ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας” : Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Re:Think – Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας

Tο Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα- RE:THINK σας καλεί να γνωρίσετε και να ανακαλύψετε τον μαγικό κόσμο του “Πολιτισμού της Καλλιέργειας”, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγρἀμματα που έχουμε ετοιμάσει για εσας.
Τα προγρἀμματα έχουν τον γενικό τίτλο ” Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας” , απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής κοινότητας, και περιλαμβάνει ενότητες όπως

Παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια, Δημιουργία του δικού μου αειφορικού κήπουΤράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων,Μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος,Κομποστοποίηση
(οικ​​ιακή και συνοικιακή)Δημιουργική επανάχρηση, ιδιοκατασκευές από άχρηστα υλικά (diy crafts)Ανάγνωση και χρήση των θεραπευτικών βοτάνων και δημιουργία φυτικών προιόντων (π.χ φυτικά ἐλαια, αφρόλουτρο κ.α)Οικοτεχνία.

ενώ πατώντας εδώ , βλεπετε ενδεικτικές φωτό και εκδηλώσεις από όλο το φάσμα του έργου του Αγροκτηματος Φοίφα.
Το Αγρόκτημά μας σιγά, σιγά από το 2012 έχει ξεκινήσει το δύσκολο και πρωτοποριακό έργο του, της μετάδοσης και ανάπτυξης του “Πολιτισμού της καλλιέργειας”.

Mέσα από καινοτόμα περιβαλλοντικά προγράμματα οικοδομούμε μια περιβαλλοντική συνείδηση που είναι βασισμένη στο βιώμα, στην αλήθεια και στην έννοια της αυτο-διαχείρισης της ενέργειάς μας και ετσι στην καλύτερη επαφή μας με την φύση. Η μέθοδος μας είναι πάντα το παιχνίδι και το πείραμα.
Τα εργαστήρια στο Αγρόκτημα Φοίφα για το 2017 απευθυνόμενα σε σχολεία ,συλλογικούς φορείς και άτυπες ομάδες εχουν ἠδη ξεκινήσει, ενώ τα Σ/Κ θα είναι αφιερωμένα στην οικογένεια και στο δημιουργικό παιχνίδι!
Μέσα απο τα εργαστήριά μας στηρίζεται και επικοινωνείται παράλληλα το δύσκολο έργο της Ανάπτυξης και Διατήρησης της Τράπεζας Παραδοσιακών Σπόρων του Αγροκτήματός μας. μιας Τράπεζας που έχει διασὠσει πάνω από 350 ποικιλλίες αλλά και έχει διακινήσει ελεύθερα χιλιάδες φακελάκια παραδοσιακών σπόρων, τα τελευταία 5 χρόνια. Ταυτόχρονα με κεντρικό άξονα την Τράπεζά μας έχει αναπτυχθεί και το Δίκτυο Σποροφυλάκων, δηλ ένα Δίκτυο ενεργών ανθρώπων που δουλεύουν πάνω στην ιδέα της Διατήρησης των Παραδοσιακών ποικιλλιών.
Επιπλέον αν επιθυμείτε το σχολείο σας να ενταχθεί στο Δίκτυο Σποροφυλάκων , στο Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης μπορείτε πάλι να επικοινωνήσετε μαζί μας για αιτήσεις και διευκρινήσεις.
Το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης εξελίσσεται σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και τον Ελγο-Δήμητρα Καλαμάτας, ενώ η Τράπεζα Σπόρων του Αγροκτηματός Φοίφα υποστηρίζεται από τον Ελγο-Δήμητρα Καλαμάτας και αναπτύσσεται μέσα από το Δίκτυο Σποροφυλακων αλλά και συνεργάζεται με την εναλλακτική κοινότητα “Το Πελίτι”
Η δράση μας είναι μη κερδοσκοπική και στοχεὐει στην ανάπτυξη της βιώσιμης και ολιστικής περιβαλλοντικής εκπαιδευσης, ως εργαλείο για μια βιώσιμη κοινωνία.
Αν θελετε να λάβετε μέρος σε εργαστήριο ή να οργανωθεί επίσκεψη στο αγρόκτημά μας ή να σας αποσταλεί ο ενημερωτικός οδηγός των προγραμμάτων μας μπορείτε να ​επικοινωνήσετε με mail: [email protected], αλλά και στο 2721022505
Τἐλος ως μια ευγενική προσφορά απο εμάς στα σχολεία που θέλουν να μας επισκεφτούν και παράλληλα στοχεὐοντας στην ανάπτυξη της υγιεινής διατροφής εντός του σχολικού περιβάλλοντος, παρέχουμε στο τέλος του προγράμματος στην σχολική ομάδα που θα μας επισκεφτεί βιολογικά πορτοκάλια merlin από το αγρόκτημἀ μας , πιστοποιημένα απο την ΔΗΩ , για καταναλὠση και επεξεργασία εντός του σχολείου.

