Μια δεύτερη ευκαιρία για τη διεθνοποίηση της ελληνικής γλώσσας (ή: «και ο μήνας έχει 9»)

Την 9η Ιανουαρίου του 1794, μια ομάδα Γερμανών μεταναστών στις ΗΠΑ, προσήλθε από τη Βιρτζίνια στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και κατέθεσε το αίτημα της μετάφρασης των νόμων στη γερμανική γλώσσα.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το σκεπτικό των αιτηθέντων, θα βοηθούσε τους Γερμανούς μετανάστες που δεν είχαν μάθει ακόμη την αγγλική, να εγκλιματιστούν γρηγορότερα στην καινούρια τους πατρίδα. Καλώς ή κακώς, το αίτημά τους καταψηφίστηκε, αν και οριακά, με ψήφους 42 κατά

και 41 υπέρ. Το σχετικώς αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο γεννηθείς στη Γερμανία, και μάλιστα δίγλωσσος (πρώτος) πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Φρέντερικ Αγκούστους Κόνραντ Μούλενμπεργκ, ο οποίος απείχε από την κρίσιμη εκείνη ψηφοφορία, μετά ταύτα δήλωσε αυστηρά: «Όσο γρηγορότερα οι Γερμανοί γίνουν Αμερικάνοι, τόσο το καλύτερο!».
Η ιστορία αυτής της ψηφοφορίας θα μπορούσε να είχε τελειώσει εδώ, όμως το ’φερε έτσι η μοίρα και ο πυρήνας του γεγονότος έδωσε τροφή για την ανάπτυξη ενός κλασικού «αστικού μύθου», σε μια σειρά από χώρες, με μικρές παραλλαγές: έτσι λοιπόν, Γερμανοί, Γάλλοι, Ισπανοί, Ολλανδοί, Εβραίοι, χτυπιούνται σήμερα διότι έχουν μάθει πως σε μια κρίσιμη ψηφοφορία που έγινε πριν δύο και κάτι αιώνες στις ΗΠΑ, η δική τους γλώσσα δεν μπόρεσε να γίνει η επίσημη γλώσσα του αμερικανικού κράτους για μία και μόνη ψήφο!
Ο μύθος αυτός έχει πέραση και στην Ελλάδα. Στους καιρούς, ειδικά, της εθνικοπαραφροσύνης, η πίκρα και η αγανάκτηση είναι ακόμα μεγαλύτερες. Σήμερα πληρώνουμε και φροντιστήρια για να μπορούμε να μιλάμε αγγλικά-αμερικανικά, ενώ θα μπορούσε να μιλούσε ελληνικά …όλος ο πλανήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε μια (ακροδεξιά) παραλλαγή τού βασικού μύθου, η ελληνική γλώσσα έχασε τη χρυσή ευκαιρία από μία αρνητική ψήφο - σιωνιστική σκευωρία· μάλιστα ο γνωστός Κ. Πλεύρης κατονομάζει με το ονοματεπώνυμό του τον …Εβραίο που καταψήφισε!
Όπως και να ’χει, εκεί που όλα τα κράτη της υφηλίου -μέσω της κυριαρχίας των Αμερικανών- θα είχαν υποχρεωθεί να μάθουν τα ελληνικά (και πιθανώς …τα αρχαία ελληνικά) σαν δεύτερη, τουλάχιστον, επίσημη γλώσσα τους, τώρα σαφώς συμβαίνει το αντίθετο: «τα αγγλικά, με αμερικανική μάλιστα προφορά» είναι πρακτικώς η επίσημη γλώσσα όλων των υπουργείων (όπως παρατηρούσε εξάλλου και ο Θ. Πάγκαλος για το υπουργείο Εξωτερικών ήδη από την εποχή της θητείας του Γ. Παπανδρέου), η αγγλική προτείνεται για δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας (όπως είχε εισηγηθεί στα πρώτα μνημονιακά χρόνια η άλλοτε υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου), για να μην πούμε για τα greeklish (ελληνικά γραμμένα με ξένους λατινικούς χαρακτήρες, που κατακλύζουν τις ψηφιακές επικοινωνίες) και για όλα τα υπόλοιπα που αποτυπώνουν την υποβάθμιση έως κατήφορο της γλώσσας μας, και τουλάχιστον σε σχέση με τα αγγλικά.
