Ο τυφώνας Χάρβεϊ πλησιάζει στις ακτές του Υπουργείου Παιδείας…

του Παναγιώτη Στασινάκη

Για να εντοπίσω στο διαδίκτυο την παραπάνω εικόνα, ‘no more biology after tomorrow‘, η αλήθεια είναι πως παιδεύτηκα λίγο. Όμως, σύμφωνα με το όραμα (;), το σχέδιο (;), το πλάνο (;) του υπουργείου παιδείας, σε λίγα χρόνια αυτό θα αποτελεί μία πραγματικότητα. Έτσι κι εμείς θα μπορούμε εύκολα να εντοπίζουμε τέτοιες εικόνες στο αχανές διαδίκτυο και αυτό θα οφείλεται στον κ. Γαβρόγλου και την 7άδα των ‘σοφών’ (έτσι τους λένε αυτούς, σοφούς) που σχεδίασαν αυτό που παρουσιάστηκε ως εκπαιδευτική

μεταρρύθμιση. Η συνεισφορά στην παγκόσμια κοινότητα θα είναι μοναδική…

Καθώς σε έναν κόσμο που οι πάντες επενδύουν στην καινοτομία που παράγεται από την έρευνα (για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχεις ανθρώπους που θα θέλουν να καταπιαστούν με την έρευνα, ενδιαφέρον που χτίζεται σε μικρότερες ηλικίες), εμείς καινοτομούμε αντιστρόφως. Κάνουμε τα πάντα ώστε να μην υπάρχουν άνθρωποι που θα θέλουν να καταπιαστούν με τις επιστήμες.

Η ιδέα της αποδόμησης είχε φανεί από νωρίς. Το προσχέδιο που είχε κυκλοφορήσει την άνοιξη 2017, δεν έλεγε απολύτως τίποτα. Η πρόσκληση για προτάσεις προς τους σοφούς, ήταν χωρίς καμία ανταπόκριση. Κι έτσι καταλήξαμε εδώ, σήμερα, να επικοινωνούμε με το υπουργείο (οι ενώσεις Βιολόγων, Χημικών, Φυσικών) μέσω ανακοινώσεων, γιατί ποτέ κανένας δεν συζητά με κανέναν.

Το χειρότερο που μπορεί να κάνει η εξουσία σε ένα φυσικό πρόσωπο, δεν είναι να τον κάνει απάνθρωπο. Είναι να του δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως σε έναν πολυεπίπεδο και πολυπαραγοντικό κόσμο, κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Οι σοφοί, ο υπουργός και οι λοιποί συμβουλάτορες έχουν έρθει σε ρήξη με την πραγματικότητα και την κοινή λογική. Έχουν κατορθώσει ακόμα και να καταρρίψουν βασικές αρχές της επιστήμης, ‘πως δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια’. Μεταφυσικά και πνευματικά, κρατούν επικοινωνία με ένα σύμπαν, το οποίο βρίσκεται σε άλλη διάσταση.

Επειδή όμως εμείς ζούμε σε έναν τρισδιάστατο (άντε το πολύ τετραδιάστατο) κόσμο, δεν θα περιμένουμε να τους κρίνει η ιστορία (δεν τους ενδιαφέρει κιόλας, περαστικοί είναι από τις θέσεις τους, σοφοί+υπουργός). Ούτε θα αφήσουμε τις εμμονές τους να γίνουν ταφόπλακα για το μέλλον των νέων ανθρώπων. Θα παλέψουμε με όποιο τρόπο διαθέτουμε, γιατί μέσα στις τάξεις δεν βλέπουμε αριθμούς, νούμερα, διαθέσεις, συμφέροντα, ιδιοτέλειες, αλλά νέους ανθρώπους που οραματίζονται.

Ας ξυπνήσετε κι εσείς εκεί στα γραφεία του Υπουργείου στο Μαρούσι, είτε όπου αλλού κλωθογυρίζετε και συζητήστε ουσιαστικά με τους ενδιαφερόμενους και τον κόσμο. Αφήστε τακτικισμούς και διαφημιστικά κόλπα περασμένης κοπής.

Το έχετε ανάγκη περισσότερο από ό,τι νομίζετε, επειδή πλησιάζει το τυφώνας Χάρβεϊ…

το κείμενο το πήραμε από τη σελίδα "Η βιολογία στο σχολείο"

ΒιολογίαΠαναγιώτης Στασινάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα