Έξυπνα tips για να αποκτήσετε μνήμη... ελέφαντα!

Tweet

Το τελευταίο καιρό νιώθετε συχνά τη μνήμη να σας εγκαταλείπει. Είναι αδύνατο να θυμηθείτε ονόματα και διευθύνσεις συγγενών και φίλων.

Για νούμερα τηλεφώνων ούτε λόγος.

Κι όμως, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να ενισχύσουν την μνήμη και να κρατήσουν σε δράση τον εγκέφαλο.

Ξεκινήστε τζόγκινγκ

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο

ιατρικό περιοδικό «Νature Νeuroscience» έδειξε ότι το τζόγκινγκ συμβάλει μεταξύ άλλων στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό συμβαίνει γιατί με το τρέξιμο πολλαπλασιάζονται τα κύτταρα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου (περιοχή που συνδέεται με τη μάθηση και τη μνήμη).

Λύστε σταυρόλεξα

Ο δρ Γκάρι Σμολ, Διευθυντής του Κέντρου Γήρατος στο Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες και συγγραφέας του βιβλίου «Η βίβλος της μνήμης» υποστηρίζει ότι οι νοητικές ασκήσεις κρατούν σε δράση τον εγκέφαλο. Για αυτό συστήνει σε όσους τους εγκαταλείπει η μνήμη να λύνουν σταυρόλεξα να συναρμολογούν πάζλ αλλά και να απομνημονεύουν πέντε αριθμούς τηλεφώνων.

Παραδοθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα

Για να έχετε μνήμη ελέφαντα ο νευρολόγος Μάθιου Γουόκερ του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας συνιστά να κοιμάστε επτά με οκτώ ώρες και μια ώρα το μεσημέρι.

Ακούστε κλασσική μουσική

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Βrain» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ότι η ενασχόληση με την κλασική κυρίως μουσική τόσο στους ενήλικους όσο και στα παιδιά, ενοποιεί τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου για αποτελεσματικότερη απομνημόνευση, μειώνει τα λάθη κατά τη διάρκεια της εργασίας ή της μελέτης, βελτιώνει τη δημιουργικότητα και τη διαύγεια, ενώ αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης κατά 9 μονάδες.

Φάτε έξυπνα

Οι ειδικοί, υποστηρίζοντας πως τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο επηρεάζουν την πνευματική διαύγεια. Όταν ο εγκέφαλος βομβαρδίζεται με... υποχρεώσεις, μια τονωτική ένεση γλυκόζης αμέσως θα τον ξυπνήσει.

Άλλες τροφές που ενισχύουν την μνήμη είναι τα δημητριακά,οι ξηροί καρποί, το ψωμί, το ρύζι, οι πατάτες, και οι μπανάνες.

Επίσης, οι βιταμίνες Α, Β και Ε, καθώς και ο φώσφορος, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο ψευδάργυρος (που βρίσκονται στα ψάρια, στα αβγά, στο μοσχάρι χωρίς λίπος, στα καρότα, στο ελαιόλαδο, στο σουσάμι κ.ά.), αυξάνουν την ικανότητα για προσοχή, βελτιώνοντας τον μηχανισμό της σκέψης.

Τέλος, ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του μυαλού.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr/

Tags: μνήμη Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα