Καρκίνος, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος: Κανόνες προστασίας από τις συσκευές ασύρματης επικοινωνίας

Αρνητικά συμπτώματα στην υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, επεσήμαναν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα για την «Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία και οι Πιθανές Επιπτώσεις της στην Υγεία», που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε ότι αφορά την προστασία των παιδιών, μάλιστα με αλλαγή των εθνικών ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος NTP

(National Toxicology Program) που δημοσιεύτηκαν το 2016, -στo οποίο αναφέρεται αύξηση εγκεφαλικών όγκων και σβαννωμάτων καρδιάς σε πειραματόζωα-, η αυξανόμενη συμπτωματολογία Ηλεκτρικής Υπερευαισθησίας, σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, από την έκθεσή του στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η μεγάλη άνοδος του αυτισμού, καθώς και η πρωτοβουλία αρκετών κρατών να μειώσουν δραστικά τα επιτρεπτά όρια ακτινοβολίας ( Ιταλία, Ελβετία, Ρωσία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σλοβενία), επιτάσσουν μια πιο προσεκτική και ενδελεχή εξέταση των επιπτώσεων από την κατάχρηση της ασύρματης επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο Δρ. Θεόδωρος Μέτσης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι ερευνητικά ιδρύματα, ακαδημαϊκοί και αξιόλογοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας που καταγράφονται σήμερα, μέσα στον αστικό ιστό δεν είναι ασφαλή και πρόσθεσε ότι νέες εφαρμογές, όπως η τεχνολογία του 5G και οι έξυπνοι μετρητές που θα αντικαταστήσουν τους αναλογικούς μετρητές της ΔΕΗ, θα αυξήσουν την ακτινοβολία και θα επηρεάσουν την καθημερινότητα μας.

Οι διάφορες ακτινοβολίες στην καθημερινή μας ζωή προέρχονται από:
● Ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία (εναλλασσόμενα, χαμηλής συχνότητας)
Προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα καλώδια και τις συσκευές ηλεκτρικού ρεύματος που υπάρχουν στο σπίτι και από εξωτερικούς παράγοντες, (γραμμές μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ, μετασχηματιστές κλπ.).
Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΗΜΠ), υπάρχουν παντού στο περιβάλλον μας και προέρχονται από φυσικές ή τεχνητές πηγές. Το γήινο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το ηλιακό φως, οι κεραυνοί, ο χτύπος της καρδιάς, το ανθρώπινο νευρικό σύστημα αποτελούν φυσικές πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Στις τεχνητές πηγές περιλαμβάνονται οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές (ηλεκτρική σκούπα, φούρνος μικροκυμάτων, ψυγείο, τηλεόραση κλπ.), οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας, τα ραντάρ κλπ.
● Υψίσυχνη ακτινοβολία
1.Παλμική - η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία – και προέρχεται από πομπούς (κινητή τηλεφωνία, ραντάρ, κλπ.) και από συσκευές (κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, δίκτυα WLAN, φούρνοι μικροκυμάτων κλπ.).
2. Αναλογική - η οποία προέρχεται από πομπούς (ραδιόφωνο, τηλεόραση κλπ.).
● Ηλεκτροστατικά πεδία
Προέρχονται από την χρήση συνθετικών υλικών και πλαστικών μέσα στο σπίτι.
● Μαγνητοστατικά πεδία
Τα μαγνητοστατικά πεδία αλλοιώνουν το φυσικό γήινο μαγνητικό πεδίο, το οποίο μας περιβάλλει.
Προέρχονται από την ύπαρξη μέσα στο σπίτι μαγνητισμένων μεταλλικών υλικών (μόνιμοι μαγνήτες ηχείων, κάθε μεταλλικό φερομαγνητικό αντικείμενο, όπως ο χάλυβας, το οποίο έχει μαγνητιστεί για οποιοδήποτε λόγο, ηθελημένο ή αθέλητο).
● Ραδιενέργεια
Προέρχεται κύρια από την γη και κατά δεύτερο λόγο από άλλες πηγές (διάστημα, αέρας, νερό, τροφή, ιατρική, κάπνισμα, βιομηχανία, ατομικά εργοστάσια, αεροπορικές πτήσεις σε μεγάλο ύψος, διάφορα υλικά και συσκευές).

Να σημειωθεί ότι πολλές επιστημονικές μελέτες και πορίσματα Ιδρυμάτων συστήνουν πιο προσεκτική και ελεγχόμενη έκθεση στην ακτινοβολία και προτείνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1) Να αναθεωρηθεί η νομοθεσία και να τροποποιηθούν τα όρια έκθεσης, με βάση τα νέα βιολογικά δεδομένα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών

2) Να ληφθούν μέτρα, για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών. Να γίνεται χρήση ενσύρματου δικτύου, στα νηπιαγωγεία, σχολεία κ.α.

3) Η χορήγηση αδειών να μην περιλαμβάνει τοποθέτηση κεραιών, κοντά σε σχολεία, ημερήσια κέντρα φροντίδας, γηροκομεία, νοσοκομεία ή άλλα κτίρια όπου ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Η Πολιτεία οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, για να προστατέψει τους πολίτες ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπου το πλαίσιο έχει γίνει πιο αυστηρό» σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, προσθέτοντας παράλληλα ότι «και ο κάθε χρήστης αυτών των συσκευών πρέπει να σέβεται τους κανόνες προστασίας και να μην κάνει κατάχρηση».