Φαίνεται όμως ότι η ελπίδα τελικά δεν έχει χαθεί, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κυβερνώντων. Η προοπτική να αναγεννηθεί η ελληνική γλώσσα από τις στάχτες της, και να αποκτήσει τη διεθνή αίγλη που της αρμόζει, επανέρχεται!
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τέρενς Κουίκ, (το ονοματεπώνυμο δεν προδιαθέτει κάποιον γι' αυτό που ακολουθεί), ζήτησε να κατοχυρωθεί η 9η Φεβρουαρίου κάθε έτους «ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας». Για την επίτευξη του σημαντικού αυτού στόχου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι «ενεργεί προς τον ΟΗΕ και την ΟΥΝΕΣΚΟ», ενώ έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη της Κύπρου (θα ανταποδώσουμε στη Eurovision).
Κάποιος προφανής λόγος για τον οποίον η ελληνική κυβέρνηση μέσω ΑΝΕΛ αποφάσισε να ενεργήσει τώρα και να ζητήσει και τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν φαίνεται να υπάρχει. Μάλιστα στον λόγο του ο κ. Κουίκ δεν διαπίστωνε ενδυνάμωση της ελληνικής γλώσσας (η οποία στη συγκυρία διεκδικεί τη διεθνή αναγνώρισή της) αλλά αποδυνάμωσή της: «Στόχος είναι να μπορέσουμε με κοινά προγράμματα (σ.σ.: με τους Κυπρίους) να διαφυλάξουμε όσο γίνεται πιο ψηλά τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια και κυρίως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, όπου πλέον οι απόδημοι είναι στην τέταρτη και πέμπτη γενιά και τη χάνουμε σιγά σιγά τη γλώσσα». Μέτριο επιχείρημα για να βγει κανείς επιθετικά, θα παρατηρούσε κάποιος.
Εν πάση περιπτώσει, υπό πολλές προϋποθέσεις θα επρόκειτο για μια εξαίρετη (όσο είναι και αποπροσανατολιστική) πρωτοβουλία της κυβέρνησης και των ΑΝΕΛ, ωστόσο το αίτημα που διατύπωσε ο κ. Κουίκ δεν μπορεί να έχει καμία τύχη, εξαιτίας του γενικού πλαισίου στο οποίο εντάσσεται.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι ΑΝΕΛ διατελούν, για όποιον μπορεί να διατηρεί την ειλικρίνεια των οφθαλμών του, απολύτως ανυπόληπτοι, ακατάλληλοι, και επιεικώς αφερέγγυοι όσον αναφορά στην υπόθεση της υποστήριξης των εθνικών μας συμφερόντων, της προάσπισης της εθνικής μας ανεξαρτησίας, υπερηφάνειας, ταυτότητας, γλώσσας κλπ.
Στην επίσημη ιστοσελίδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα βρει κανείς ακόμα την ιδρυτική διακήρυξη του «φορέα», που στήθηκε μόλις πριν 5 χρόνια, το 2012. Στις πρώτες κιόλας φράσεις του σχετικού μανιφέστου, διαβάζουμε:
«Ιδρυτική Διακήρυξη των ΑΝΕΛ
Οι Έλληνες πολίτες που συναντηθήκαμε τα τελευταία δυο χρόνια, αντιμετωπίζοντας την επίθεση της Νέας Τάξης πραγμάτων μέσω μνημονίων, εθνικής ταπείνωσης και βίαιης οικονομικής επίθεσης στην Ελληνική οικογένεια, συμφωνήσαμε να ιδρύσουμε πολιτικό φορέα με το όνομα “Ανεξάρτητοι Έλληνες”.
Ο φορέας αυτός:
1. Καθιστά αδιαπραγμάτευτες τις αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας και περηφάνιας, της λαϊκής κυριαρχίας, της πρόταξης του εθνικού συμφέροντος, της τήρησης του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
2. Απαιτεί την κατάργηση του μνημονίου και αρνείται να δεχτεί _το επαχθές, παράνομο χρέος που διαμορφώθηκε με τοκογλυφικά επιτόκια.
