Η «ασέβεια» της Εκκλησίας προς τους θεσμούς του κράτους δικαίου

Από τις άναρθρες και θρησκόληπτες φωνές αλλά και τα δημοψηφίσματα «πίστης» με αφορμή τον νόμο για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες περάσαμε στη νομοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης και φτάσαμε σήμερα στον νόμο που αναγνωρίζει νομικά την ταυτότητα φύλου και διευκολύνει την καταχώριση των εγγράφων των τρανς, αίροντας την αιτία επώδυνων διακρίσεων που υφίστανται στην καθημερινότητά τους.

Αυτή είναι η θετική πλευρά που δίνει περιεχόμενο στις διατάξεις του Συντάγματος. Θετικό είναι ακόμα ότι, πέρα από τις άναρθρες κραυγές σκοταδιστών που δήθεν υπερασπίζονται την Εκκλησία, τα περισσότερα

πολιτικά κόμματα, ενώ σέβονται το δικαίωμα της Εκκλησίας να διαφωνεί, δηλώνουν ότι είναι δικαίωμα της Πολιτείας να νομοθετεί προστατεύοντας τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Η ωμή παρέμβαση της Εκκλησίας στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία είναι ξανά στο προσκήνιο. Ηδη μεγάλο θέμα έχει δημιουργήσει η Εκκλησία για τις δηλώσεις του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος δέχτηκε όχι μόνο σφοδρή επίθεση αλλά και ευθεία «ιερή» απειλή.

«Οι προσπάθειες της εκκλησιαστικής ηγεσίας να παρέμβει με τρόπο που θέτουν σε αμφισβήτηση θέματα ελευθερίας του λόγου, της έκφρασης, όσο και της διακυβέρνησης, προκαλούν εύλογα ερωτήματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Γ. Παπανδρέου. «Οι Μητροπολίτες φορούν ράσα και όχι τηβέννους. Και σε κάθε περίπτωση η εποχή των αφορισμών έχει τελειώσει», ξεκαθαρίζει ο Στ. Θεοδωράκης. Παρόμοια στάση κρατούν η ΔΗΜΑΡ αλλά και ο δήμαρχος Γ. Καμίνης.

Αντίθετα, η Ενωση Κεντρώων, αφού δήλωσε αρχικά ότι θα περιμένει την Εκκλησία(!) για να αποφασίσει τη στάση του, ανακοίνωσε ότι, εάν επιμείνει η κυβέρνηση, η απάντηση του κόμματος θα είναι σκληρή! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να είχε συναντηθεί με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αλλά μάλλον είναι νεφελώδης η στάση που θα κρατήσει.

Παρ' όλες τις ιερές αντιδράσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ., η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ποια είναι η ασέβεια;

Η αποχώρηση των περισσότερων εκπροσώπων του τρανς κινήματος και υποστηρικτών των δικαιωμάτων των τρανς από την επιτροπή της Βουλής, την ώρα που μιλούσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Χάρης Αποστολόπουλος, θεωρήθηκε από συντηρητικά ΜΜΕ σαν έλλειψη σεβασμού, άποψη που εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. στην επιτροπή, Κώστας Καραγκούνης.

Στην πραγματικότητα, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας είναι αυτοί που δείχνουν απόλυτη έλλειψη σεβασμού τόσο απέναντι στη δημοκρατική διαδικασία όσο και απέναντι στους τρανς.

Δεν περίμενε βέβαια κανείς από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μια ανοιχτόκαρδη στάση σαν αυτή του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος συναντήθηκε στο Βατικανό με τον διεμφυλικό Ντιέγκο Νέρια Λεγιαράγκα και τον αγκάλιασε, δηλώνοντας σε ανύποπτο χρόνο ότι: «Η Εκκλησία δεν πρέπει να προκαλεί το αίσθημα ενοχής. Αντιθέτως, πρέπει να υπάρχει αποδοχή ανεξάρτητα σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου».

Δεν μας έχει συνηθίσει ο αρχιεπίσκοπος της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας σε παρόμοια μεγαλοσύνη, ξενίζει όμως η ιδιαίτερα απαξιωτική στάση του απέναντι στους τρανς: «Ολα αυτά είναι παχνιδίσματα. Η Εκκλησία έχει τις δικές της τις θέσεις. Η πατρίδα μας έχει τις παραδόσεις, έχει την οικογένεια. Ολα τα άλλα είναι εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας και τον χρόνο μας», δήλωσε μετά τον αγιασμό στη Βουλή.

«Παραβιάζεται ο Νόμος του Θεού» δηλώνουν σε επιστολή τους οι επικεφαλής των 20 μονών του Αγ. Ορους.

Ο Θεός έπλασε άρρεν και θήλυ, ισχυρίζονται οι πατέρες που ζουν «στο περιβόλι της Παναγίας», αποκλείοντας ωστόσο το... θήλυ από το συγκεκριμένο περιβόλι με το έτσι θέλω των αρρένων που το έχει και το μονοπώλιο. Αυτό επίσης δεν το προέβλεπε ο νόμος του Θεού κι όμως το άβατο αποτελεί μοναδικό ταμπού αποκλεισμών σε βάρος των γυναικών της χώρας.

Τελικά όμως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σκόρπισε χρόνο και μελάνι για να ασχοληθεί με το νομοσχέδιο, με κινδυνολογικές θέσεις του τύπου: «το νομοσχέδιο τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας», «καταστρέφει τον άνθρωπο», αυξάνει «τη σύγχυση και τις ψυχικές διαταραχές», «δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και στα σχολεία», ή ακόμα «ότι η νομολογία των δικαστηρίων της πατρίδας μας καλύπτει, όπου υπάρχει ανάγκη, υφιστάμενα προβλήματα».

Πρόκειται βεβαίως για αντιστροφή της πραγματικότητας. Οπως σημειώνει η κ. Γαλανού, η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων αναφέρει πως για την καταχώριση των εγγράφων ταυτότητας των τρανς δεν απαιτούνται καταχρηστικές και ασύμβατες με τα ανθρώπινα δικαιώματα ιατρικές παρεμβάσεις, όπως άλλωστε προβλέπει το νομοσχέδιο.

Αλλωστε, σημειώνει, έχουν και οι τρανς άνθρωποι οικογένειες. Προκειμένου για τους ανήλικους, τους οποίους το νομοσχέδιο προστατεύει από τη βία που υφίστανται, η αίτηση καταχώρισης της ταυτότητας φύλου γίνεται από τους γονείς με δικαστικές και ιατρικές δικλίδες ασφαλείας.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

εκκλησίασχέσεις κράτους-εκλησίαςέμφυλη ταυτότητααλλαγή φύλου
Keywords
Τυχαία Θέματα