Νεκροί και δεκάδες τραυματίες Παλαιστίνιοι από τα βάρβαρα χτυπήματα του Ισραήλ

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, με τις βίαιες αντιδράσεις έπειτα από την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό την Παρασκευή, όταν χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κατά της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μωρό 6 μόλις μηνών, κατέληξε και αυτό τα ξημερώματα στο νοσοκομείο.

Ο

ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι αναχαίτισε μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα. Σε απάντηση έπληξε στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα. Όπως αναφέρει παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 25 άνθρωποι, εκ των οποίων και έξι παιδιά, τραυματίστηκαν από τα πλήγματα αυτά.

Παρότι ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι έπληξε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης και μια αποθήκη όπλων, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι περισσότεροι τραυματίες διέμεναν σε ένα κτίριο δίπλα από το στρατόπεδο.

Ο ΟΗΕ, κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε "την ιδιαίτερη ανησυχία του για τον κίνδυνο βίαιης κλιμάκωσης" της έντασης, όπως δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ ειδικός συντονιστής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας την απόφαση Τραμπ σε Ιορδανία, Αίγυπτο, Ιράκ, Τουρκία, Τυνησία και Ιράν.

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και σε Μαλαισία, Μπανγκλαντές, Μαλαισία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Αφγανιστάν, στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία και στην Ινδονησία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον πλανήτη.

Η Ιερουσαλήμ είναι τέραστιας σημασίας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους, ενώ εκεί βρίσκονται ιεροί τόποι για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, εβραϊσμό, χριστιανισμό και Ισλάμ.

Το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 το ανατολικό τμήμα της πόλης, που μέχρι τότε ελεγχόταν από την Ιορδανία και τελικώς το προσάρτησε το 1980, σε μια κίνηση ωστόσο που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

Στην ανατολική Ιερουσαλήμ ζουν 330.000 Παλαιστίνιοι, μαζί με 200.000 Ισραηλινούς εβραίους εποίκους.

Αν και, με βάση το διεθνές δίκαιο, οι οικισμοί των εποίκων είναι παράνομοι, το Ισραήλ θεωρεί τις γειτονιές τους τμήμα της πόλης.

Αθήνα

Πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε χθες 8/12 στο κέντρο της Αθήνας. Ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα από το Σύνταγμα με κατεύθυνση προς την αμερικάνικη πρεσβεία, μπροστά από την οποία έμεινε για αρκετή ώρα στοχοποιώντας τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Στη πορεία συμμετείχαν Παλαιστινιακές οργανώσεις, το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στη Τουρκία και το Κουρδιστάν, καθώς και αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες μεταξύ των οποίων ήταν η ΚΝΕ, η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία (ΛΑ-ΑΑΣ) και το ΣΕΚ

Παλαιστίνη
Keywords
Τυχαία Θέματα