Γ. Γκιόκας: Να γίνουν οι μετεγγραφές στις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Να γίνουν άμεσα οι μετεγγραφές των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης

που κατατέθηκε από το ΚΚΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι διοικήσεις των δύο σχολών αρνήθηκαν να αποδεχθούν τη μετεγγραφή 200 πρωτοετών φοιτητών και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην εγκύκλιο για τις μετεγγραφές που εξέδωσε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ο σημερινός υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς αρνήθηκε να δεσμευτεί για την επίλυση του προβλήματος και επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι εκτίναξε τις μετεγγραφές. Μάλιστα υπονόησε ότι οι διοικήσεις των δύο αρχιτεκτονικών σχολών με τη στάση τους αντιστάθηκαν σε αυτή την κατάσταση, ενώ προανήγγειλε την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών των φτωχών, λαϊκών οικογενειών.

Επίσης μετέφερε ένα μέρος της ευθύνης στις οικογένειες των φοιτητών για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, λέγοντας ότι εάν έχουν οικονομικό πρόβλημα θα πρέπει να είναι πιο προσεχτικές στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, ώστε να επιλέγουν σχολές της περιοχής τους.

Ο Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι είναι απαράδεκτη η στάση των διοικήσεων, αλλά αυτό δεν μειώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Όπως είπε, το πρόβλημα των σχολών δεν το δημιούργησαν οι μετεγγραφές, αλλά η πολιτική της υποχρηματοδότησης, των ιδιωτικοποιήσεων και του παγώματος των προσλήψεων.

Απαντώντας στα όσα είπε ο Αριστείδης Μπαλτάς, ότι οι διοικήσεις αντιστάθηκαν με αυτό τον τρόπο, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι πράξη αντίστασης θα ήταν να εγγράψουν τους φοιτητές και να διεκδικήσουν τα κονδύλια από το κράτος.

Κάνε εγγραφή στο newsletter στο Carrefour και κέρδισε 200€

Tags: ΓκίκαςΚΚΕΒουλήμετεγγραφές φοιτητώναρχιτεκτονική σχολήΑΠΘΕΜΠ
Keywords
Τυχαία Θέματα