Κ. Γαβρόγλου: Αύριο σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής

Με την ομιλία του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου ξεκίνησε η πρώτη συνεδρία στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική που διεξάγεται στα Μέγαρα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Γαβρόγλου, πρώτα και κύρια έκανε λόγο για «το πρωτόγνωρο εγχείρημα του πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής». «Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής ιδρύεται από τη συγχώνευση των δύο

ΤΕΙ. Είναι ένα νέο ίδρυμα και το περιεχόμενό του δεν είναι η απλή συνύπαρξη των δύο ΤΕΙ. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά σε αυτό κι αύριο θα βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο της Δ. Αττικής. Θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και το μηχανογραφικό του Σεπτεμβρίου θα έχει τη νέα δομή», συμπλήρωσε ο κ. Γαβρόγλου.

«Η δική μας πρωτοβουλία έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Το πρώτο είναι ότι αναγνωρίζει την εξαιρετική ποιότητα των δύο ΤΕΙ, που επί δεκαετίες παίχτηκαν απίστευτα πολιτικά παιχνίδια πίσω από την πλάτη των ΤΕΙ. Οι εκπαιδευτικοί σε αυτά τα δύο ΤΕΙ κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα ακαδημαϊκό τμήμα εξαιρετικό και σε ορισμένες αρμοδιότητες πρωτοποριακό στην Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε αυτή την ποιότητα και αναγνωρίζουμε την ανάγκη της Δυτικής Αττικής να έχει ένα αναβαθμισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας.

Όσον αφορά στη συγχώνευση των ΤΕΙ ο κ. Γαβρόγλου τόνισε τη δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών, νέων πεδίων.

Ακόμη ο υπουργός Παιδείας περιέγραψε τον νέο θεσμό που προκύπτει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου τον Αύγουστο, ο οποίος «προβλέπει διετείς σπουδές στο πλαίσιο των Πανεπιστημίων των ΤΕΙ. Δηλαδή τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ θα έχουν μία προνομιακή πρόσβαση σε ένα διετές πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα δίνει επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων ώστε να μην ταλαιπωρούνται όπως γίνεται σήμερα με τα ΙΕΚ. Είναι ακαδημαϊκά εξαιρετικά αναγνωρισμένα και ανταποκρίνονται σε πάρα πολλές από τις τοπικές ανάγκες που υπάρχουν».

«Μέσα σε αυτή τη διαδικασία αναβάθμισης πολλών ΤΕΙ και πολλών τμημάτων ΤΕΙ που επιχειρούμε στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία, έχει μία σημασία ότι αυτά όλα γίνονται στο πλαίσιο ενός δημόσιου πανεπιστημίου κι άνθρωποι που για πολλά χρόνια δεν κάθονταν στο ίδιο τραπέζι , αναγκάζονται σήμερα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι γιατί το διακύβευμα είναι η πολιτική της κυβέρνησης για αναβάθμιση αυτών των τμημάτων και θεωρώ ότι πρέπει δημόσια να χαιρετηθεί», υποστήριξε.

Καταλήγοντας ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε την επιχορήγηση ύψους 41 εκατ. ευρώ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. «Πρόκειται για μια αύξηση κατά 50%. Είναι κάτι που θα κατατεθεί. Είναι δέσμευση του πρωθυπουργού, αλλά κυρίως είναι δυνατόν να γίνει ώστε τα πράγματα να πάνε καλύτερα. Τα χρήματα αυτά τα ανακοινώσαμε αφού έχουμε ήδη δώσει τα 17 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης ξεκίνησε την ομιλία του από την κοινή διαπίστωση ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε για την Γ' Λυκείου» και απάντησε σε αυτήν σημειώνοντας ότι το πρώτο που προσπαθεί να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο, είναι «να κάνει το σχολείο ελκυστικότερο».

«Δεν μας ενδιαφέρει η πρόωρη εξειδίκευση και κατάρτιση», επέμεινε ο υφυπουργός, παρουσιάζοντας στη συνέχεια όλες τις δράσεις του Υπουργείου προκειμένου να έχουν όλα τα εφόδια οι μαθητές, ιδίως εκείνοι των ΕΠΑΛ

ΓαβρόγλουΠανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής
Keywords
Τυχαία Θέματα