ΕΣΑμεΑ.: Για το νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας στην ακρόαση των φορέων της Βουλής

Στην ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Λυμβαίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη και κατέθεσε τις προτάσεις του αναπηρικού κινήματος.

Ο

κ. Λυμβαίος τόνισε ότι η ΕΣΑμεΑ έχει επισημάνει από τη διαβούλευση του αρχικού νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ότι η ανυπαρξία υγειονομικού χάρτη και η μη χαρτογράφηση των αναγκών του πληθυσμού, ιδιαίτερα ατόμων με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις, κάνει πολύ δύσκολο έως θνησιγενές το όλο εγχείρημα της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε τελικά στη Βουλή έχουν ενσωματωθεί αρκετές από τις παρατηρήσεις της ΕΣΑμεΑ επί του αρχικού νομοσχεδίου, υπάρχουν όμως πολλά θέματα που χρήζουν άμεσης διευθέτησης:

Πολύ προβληματικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η παντελής έλλειψη αναφοράς στην προσβασιμότητα. Η έννοια της προσβασιμότητας πρέπει να τέμνει οριζόντια το σύνολο της ΠΦΥ: τόσο σχετικά με το δεδομένο περιβάλλον (ΚΕΦ, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, δημόσιες και ιδιωτικές Μ.Η.Ν. κλπ.) όσο και το ψηφιακό (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας κλπ.).Ουδεμία αναφορά υπάρχει στο σχέδιο νόμου σχετικά με τα θέματα της Ψυχικής Υγείας ή με την στελέχωση υπηρεσιών Αποκατάστασης.Δεν αναφέρεται η σταθερή χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία της.Ερωτήματα γεννιόνται με το άρθρο 69 που ορίζει την κατάργηση της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για νοσηλεία απόρων ασθενών στο εξωτερικό χωρίς να ορίζεται η αντικατάστασή της. Τι προβλέπεται για παράδειγμα για άπορους καρδιοπαθείς, ή με κυστική ίνωση, που πρέπει να χειρουργηθούν στο εξωτερικό;Θα πρέπει να προβλεφθεί η διασύνδεση των Κ.Ε.Φ. με τα Δημοτικά Ιατρεία που ήδη λειτουργούν σε αρκετούς δήμους της χώρας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό και αλληλοσυμπληρούμενο δίκτυο υπηρεσιών και μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, με την μεγαλύτερη δυνατή γεωγραφική κάλυψη.Οι χώροι των Κ.Ε.Φ. που θα παρέχονται υπηρεσίες ειδικής θεραπευτικής αποκατάστασης, θα πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι και επαρκώς στελεχωμένοι με ΜΟΝΙΜΟ και ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ προσωπικό (Ε/Θ, Φ/Θ, Λ/Θ, Ψυχολόγο κ.ο.κ.) και όχι με εναλλασσόμενο, καθώς επίσης θα πρέπει να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τη λειτουργία εργαστηρίων φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας.Αναγκαία είναι η ένταξη στην ΠΥΦ και των κέντρων χρόνιων παθήσεων (ΚΧΠ) τόσο του δημόσιου όσου και του ιδιωτικού τομέα και η διασύνδεσή τους με τις μονάδες ΠΦΥ, έτσι ώστε οι χρόνια πάσχοντες να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας χωρίς εμπόδια, ενδιάμεσους σταθμούς και καθυστερήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα διευκολυνθεί η κίνησή τους στο σύστημα.Επίσης είναι δυνατό, ιατροί των ΚΧΠ να αναλάβουν και ρόλο οικογενειακού ιατρού, προκειμένου να διευκολύνουν την κίνηση των πασχόντων που παρακολουθούν σε τακτικό πρόγραμμα.Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή ακολουθηθεί το σχήμα του νομοσχεδίου, πρέπει να είναι κατηγορηματικά ρητή η πρόβλεψη ότι δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο στην πρόσβαση στους εξειδικευμένους γιατρούς και εξετάσεις μετά τον οικογενειακό γιατρό. Χωρίς καμιά διάθεση υπερβολής, πρόκειται για ζητήματα ζωής και θανάτου, για αυτό το λόγο και θεωρούμε πολύ σημαντική την ενσωμάτωση των παρατηρήσεών μας στο νομοσχέδιο.

Στην επιστολή που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου και στην Επιτροπή καταγράφονται όλες οι παρατηρήσεις και προτάσεις και κατά άρθρο, αναλυτικά:

ΕΣΑμεΑυπουργείο υγείαςΒουλή
Keywords
Τυχαία Θέματα