Νίκη Κ. Κεραμέως, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ: Τι σημαίνει η αύξηση κατά 548% για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις;

"Για λόγους οικονομίας της συζήτησης, σταματώ εδώ, καθώς θα ήθελα διακριτά να αναφερθώ στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι σημειώνεται μια αύξηση κατά 3,16%, και όχι 5%, κατά δήλωσή σας, κύριε Υπουργέ – αλήθεια πώς στρογγυλοποιήσατε το ποσοστό; Δημιουργική λογιστική! Σε κάθε περίπτωση, η όποια αύξηση στον Προϋπολογισμό για την Παιδεία της χώρας είναι καλοδεχούμενη.
Για να δούμε, όμως, πώς επιμερίζεται αυτή η αύξηση. Διατρέχοντας, λοιπόν, τα ποσά, στάθηκα σε κάποια νούμερα που εντυπωσιάζουν και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά:
- Σελίδα 107, αύξηση

κατά 548% για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (πιστώσεις κατά ειδικό φορέα, στον κωδικό αριθμό 170). Εδώ δεν μπορώ παρά να θυμίσω ότι μετά τις αρχικές σας εξαγγελίες για κατάργηση των πανελλαδικών, το τελευταίο δημοσιοποιημένο σχέδιό σας μιλάει για «διπλασιασμό» των πανελλαδικών. Σε αυτό άραγε οφείλεται η αύξηση κατά 548% για Εισαγωγικές Εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;
- Σελίδα 109, αύξηση κατά 336% στις πιστώσεις για πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές, ήτοι για υπερωριακή απασχόληση (πιστώσεις κατά μείζονα κατηγορία δαπάνης, στον κωδικό αριθμό 0002). Και θα μου πείτε κακό είναι αυτό; Όχι. Αλλά γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον; Γιατί λίγο πιο κάτω, σελίδα 112, στην ανάλυση των πιστώσεων, φαίνεται ότι από αυτές τις αυξήσεις για την υπερωριακή απασχόληση, το 81% προορίζεται πάλι για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Κύριε Υπουργέ, ενώ μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς περιμένουν εναγωνίως να μάθουν τα σχέδια σας σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά από μια μακρά περίοδο αντικρουόμενων, όσο και πομπωδών δηλώσεων περί κατάργησης ή μη των πανελλαδικών εξετάσεων, εσείς, από όσο φαίνεται, έχετε κάποιο σχέδιο, για το οποίο μάλιστα προβλέπετε στον Κρατικό Προϋπολογισμό τέτοια υπέρογκη αύξηση. Τι περιλαμβάνει λοιπόν το σχέδιο αυτό; Πότε σκοπεύετε να το μοιραστείτε με την εκπαιδευτική κοινότητα; Ή για να πάω ένα βήμα πίσω, υπάρχει άραγε σχέδιο; Αντιλαμβάνεστε ότι για μια τέτοια αύξηση, αν μη τι άλλο, απαιτούμε απαντήσεις. Ελπίζουμε να τις έχετε".

Νίκη Κεραμέως
Keywords
Τυχαία Θέματα