Γι’ αυτό σου λέω Ιαβέρη. Δεν φταίω για τα ατυχήματα.

Κάθε φορά που γίνεται ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα κι ακούω –καπάκι -τον Ιαβέρη σε κάποιο κανάλι, νιώθω ένα σφίξιμο στο στομάχι. Νιώθω κατηγορούμενος. Πέρα από τη φρίκη που νιώθω για το δυστύχημα, νιώθω κι αυτό το μούδιασμα της ενοχής. Γιατί είμαστε, λέει, ο χειρότερος, οδηγικά, λαός. Γιατί δεν έχουμε οδηγική παιδεία.

Οδηγώ μηχανή μεσαίου κυβισμού. Γρήγορη. Δύο βράδια μετά το μοιραίο δυστύχημα με την Porsche –Jumpo είμαι στο προτελευταίο

φανάρι της Κύμης, πριν την είσοδο προς Αττική οδό. Κόκκινο το φανάρι και περιμένω στην δεξιά λωρίδα. Πριν από εμένα έχει φτάσει άλλη μεγάλη μηχανή. Λίγα δευτερόλεπτα πριν το φανάρι γίνει πράσινο, στις διακεκομμένες γραμμές που βγάζουν από το δρόμο, μας «αγκαζάρει» τζιπ μεγάλου κυβισμού με την εξάτμισή του να γουργουρίζει ανυπόμονη και το γκάζι-συμπλέκτης να παίζουν το σκύλο με τη γάτα. Στην κεντρική λωρίδα είναι μόνο ένα αυτοκίνητο και στην αριστερή, στο φανάρι της αριστερής στροφής άλλα δύο που θα κατευθυνθούν προς Ψαλίδι.

Είναι μεσάνυχτα και η κίνηση ελάχιστη. Ο οδηγός του τζιπ όμως ανυπόμονος. Μόλις ανάβει το πράσινο, φεύγει σπινιάροντας, κλείνει το δρόμο στις δύο μηχανές και συνεχίζει με κατεύθυνση προς τα αριστερά. Κάνοντας πλάγια κίνηση τελικά βγαίνει στην αριστερή είσοδο της Αττικής οδού. Έχει διασχίσει διαγώνια τρεις λωρίδες κυκλοφορίας μπαίνοντας μπροστά από μηχανές και αυτοκίνητα για να μην περιμένει δεύτερος, πίσω από ένα και μοναδικό αυτοκίνητο, από το οποίο θα «απαλλασσόταν» μετά από 50 μέτρα αφού θα έβγαινε από το δρόμο!

Παραλίγο να εμπλακούμε πολλοί σε ένα ατύχημα για να κερδίσει κάποιος πέντε δευτερόλεπτα χρόνου. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Δύο βράδια μετά το δυστύχημα που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα

Προφανώς ο οδηγός δεν είχε οδηγική παιδεία. Ούτε και γενικότερη παιδεία. Το κυρίαρχο στοιχείο στη συμπεριφορά του δεν ήταν όμως αυτό. Ήταν η αντικοινωνικότητά του. Ήταν η απαξίωση όσων άλλων βρίσκονταν στο δρόμο. Η επιθετική συμπεριφορά απέναντί τους και η παντελής έλλειψη σεβασμού απέναντι στα δικαιώματά τους και τις προτεραιότητες. Το «εγώ» του που δεν δεχόταν ότι μπορούσε να είναι δεύτερος, ότι πρέπει να περιμένει να περάσει πρώτα ο άλλος που είχε σειρά.

Ο ίδιος που οδηγεί έτσι, είναι ο ίδιος που ως επιβάτης λεωφορείου θα σε σπρώξει για να σου πάρει τη σειρά, είναι ο ίδιος που θα στρογγυλοκαθήσει σε θέση ενώ ηλικιωμένοι άνθρωποι θα είναι όρθιοι, είναι ο ίδιος που θα παρκάρει το αυτοκίνητό του πάνω στο πεζοδρόμιο αναγκάζοντας γονείς παιδιών με καρότσια να κατέβουν στο δρόμο, είναι ίδιος που θα παρκάρει το μηχανάκι του πάνω στις ράγες-οδηγούς τυφλών. Τον ξέρετε όλοι. Είναι αυτός που ο γλαφυρός αθλητικογράφος Γιώργος Γεωργίου αποκαλεί «ο κλασικός μα@@κας Έλληνας».

Γι’ αυτό σου λέω Ιαβέρη. Δεν φταίω για τα ατυχήματα. Κάθε φορά που μου λες ότι δεν ξέρω να οδηγώ σωστά, μου θυμίζεις τον Πάγκαλο που μου είπε ότι «μαζί τα φάγαμε». Και θα σου απαντήσω όπως και στον Πάγκαλο. Ο οποίος μπορεί να τα έφαγε με πολλούς άλλους, για να το λέει κάτι θα ξέρει, αλλά πάντως δεν τα έφαγε μαζί μου. Αντιθέτως, το κράτος «του», για να πληρώνει όσα έφαγε αυτός και όσοι έτρωγαν μαζί του, μου «έχει φάει» τα μισά από τα χρήματα που έχω βγάλει στη ζωή μου μέσω φόρων και εισφορών.