Με βάση τα συμπεράσματα της ημερίδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εξέδωσε τους ακόλουθους κανόνες ασφαλούς χρήσης της ασύρματης επικοινωνίας:

Χρησιμοποίησε το κινητό τηλέφωνο λογικά και για σύντομα τηλεφωνήματα.
Παιδιά κάτω των 12 ετών καλό είναι να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.
Μην βάζεις το κινητό σε επαφή με το κεφάλι σου.
Μην κάνεις χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο ή ανελκυστήρα.
Μην κάνεις χρήση κινητού όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, ή έγκυες γυναίκες γύρω σου.
Κράτησε το κινητό μακριά από το σώμα σου.
Όταν κάνεις χρήση κινητού, κράτα απόσταση από άλλους.
Μην τοποθετείς το κινητό στην τσέπη σου.
Την νύχτα κλείνε πάντα το κινητό σου και απενεργοποίησε το Wi Fi.
Μην παίζεις παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνο on-line, βάλτο σε airplane mode
Ασύρματα LAN (Wi FI) μπορούν να σε εκθέσουν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.
Περιόρισε το Wi Fi και κάνε χρήση σταθερής - ενσύρματης σύνδεσης.
Όταν το σήμα που δέχεσαι είναι κακό μην τηλεφωνείς.
Αν έχεις πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, κάνε χρήση αυτής κατά προτεραιότητα
Απενεργοποίησε επιλογές Wi Fi, Bluetooth, και Data, όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Κίνδυνοι για τα παιδιά

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων, περίπου 7 στους 10 γονείς αγόρασαν στα παιδιά τους συσκευή για να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους ανά πάσα στιγμή. ΤΟ ΠΑΙΔΙ δεν δέχεται ακτινοβολία στη διάρκεια λειτουργίας παιχνιδιών που έχει το κινητό ούτε και στην ακρόαση μουσικής και ραδιοφώνου. Το 96% των παιδιών φαίνεται να έχει εξοικειωθεί με την ιδέα του κινητού τηλεφώνου από μικρή ηλικία (μετά το τέλος του δημοτικού), ενώ το 62% των παιδιών αυτής της ηλικίας διαθέτει καρτοκινητό, παρά τη σύσταση των ειδικών στους γονείς να μην αγοράζουν κινητά στα παιδιά τους πριν την ηλικία των 16. Η κατάχρηση των κινητών τηλεφώνων έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της αντίληψης του χρόνου, με συνέπεια τα παιδιά να αδυνατούν να αξιολογούν το χρόνο τους και να προγραμματίζουν την καθημερινότητα τους.
Για τα παιδιά το κινητό δεν είναι ανάγκη, είναι μόδα, είναι παιχνίδι.

Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά:

Όχι χρήση πάνω από ένα λεπτό (1΄) συνεχώς
Όχι χρήση από πολύ μικρά παιδιά
Χρήση ειδικών συσκευών (hands-free κλπ) που μειώνουν την ακτινοβολία.
Προμηθεύστε το παιδί με ακουστικό και μικρόφωνο σε καλώδιο, ώστε να μην χρησιμοποιεί το ίδιο το κινητό κατευθείαν στο αφτί του
Όχι χρήση απευθείας στο αυτί
Όχι χρήση στο αυτοκίνητο
Όχι χρήση σε υπόγεια και όπου υπάρχει ασθενές σήμα

υγείασυσκευές ασύρματης επικοινωνίαςκίνδυνοιηλεκτρομαγνητική ακτινοβολίακινητάπαιδιά
Keywords
καρκινος, μειωση, αθηνα, ntp, ρωσία, σλοβενία, δεη, φως, wlan, φούρνοι, νέα, σχολεια, data, παιδι, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, τελος ακινητων, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αποτελεσματα, ιατρικος συλλογος, ρωσία, αυτοκινητο, βουλγαρια, γηροκομεια, ημερησια, ιατρικη, ιταλια, καθημερινη, κινητα, κινητα τηλεφωνα, μοδα, παιχνιδια, πλαισιο, πτησεις, ραδιοφωνικοι σταθμοι, τα νεα, τηλεοραση, τηλεφωνο, υγεια, υψος, φως, ψυγειο, wlan, αεροπλανο, αυξηση, ανοδος, ασυρματα τηλεφωνα, γινει, γινεται, γονεις, δευτερο, δεχεσαι, διαστημα, δοθει, δικτυα, υπαρχει, εκθεση, ελβετια, ερευνα, ετων, εφαρμογες, τεχνολογια, ζωη, ιδεα, ιδιο, ηλικια, καπνισμα, κινητο, κυρια, κτιρια, λογο, μακρια, μηχανικος, νερο, νυχτα, νοσοκομεια, παντα, ορια, παιδι, παιδια, πεδια, πεδιο, περιβαλλον, πολιτεια, πολωνια, ρανταρ, συντομα, σωμα, σπιτι, τρενο, συμπτωματα, φυσικο, φούρνοι, data, free, εγκυες, ιδιαιτερα, ntp, ομαδες, παιχνιδι, πηγες, σημα, υλικα
Τυχαία Θέματα