Υπεύθυνη των περιβαλλοντικών προγραμμάτων είναι η Μυρτώ Φοίφα, πτυχιούχος ΤΕΑΠΗ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Trinity Laban Conservatoire καθώς και δημιουργός των RE:THINK PROJECT και FarmaFifaPermaculture Project, με ειδίκευση στην βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση. Το έργο της ανάμεσα στα άλλα έχει παρουσιαστεί στο TEDxKalamata
How can a farm survive and educate a city καθώς και στο 7ο Πανελλήνιο Συνεδρίο ΠΕΕΚΠΕ, 2015
“Οι αρχές μιας εναλλακτικής προσέγγισης στην περιβαλλοντική εκπαίδευση Πως ένα περιαστικό φυσικό αγρόκτημα εκπαιδεύει μια πόλη. Ο κοινωνικός χαρακτήρας ενός ολοκληρωμένου περιβαλλοντικού προγράμματος”

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΑΣ

Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας-RE:THINK-Αγρόκτημα Φοίφα

Το έργο μας στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες:α) την αυτοδιαχείριση της απορριμάτων και β) την αυτοδιαχείριση της τροφής μας. Ενώ τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια έχει καταφέρει να αλλάξει καθημερινότητα της πόλης, μεταγγίζοντας της αξίες του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος και την αξιοποίησή του, για μία ποιοτικότερη ζωή των κατοίκων της,

Στοχευμένες δράσεις για την διάδοση του “πολιτισμού της καλλιέργειας”:

1. Δημιουργία και ανάπτυξη του πρώτου και μοναδικού Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπου οι παραγωγοί απορριμάτων του αστικού ιστού, γίνονται παραγωγοί του δικού τους κομπόστ, το οποίο και μπορούν να χρησιμοποιούν για ιδία και δωρεάν χρήση. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης δράσης προσφέρεται εκπαίδευση των χρηστών στο κομμάτι της αυτοδιαχείρισης των απορριμάτων για χρηστικό αλλά και καλλιτεχνικό σκοπό μέσω ανοιχτών εργαστηρίων στο δημόσιο χώρο αλλά και εκθέσεων. Παράλληλα υπάρχει συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση καθώς το δίκτυο συνεχώς επεκτείνεται σε νέα σημεία και με νέους παραγωγούς-χρήστες.

2. Δημιουργία και ανάπτυξη της μοναδικής Ανοιχτής Τράπεζας Σπόρων στην Πελοπόννησο με πάνω από 300 ποικιλίες παραδοσιακών ειδών. Η συγκεκριμένη δράση διαφυλάττει την τοπική βιοποικιλότητα, ενημερώνει τους καλλιεργητές (εν ενεργεία και εν δυνάμει) για αντίστοιχα ζητήματα και στο πλαίσιο της έχουν διοργανωθεί μέχρι στιγνής 7 τοπικές ανταλλαγές σπόρων. Επιπλέον έχει δημιουργήσει και συνεχώς αναπτύσσει σημαντικό δίκτυο εθελοντών –σποροφυλάκων σε όλη την Ελλάδα. Τέλος η τράπεζα έχει ήδη συνδεθεί με αντίστοιχα εγχείρηματα στο εξωτερικό

3.Το αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα αποτελεί έναν μοναδικό οικοσύστημα-χώρο πολιτισμού, παιδείας, ενημέρωσης και ποικίλων δραστηριοτήτων., μέσα στον αστικό ιστό. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό επισκέψιμο Περιαστικό Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα με ποικίλα εργαστήρια, εκδηλώσεις πάνω στην αει-καλλιέργεια, την κομποστοποίηση, την δημιουργική επανάχρηση (DIY ARTS AND CRAFTS) την οικοτεχνία, την χρήση των βοτάνων για την υγεία μας και την διατροφή μας. Στον χώρο του αγροκτήματος έχουν δημιουργηθεί καινοτόμα περιβαλλοντικά προγράμματα, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, που απευθύνονται σε σχολεία και φορείς με κύριο στόχο την βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και όλους τους παραπάνω τομείς.. Παράλληλα αποτελεί ιδανικό χώρο για περιβαλλοντικές, καλλιτεχνικές, κοινωνικές εκδηλωσεις., Ειδικότερα το Αγρόκτημα Φυσικής Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα, στοχευουμε να αποτελεί όχι μόνο ενα εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό κέντρο, αλλά και ἐνα ανοιχτο πολιτιστικό χώρο , φορέα ποικίλλων πολιτιστικών γεγονότων , με στόχο την αποκέντρωση της καλλιτεχνικής διαδικασίας και την παραγωγή αυτοοργανωμενων πολιτιστικών γεγονότων καινοτόμων,που αναδεικνύουν τους στόχους του κοινωνικού συναιτερισμού.

4. Μέσα στο αγρόκτημα δημιουργήθηκαν και συντηρούνται η Αγροτική Συλλογή του πρώην Αγροτικού Σταθμού της Μεσσηνίας καθώς και διατηρείται το πρώτο Κεραμοποιείο της περιοχής μας, που λειτουργούσε με υδροκίνηση. Μέσω αυτών διασώζονται βασικά πολιτισμικά στοιχεία του πολιτισμού της καλλιέργειας, από όπου αναδεικνύεται η σοφία των παλαιότερων γενεών στην διαχείριση της γης αλλά και ο σεβασμός που κατείχαν απέναντι σε αυτήν, δείχνοντάς μας τον δρόμο για μία ουσιαστική επαφή με την φύση μέσω της αξιοποίησή των πόρων της και όχι την πρόσκαιρη εκμετάλλευσή της.

Οι δράσεις στηρίζονται από τις μόνιμες συμπράξεις και συνεργασίες με τον Δήμο Καλαμάτας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ερευνητικό ίδρυμα ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και πλήθος πολιτιστικών και περιβαλλοντικών οργανισμών όπως ΕΛΛΕΤ, ΠΕΕΚΠΕ, ΚΑΝΕ, , κ.ά..

Βασικοί υποστηρικτές όλων των παραπάνω είναι οι πολίτες της Καλαμάτας που έχουν αγκαλιάσει όλες τις παραπάνω δράσεις και βοήθούν ενεργά με όποιον τρόπο ο καθένας μπορεί..

Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας
Keywords
Τυχαία Θέματα