Κοινά παυσίπονα αυξάνουν τις πιθανότητες για καρδιακά επεισόδια

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα παυσίπονα δεν είναι... καραμέλες και θα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή και με μέτρο, ειδικά από ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα.

Τα μη στεροϊδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι από τα πιο διαδεδομένα φάρμακα παγκοσμίως. Αντίστοιχες έρευνες, που τα συνδέουν με την καρδιακή προσβολή, την υψηλή πίεση, τις αρρυθμίες έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν ωστόσο η κοινή αντίληψη είναι ότι τα παυσίπονα μπορεί κανείς να τα παίρνει με το... κουτάλι.

Οι ερευνητές μελέτησαν όλες τις συνταγές και τις παραγγελίες για τέτοια φάρμακα από τα φαρμακεία

της χώρας καθώς και στοιχεία από 30.000 ανθρώπους με καρδιακά επεισόδια την περίοδο 2001-2010.

Βρήκαν πως 3.376 άνθρωποι από τους προαναφερθέντες έλαβαν κάποιο από τα εν λόγω φάρμακα σε διάστημα 30 ημερών πριν το καρδιακό. Συγκρίνοντας στοιχεία από τους προηγούμενους μήνες, έβγαλαν το συμπέρασμα πως η συνταγογράφηση μη στεροϊδούς αντιφλεγμονώδους αύξησε τον κίνδυνο κατά 31%.

Τι είναι τα μη στεροϊδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα;

Υπάρχουν πολλά και διάφορα «µη στεροειδή αντιφλεγµονώδη φάρµακα» (ΜΣΑΦ), για παράδειγµα η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη, η ινδοµεθακίνη, η δικλοφαινάκη και η κετοπροφαίνη. Η ονοµασία µη στεροειδή αντιφλεγµονώδη φάρµακα περιλαµβάνει τον όρο «µη στεροειδή» που σηµαίνει ότι δεν είναι στεροειδή φάρµακα (δηλαδή κορτιζόνη) και τον όρο «αντιφλεγµονώδη» που σηµαίνει ότι µειώνουν τη φλεγµονή της άρθρωσης (ή αρθρώσεων), µε τελικό αποτέλεσµα τη µείωση του πόνου και της δυσκαµψίας της (των). (∆είτε το φυλλάδιο της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. «Χάπια στεροειδών»)

Πηγές: Time, arthritis.org.gr

παυσίπονακαρδιακό επεισόδιο Tweet Stickers: Υγεία
Keywords
Τυχαία Θέματα