Αν φταίω Ιαβέρη μου σε κάτι είναι για την κοινωνία στη οποία έχω συνευθύνη ως πολίτης της. Αυτή είναι που δημιουργεί τέτοιες συμπεριφορές, με τα πρότυπα που προβάλει, κι όχι τόσο η έλλειψη οδηγικής παιδείας. Μου λες να γίνουν μαθήματα στα σχολεία. Καλό είναι. Να μάθουν τα παιδιά, από μικρά πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο δρόμο και τι κίνδυνοι υπάρχουν. Αλλά δεν το ξέρουν ; Έλα κάποιο μεσημέρι έξω από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας να δεις πόσοι μαθητές φεύγουν με μηχανάκι. Ρώτησέ τους πόσοι συμμαθητές τους έχουν πάθει ατύχημα με μηχανάκι. Ξέρουν ότι είναι παράνομοι. Το κοινωνικό πρότυπο που έχουν όμως είναι του φραγκάτου «μάγκα» που έχει όχημα και «φορτώνει τα γκομενάκια». Όσο είναι αυτό το πρότυπό τους, θα αψηφούν και την ασφάλεια και την αρτιμέλειά τους.

Όπως καταλαβαίνεις, δεν έχουν δίπλωμα σε τέτοιες ηλικίες. Κι όμως οδηγούν. Το ξέρουν οι γονείς τους. Σε αυτούς τους γονείς τί μάθημα μπορείς να κάνεις ; Οδηγικής συμπεριφοράς ; Μάθημα ζωής, μάθημα πολίτη χρειάζονται.

Γιατί δεν έχουν καταλάβει το στοιχειώδες. Ότι όταν είσαι μόνος σου μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Όταν όμως είσαι σε μία κοινωνία πρέπει να σέβεσαι και τους άλλους. ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ.

Αν σέβεσαι, μπορείς να μάθεις και τα υπόλοιπα. Κοίτα όμως τί έγινε στην Ημαθία, τρεις μέρες μετά το συμβάν που περιέγραφα στην αρχή. 17χρονος χωρίς δίπλωμα οδηγώντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα το αυτοκίνητο του μπαμπά του παρέσυρε και σκότωσε 13χρονη που περνούσε κανονικά από διάβαση πεζών στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το alexandriamou.gr επικαλούμενο μαρτυρίες, ο νεαρός οδηγός επιχείρησε να διαφύγει από το συμβάν ειδοποιώντας παράλληλα τον πατέρα του, ο οποίος άμεσα έφτασε στο σημείο του ατυχήματος αναλαμβάνοντας την ευθύνη του τροχαίου.

Δεν μπορώ να σκεφτώ την κατάσταση των γονιών του άτυχου κοριτσιού. Να μην τύχει σε κανέναν. Μπορώ να σκεφτώ όμως τη συμπεριφορά της άλλης οικογένειας. «Χωρίς δίπλωμα, με το αυτοκίνητο του μπαμπά». Ποιός χρειάζεται περισσότερη αγωγή, το παλικαράκι ή ο μπαμπάς, Ιαβέρη μου; Από ποιόν από τους δύο πιστεύεις ότι κινδυνεύω περισσότερο την επόμενη φορά που θα πάω προς Βέροια ;;;

«Ο νεαρός οδηγός επιχείρησε να διαφύγει από το συμβάν ειδοποιώντας παράλληλα τον πατέρα του». Εσύ Ιαβέρη μου ποιόν πιστεύεις ότι θα ακούσει περισσότερο ένα παιδί, τα μαθήματα που θα του κάνει η Τροχαία ή τον πατέρα του που του έμαθε το «ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν»; Από φόβο εγκατέλειψε το 13χρονο κοριτσάκι ή από την προτροπή «φύγε μη σε πιάσουν, να γλιτώσεις το αυτόφωρο» ; Δες ένα άσχετο με το συμβάν όμως κοινωνικό πρότυπο που υπάρχει : Γνωστός «μάγκας» τηλεπαρουσιαστής δέχεται μήνυση πριν μια βδομάδα. Τί έκανε λοιπόν αυτός όταν έμαθε για τη μήνυση ; Την κοπάνισε για να «γλιτώσει» το αυτόφωρο και επιστρέφοντας στην εκπομπή του έκανε αστειάκια για την απόδραση στην επαρχία όπου δοκίμασε λέει και φρεσκότατο ψαράκι... «Μάγκας» !

Την επόμενη μέρα : σύμφωνα με τα trikala.news, πεζός διέσχιζε διάβαση στα Τρίκαλα αλλά …αργά. Ο οδηγός του αυτοκινήτου που τον περίμενε δυσφόρησε, του ζήτησε να επιταχύνει και ο πεζός αντέδρασε. Ο οδηγός κατέβηκε και …ο πεζός μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο…. Κανένας από τους δύο δεν παραβίασε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Τον κοινωνικό κώδικα έχουμε παραβιάσει όλοι !

Ντάλης Βαγγέλης

εκπαιδευτικός

Βαγγέλης Ντάληςhttp://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/special_edition_image/public/tragiko-troxaio-ethniki-porsche-nekroi-1000.jpg?itok=Yg9nfFQVhttp://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/medium/public/3500_47.jpg?itok=CaOCoH-9ΆρθραΕτικέτες: Βαγγέλης ΝτάληςατύχημαΤον ξέρετε όλοι. Είναι αυτός που ο γλαφυρός αθλητικογράφος Γιώργος Γεωργίου αποκαλεί «ο κλασικός μα@@κας Έλληνας».
Keywords
Τυχαία Θέματα