600 ώρες όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι αρμόδιοι του ΟΟΣΑ. Για την πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε ο μέσος όρος εβδομαδιαίας διδασκαλίας σε ώρες είναι από 20 έως 25.
Η μείωση οφείλεται στα χρόνια προϋπηρεσίας του εκπαιδευτικού, αφού όσο αυξάνονται τα χρόνια ε
Keywords
Τυχαία Θέματα