Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας και αξιολόγησης

Tweet

Στην μονιμοποίηση των μηχανισμών που εξωθεί, ουσιαστικά τους εργαζόμενους εκτός δημοσίου ή τους διατηρεί σε ένα καθεστώς συνεχούς επανακατοχύρωσης της εργασίας τους. Τη δήλωση βόμβα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, στο Βήμα FM χθές, ακολούθησε η εξής:

"Από εδώ και στο εξής προχωράμε στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, πλήρως αποσυνδεδεμένου από ποσοτικούς στόχους, μείωση μισθού

και ενδεχόμενη απόλυση. Ενός συστήματος που θα “παντρεύει” τα προσόντα των υπαλλήλων με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης.

Ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας θα αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο και εν πολλοίς αναξιοκρατικό σύστημα των μετατάξεων και αποσπάσεων. Δημιουργούμε μια εσωτερική αγορά εργασίας, μέσα στην οποία θα προκύπτουν μετά από αξιολόγηση δομών κενές θέσεις και θα καλύπτονται από δημοσίους υπαλλήλους με τα απαιτούμενα προσόντα σε πλεονάζουσες θέσεις".

Όπως σωστά διευκρινίζει και το aftodioikisi.gr, το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που εγκρίθηκε στο Κοινοβούλιο, περιέχει ρύθμιση η οποία προσθέτει σε ισχύουσα διάταξη του νόμου 4093/2012, εδάφιο το οποίο ορίζει ότι υπάλληλοι που δεν αποδέχονται την τοποθέτησή τους στο πλαίσιο της υποχρεωτικής μετάταξης, δεν έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για εκούσια μετάταξή τους και παραμένουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τη λήξη του καθεστώτος διαθεσιμότητας.

Αυτό όσον αφορά μόνιμους υπαλλήλους. Τους εργαζόμενους σε ΝΠΙΔ η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τους απομακρύνει από τη θέση τους ακαριαία, χωρίς να ενταχθούν προηγουμένως σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Ανάλογες διατάξεις τίθενται σε εφαρμογή σε περίπτωση που ο υπάλληλος αρνηθεί την υποχρεωτική μετάταξή του.

Μάλιστα, είναι ορατός ο κίνδυνος ένταξης στο μόνιμο μηχανισμό και για όσους υπαλλήλους βαθμολογηθούν με «κάτω από τη βάση», στο πλαίσιο του νέου συστήματος αξιολόγησης υπαλλήλων.

Tags: αξιολόγησηδημόσιοι υπάλληλοικινητικότητα Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα