Καθηγητής και διοικητικοί του ΕΚΠΑ δικάζονται μετά από δίωξη του Θ. Φορτσάκη

Στις 13 Μαρτίου 2018 δικάζονται στο Ζ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η Αθηνά Αλεξανδρή, η Βανέσσα Πεντογάλου, μέλη του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων στο ΕΑΠ, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ.

Κατηγορούνται για παραβίαση των άρθρων 1, 14, 16,

26 παρ. 1α, 27, 45, 51, 53, 79, 325 του Ποινικού Κώδικα, με το σκεπτικό ότι στις 30/10/2014: «…από κοινού δρώντας και κατόπιν συναπόφασης με άγνωστα άτομα […] υποχρέωσαν διά της βίας τον Θ. Φορτσάκη να παραμείνει παρά τη θέλησή του, για βραχύ χρονικό διάστημα, εντός της αίθουσας όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η συνεδρίαση της Συγκλήτου […] καθώς με το σώμα τους έφραζαν την πόρτα […] και στη συνέχεια κλείδωσαν αυτήν, εξαναγκάζοντάς τον με αυτόν τον τρόπο να παραμείνει, ακουσίως, περιορισμένος για βραχύ χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να στερηθεί κατά τον χρόνο αυτό, χωρίς τη θέλησή του, την ελευθερία της κίνησης…».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών: «η υπόθεση ξεκίνησε από τον τέως πρύτανη του ΕΚΠΑ και νυν βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ., Θ. Φορτσάκη, ο οποίος ζήτησε τη δίωξη των τριών για γεγονότα που ο ίδιος δημιούργησε σε συνεδρίαση της Συγκλήτου (που, με δική του επιλογή, δεν έγινε) στις 30/10/2014. Γεγονότα που φρόντισε να μεταδοθούν απευθείας στο πανελλήνιο (την ίδια ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης έδινε ζωντανά συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι -εξ ού και η επιλογή της μέρας προφανώς…), στο πλαίσιο του δικής του παραγωγής σίριαλ “Νόμος και Τάξη”. Για να στήσει τελικά την πολιτική του καριέρα πάνω στο δημόσιο πανεπιστήμιο, πάνω σε σπασμένα κεφάλια φοιτητών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και σε διώξεις εργαζομένων, φοιτητών και διδασκόντων. Ο Θ. Φορτσάκης δεν δίστασε να κατηγορήσει τους τρεις, πάντα παρόντες στους αγώνες φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων, σαν υποκινητές “επεισοδίων” δικής του σκηνοθεσίας. Στη δική του λογική, η συνδικαλιστική δράση δεν πρέπει να υπάρχει και όποιος εμπλέκεται σε αυτήν, με συνεπή τρόπο, χωρίς να υποκλίνεται σε εργοδοσίες και κυβερνήσεις, πρέπει να οδηγείται στα δικαστήρια».

Θυμίζουμε ότι τα «γεγονότα» της 30/10/2014 ακολούθησαν την εβδομάδα που ο Θ. Φορτσάκης αποφάσισε να κλειδώσει τους εργαζόμενους της πρυτανείας μέσα στο κτίριο, καταπατώντας κάθε έννοια δικαιώματος αλλά και συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, απαγορεύοντας μάλιστα και την είσοδο των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων στο κτίριο.

Γεγονός για το οποίο ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών απευθύνθηκε στην ΑΔΕΔΥ, στην οποία επίσης δεν επιτράπηκε η είσοδος, και την Επιθεώρηση Εργασίας, που εξέδωσε ένα πόρισμα-καταπέλτη για τις συνθήκες επικινδυνότητας για τους εργαζόμενους στο κλειδωμένο κτίριο της πρυτανείας.

Οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ θυμίζουν ότι, τότε, το Πανεπιστήμιο «λειτουργούσε με 400 εργαζόμενους μείον (σε διαθεσιμότητα). Σταθερά υποχρηματοδοτούμενο, με χίλια δυο προβλήματα.

Οι διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι τρεις μηνυόμενοι, ήταν εκείνοι που αγωνίζονταν απέναντι σ’ αυτά. Εκείνος δεν έβλεπε την ώρα να φύγει από το ΕΚΠΑ και να κάνει πολιτική καριέρα».

Φορείς του Πανεπιστημίου, φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικά σωματεία δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους τρεις μηνυθέντες και στον τότε φοιτητή του Ιδρύματος Χρήστο Ξαγοράρη, ο οποίος δικάζεται στις 29/3 για γεγονότα της ίδιας περιόδου, και παράλληλα καταγγέλλουν την παραγωγή διώξεων ενάντια σε κινηματικές πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν ότι δεν θα επιτρέψουν την ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης και καλούν σε σύσκεψη την Τετάρτη 24 Γενάρη στις 4.30 στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ (πρυτανεία, αμφ. Δρακόπουλου) συλλογικότητες, φορείς και σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και της πανεπιστημιακής κοινότητας, ζητώντας τους παράλληλα να καταδικάσουν την ακραία απόπειρα τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και των απεργιακών αγώνων και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ωμή παρέμβαση του κράτους και των κατασταλτικών μηχανισμών του.

Χρήστος ΚάτσικαςκαθηγητεςδίκηΘεόδωρος Φορτσάκηςαπεργίαποινικοποίηση αγώνων
Keywords
Τυχαία Θέματα