Γιατί στην ελληνική εκπαίδευση δε μπορεί έστω και μία διαδικασία να είναι αδιάβλητη, αξιοκρατική και διαφανής; του Δημήτρη Τζεφαλή

Tweet

Γιατί στην ελληνική εκπαίδευση δε μπορεί έστω και μία διαδικασία να είναι αδιάβλητη, αξιοκρατική και διαφανής;

Όταν ανακοινώθηκε η εγκύκλιος των μετατάξεων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια, δεδομένης της προχειρότητάς της και της αδικίας επί των συναδέλφων της πρωτοβάθμιας που μοριοδοτούνται διαφορετικά, είχα σχεδόν αποκλείσει την πιθανότητα να αιτηθώ.

Μετά από μία «καλοκαιρινή και εορταστική» εβδομάδα του 15 Αύγουστου γεμάτη τηλεφωνήματα,

αϋπνία, ανασφάλεια και ερωτηματικά, ανακοινώθηκαν ορισμένες διευκρινίσεις παραμονή της λήξης των αιτήσεων. Δυστυχώς είχαν τη μορφή ερωτοαπαντήσεων και χωρίς σφραγίδα υπουργού . Έτσι συνέχισα να ψάχνω πού είναι η «παγίδα» της εγκυκλίου.

Νομίζω ότι το ίδιο έκαναν και εκατοντάδες συναδέλφων που έψαχναν το ίδιο ακριβώς πράγμα. Η «παγίδα» είναι γιʼ αυτούς που θα κάνουν αίτηση ή γιʼ αυτούς που δε θα κάνουν; Περίμενα και την έντονη διαμαρτυρία των καθηγητών Φυσικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας που θα καταργούσε εντελώς τη διαδικασία, αλλά πιάνοντας τους μάλλον μουδιασμένους και «βρεγμένους» στην καρδιά του καλοκαιριού, άργησε πολύ να έρθει. Όταν ήρθε είχε πολύ ήπια μορφή και δυστυχώς για όλους ήρθε καθυστερημένα.

Αναρωτήθηκα γιατί γεννήθηκα σε μία χώρα που αντί να προστατεύει και να συμβουλεύει τον πολίτη της, τον οδηγεί στο να ψάχνει που κρύβεται η «παγίδα» μιας εγκυκλίου που δε διευκρινίζει με σαφήνεια τον τρόπο εξέτασης των αιτήσεων.

Την 23η Αυγούστου, μαζί με χιλιάδες άλλων συναδέλφων, έκανα αίτηση την τελευταία στιγμή, περιμένοντας κάποια περεταίρω διευκρίνιση, που δεν ήρθε ποτέ..

Λίγες μέρες ήταν αρκετές για να βγουν τα ονόματα των μεταταχθέντων με τρόπο λανθασμένο και άδικο. Στις λίστες με τα ονόματα δεν αναγράφονταν καθόλου τα μόρια . Ήταν τόσο απλό να γραφτούν! Χρειαζόταν απλά μία ακόμη στήλη στο Excel και ίσως μια δεύτερη αν ήθελαν να μας ενημερώσουν από ποια περιοχή προέρχονται ώστε να ξέρεις αν ανήκουν στην ίδια Περιφέρεια ή όχι.

Προφανώς δε τηρήθηκε ούτε η διαδικασία που προέβλεπε την εκπλήρωση πρώτα των αιτήσεων εντός του νομού, έπειτα της Περιφέρειας και τέλος των υπολοίπων καθηγητών της υπόλοιπης Ελλάδας.

Έτσι ανάμεσα στα ονόματα βρέθηκαν και πολλά με μόρια που υπολείπονταν έως και 60 κάποιον άλλων συναδέλφων μας. Δυστυχώς για το Υπουργείο Παιδείας , κάποιος επιμελής συνάδελφος φέτος με μεγάλη υπομονή συνέταξε πίνακες με τα μόρια του κάθε συναδέλφου, όλων των ειδικοτήτων και όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση μετάθεσης, και τα ανάρτησε σε κάποιο εκπαιδευτικό site. Πολύ εύκολα ανακάλυψα 7 συναδέλφους γυμναστές με λιγότερα μόρια (σε μερικές περιπτώσεις έως και 40) που μετατάχθηκαν στην περιοχή που δήλωσα . Αν υποθέσω ότι ο εν λόγω συνάδελφος έχει 3 μεταπτυχιακά και άλλα τόσα διδακτορικά και με ξεπέρασε στα μόρια, θα ήθελα απλά να τον γνωρίσω και να τον συγχαρώ! Ο συνάδελφος ανήκει σε Π.Υ.Σ.Δ.Ε εκτός Περιφέρειας όπως και εγώ.

Κάποια σχόλια σε εκπαιδευτικά forum ότι ελήφθη υπʼ όψη μόνο η πρώτη προτίμηση ή ότι κάποιοι δήλωσαν μόνο 1 προτίμηση και προηγήθηκαν, μου φαίνονται, επιεικώς, άδικες και απαράδεκτες αφού κάτι τέτοιο θα έπρεπε να ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

Όταν το 2011 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η μοριοδότηση των αποσπάσεων, παρότι δεν πήρα, «χειροκρότησα» την προσπάθεια για διαφάνεια στη διαδικασία. Μέχρι που ανακοινώθηκαν η 2η, ή 3η και η 4η φάση των αποσπάσεων χωρίς την αναγραφή των μορίων και την επαναπριμοδότηση των ίδιων κριτηρίων. Το ίδιο έγινε και πέρυσι. Το ίδιο γίνεται και στα γραφεία και τις διευθύνσεις χωρίς μοριοδότηση με αποτέλεσμα να μαζεύονται 6 και 7 άτομα σʼ ένα Ι.Ε.Κ για να κάνει δουλειά 2 ατόμων. Κανείς όμως δε «μιλά» γιατί όλοι ελπίζουν ότι του χρόνου θα είναι ίσως και αυτός ανάμεσα σʼ αυτούς, συμπεριλαμβανομένου και εμού. Δυστυχώς και η τελευταία μου ελπίδα για κάτι αξιοκρατικό και τίμιο στη χώρα μας εξανεμίστηκε με αυτή τη διαδικασία των μετατάξεων!

Τελειώνοντας, άκουσα σε μια συζήτηση ότι η λύση στην κρίση χρέους της χώρας μας είναι οι εξαγωγές. Επειδή λοιπόν εγώ , μαζί με πολλούς άλλους άξιους νέους στη χώρα μας, δεν έχω γνωστό βουλευτή, δε θέλω να πάω να «γλείφω» τους φακέλους των βουλευτών που δε γνωρίζω για τις επόμενες εκλογές, δε θέλω να πάω να αγοράσω μεταπτυχιακό από την Βουλγαρία με 10.000 Ευρώ, όπως μου είπε κάποτε ένας συνάδελφος για να πριμοδοτηθώ και δεν έχω κάποια προϊόντα να εξάγω, αποφάσισα να εξάγω τον εαυτό μου! Σε μια άλλη χώρα, που προστατεύει τους πολίτες της και όταν ανακοινώνει τα αποτελέσματά της αναγράφει δίπλα στο όνομα και τα μόριά τους χωρίς να μεσολαβεί κάποιο τηλέφωνο σε κάποιον βουλευτή ή υπουργό!

Τζεφαλής Δημήτρης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Tags: Δημήτρης Τζεφαλήςμετατάξειςαποσπάσεις Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα