Με παπούτσια, τομάτες και «Μόνικα, Μόνικα» υποδέχθηκαν την Χίλαρι

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΑΙΓΥΠΤΟΣ Τομάτες και παπούτσια εκτοξευσαν διαδηλωτές κατά της αυτοκινητοπομπής που συνόδευε την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στην Αίγυπτο, στη διάρκεια της πρώτης της επίσκεψης στη χώρα, μετά
την εκλογή του Ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Σύμφωνα με τις αρχές οι φώναζαν «Μόνικα, Μόνικα», αναφερόμενοι στο σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει στο παρελθόν και εμπλεκόταν ο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και σύζυγός της.

Διαδηλωτές έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, φώναζαν το Σάββατο το βράδυ αντι-ισλαμιστικά σλόγκαν, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστήριζαν την άνοδο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην εξουσία.

Επαφές στο Ισραήλ
Συνομιλίες θα έχει σήμερα η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ισραηλινούς αξιωματούχους με επίκεντρο την πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Κατά την πρώτη της επίσκεψη στο Ισραήλ τους τελευταίους 22 μήνες και την τέταρτη από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, η Κλίντον θα έχει συνομιλίες που θα επικεντρωθούν κυρίως στην πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο, όπου ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο εβδομάδες.

Η πτώση του πρώην αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον περασμένο χρόνο έχει εγείρει ερωτήματα μεταξύ των ισραηλινών για το κατά πόσο η Αίγυπτος, η πρώτη αραβική χώρα που έχει συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ, θα τηρήσει την ειρηνευτική συνθήκη υπό τη νέα ισλαμιστική ηγεσία.

Η Κλίντον μετέβη στο Ισραήλ από την Αίγυπτο, όπου το Σάββατο είχε συνομιλίες με τον Μόρσι, πρώην μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες.

Συναντήθηκε επίσης με τον στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, που ανέλαβε την εξουσία όταν απομακρύνθηκε ο Μουμπάρακ.

«Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών της θα είναι οι εντυπώσεις της και η αξιολόγηση των τελευταίων δύο ημερών παραμονής της στην Αίγυπτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

«Δεν υπάρχει αλλαγή (ως προς την δέσμευση της Αιγύπτου για την τήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας) και κατά την κρίση μου δεν θα υπάρξει και στο άμεσο μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντάνι Αγιαλόν, ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Η Κλίντον αναμένει να θέσει προς συζήτηση την Αραβική Άνοιξη, που όχι μόνο προκάλεσε την πτώση του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο αλλά και την κρίση στη Συρία που τείνει να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο επιφέροντας αστάθεια στις δύο γειτονικές χώρες του Ισραήλ.

Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Κλίντον αναμένεται να έχει μακροσκελείς συνομιλίες με ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

<
Keywords
Τυχαία Θέματα