Ήταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος…- Για τη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ Χανίων

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι... Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θέλουμε να ευχηθούμε καλή δύναμη σε όλους τους εκπαιδευτικούς που με το μεράκι και το φιλότιμο τους πασχίζουν να κρατήσουν όρθια τη δημόσια εκπαίδευση στον τόπο μας την εποχή των περικοπών, της ιδιωτικοποίησης και των μνημονίων.

Η έναρξη των μαθημάτων ανέδειξε με αποκαλυπτικό τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που -στα πλαίσια των δεσμεύσεων της έναντι των δανειστών- στόχο έχει τους μηδενικούς διορισμούς και την περαιτέρω εξοικονόμηση διδακτικού προσωπικού με την αύξηση του υποχρεωτικού ωραρίου και όλες

τις αλλαγές που υποβαθμίζουν την παρεχόμενη μορφωτική διαδικασία (27μελή τμήματα στις τάξεις, κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ κ.λπ.) δημιουργώντας ένα εφιαλτικό εργασιακό περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς.

Επιπρόσθετα, όμως, με την αρνητική για όλους μας εργασιακή πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, στα τέλη του Σεπτέμβρη ένα μεγάλο μέρος εκπαιδευτικών βιώνει την ανασφάλεια, αφού δεν γνωρίζει ακόμα σε ποιο σχολείο θα δουλέψει και πως θα συμπληρώσει το ωράριο του… Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τους συναδέλφους μας αναπληρωτές που καλύπτουν πάγιες εκπαιδευτικές ανάγκες και αντιμετωπίζουν κάθε καλοκαίρι την ανεργία με την απόλυσή τους. Αν και θα περίμενε κανείς να τοποθετούνται πρώτοι στα σχολεία, παρουσιάζεται μία μεγάλη καθυστέρηση στην τοποθέτησή τους, αφού δεν έχει δοθεί το σύνολο των κενών πανελλαδικά μα και στο νομό Χανίων στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο διορίζει ακόμα λιγότερους από τις διαπιστωμένες ανάγκες στα κενά της λεγόμενης «πρώτης φάσης».

Και ενώ στα πλαίσια μιας επικοινωνιακής πολιτικής εμφανίζεται ότι από την 1η του Σεπτέμβρη όλα τα σχολεία θα λειτουργούσαν ρολόι (χωρίς φυσικά να έχουν γίνει οι μεταγραφές, να έχουν σχηματιστεί όλα τα τμήματα κατεύθυνσης, να έχει γίνει ο χωρισμός των ξενόγλωσσων τμημάτων και να λειτουργούν οι τομείς και οι ειδικότητες στα ΕΠΑΛ), οι εκπαιδευτικοί καλούνται να δηλώσουν σχολεία για τοποθέτηση και συμπλήρωση ωραρίου. Και ιδού το θαύμα! Όσες είναι οι τοποθετήσεις στο ΠΥΣΔΕ Χανίων τόσες είναι περίπου οι ενστάσεις…

Τι ακριβώς συμβαίνει; Όλοι γνωρίζουμε πως τα ΠΥΣΔΕ σε όλη τη χώρα στηρίζονται για τις τοποθετήσεις στα Π.Δ. 50/96 και 100/97, στα οποία αναφέρεται ρητά πως προηγούνται οι λειτουργικά υπεράριθμοι, οι «ειδικές κατηγορίες» και οι εκπαιδευτικοί που είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ καταλαμβάνοντας θέσεις βάσει μορίων μετάθεσης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί (αποσπάσεις εντός και εκτός ΠΥΣΔΕ) τοποθετούνται βάσει μορίων απόσπασης. Στο ΠΥΣΔΕ Χανίων ακολουθείται μια ανύπαρκτη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία μετά τους λειτουργικά υπεράριθμους, τις «ειδικές κατηγορίες» και όσους είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ τοποθετούνται με σειρά προτεραιότητας πρώτα όσοι ζητούν απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ κι έπειτα οι αποσπασμένοι εκτός ΠΥΣΔΕ, διαδικασία που είναι καινοφανής πανελλαδικά και διεκδικεί σίγουρα την πρωτιά στην αυθαιρεσία...

Εμείς, ως «Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή» συμμεριζόμαστε την αγωνία και την απαίτηση των συναδέλφων για αντικειμενικότητα και αμεροληψία στις τοποθετήσεις του ΠΥΣΔΕ και απαιτούμε αυτές να γίνονται βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για όποιον αδικείται από τις πράξεις και τις αποφάσεις της Διοίκησης, η συμπεριφορά της οποίας δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αφού έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής στην εσπευσμένη διαδικασία εκλογής υποδιευθυντών στα σχολεία. Ας θυμίσουμε σε όλους ότι αυτή σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε για να κρυφτούν «κάτω από το χαλί» λειτουργικές υπεραριθμίες, ευνοώντας ημετέρους εις βάρος των συναδέλφων τους. Ακραία περίπτωση αποτελεί η εκλογή υποδιευθυντή κλάδου ΠΕ04 στο Γυμνάσιο Πλατανιά, ο οποίος ήταν λειτουργικά υπεράριθμος και σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορούσε να δηλώσει καν υποψηφιότητα!

Όσον αφορά στο ρόλο των αιρετών που εκλέγονται από τους συναδέλφους υποτίθεται για τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων του ΠΥΣΔΕ, μας προκαλεί αρνητική εντύπωση πως τις υπογράφουν (ακόμα και τις εξόφθαλμα παράνομες με... επιφύλαξη), κι έρχονται κάθε φορά κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά τη σωρεία των ενστάσεων των συναδέλφων, για να διαμαρτυρηθούν κι αυτοί για την κακή λειτουργία του οργάνου στο οποίο συμμετέχουν… Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν γύρω από τα δίκαια αιτήματα του σ.κ. και να μην δέχονται αδιαμαρτύρητα την αδικία!!!

Χανιά, 20 του Σεπτέμβρη 2017

ΠΥΣΔΕ Χανίωντοποθετήσεις εκπαιδευτικώνΠαρέμβαση εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την ανατροπή
Keywords
Τυχαία Θέματα