3. Απορρίπτει την εκχώρηση της Εθνικής Κυριαρχίας (…)»
Θα ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστο αν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την υπόθεση της ελληνικής γλώσσας οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (και γενικώς η κυβέρνηση), οι οποίοι ήδη από το 2015 ξεπουλούσαν τις αδιαπραγμάτευτες αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας και περηφάνιας, τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόταξη του εθνικού συμφέροντος, την τήρηση του Συντάγματος, κλπ., όταν δια στόματος Καμμένου προσκαλούσαν το ΝΑΤΟ να δημιουργήσει μια μεγάλη αεροπορική βάση στην Κάρπαθο. Για το καλό της πατρίδας, έδιναν για μια ακόμη φορά γη και ύδωρ στους Αμερικανούς, πανηγυρίζοντας στην προοπτική ενός μεγάλου συμμαχικού ορμητηρίου θανάτου.
Θα ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστο αν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την υπόθεση της ελληνικής γλώσσας οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (και γενικώς η κυβέρνηση), οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν στην εξουσία το 2015, πέρασαν ως τάχιστα από την απαίτηση για την κατάργηση του μνημονίου, στην ψήφιση του 3ου και επαχθέστερου μνημονίου, δίνοντας συνεχόμενα χτυπήματα στον ελληνικό λαό με τα βάρβαρα, εξοντωτικά μέτρα που έφεραν και ενέκριναν στη Βουλή.
Θα ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστο αν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την υπόθεση της ελληνικής γλώσσας οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (και γενικώς η κυβέρνηση), οι οποίοι έκαναν νόμο την υποχρέωση του ελληνικού κράτους να λογοδοτεί στις …Βρυξέλλες πριν νομοθετήσει, μ’ όλες τις κορώνες τους για την προάσπιση της Εθνικής μας Κυριαρχίας. Η δε παρουσία της Frontex στα χωρικά μας ύδατα και η μετατροπή του Αιγαίου σε ΝΑΤΟϊκή λίμνη είναι, για τους ΑΝΕΛ και την κυβέρνηση, εγγύηση της ασφάλειας των συνόρων μας…
Θα έλεγε κανείς ότι η πιο έντιμη στιγμή των ΑΝΕΛ, ως προς το ειλικρινές ενδιαφέρον τους για την ελληνική γλώσσα, ήταν όταν στις παραμονές των εθνικών εκλογών του 2015 ανάμεσα στα προσόντα που ζητούσαν από τους υποψήφιους βουλευτές τους ήταν …οι «Ξένες Γλώσσες».

Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

διεθνοποίηση της ελληνικής γλώσσας
Keywords
ευκαιρια, ανεξαρτητοι ελληνες, ηπα, βουλη, ψηφοφορία, ελλαδα, παπανδρεου, οηε, ουνεσκο, κυπρος, eurovision, ειλικρίνεια, μνημονιο, χρεος, καμμενος, νατο, frontex, συριζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εφημεριδα δημοκρατια, μεταναστευση στην αυστραλια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, βουλευτες, ημερομήνια, χωρες, αυστραλια, γερμανια, γη και υδωρ, εβραιοι, ηπα, κυπρου, οηε, τυχη, φρασεις, χρυση ευκαιρια, αιγλη, αξιζει, αρχαια, γινει, γινεται, γλωσσα, δικη, εγινε, εγγυηση, ειλικρίνεια, υπαρχει, εκχωρηση, ελπιδα, εποχη, εφημεριδα, η δικη, υποθεση, υφυπουργος, καναδας, κυβερνηση, λογο, μοιρα, μυθος, νατο, ομαδα, οικογενεια, ονομα, παγκαλος, πεμπτη, πλευρης, προγραμματα, σειρα, υδωρ, υπουργειο εξωτερικων, υπουργος παιδειας, φροντιστηρια, φορα, χρυση, ψηφοφορία, αιωνες, ελληνικα, frontex, υπουργειο
Τυχαία Θέματα