Ενσταση εκπαιδευτών κατά ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Tweet

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

κοινοποιούμενη σε

Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης

Διεύθυνση Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς

Διεύθυνση Προσωπικού Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων

Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Συμεών Κεδίκογλου

Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Γκιουλέκα

ΕΝΣΤΑΣΗ

των ωρομίσθιων εκπαιδευτών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας (συμπεριλαμβανομένου του παραρτήματος

αυτού στη Λευκίμμη Κέρκυρας)

ΚΑΤΑ

της υπ’ αριθμ. 1842/85/31.3.2014 απόφασης του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.: «Καθορισμός ωριαίας αμοιβής Ωρομισθίων Εκπαιδευτών, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), για τις συμβάσεις που καταρτίστηκαν το πρώτον, μετά την 23-12-2013, ημερομηνία δημοσίευσης της υπ’ αριθμ. 2/106902/0022 (ΦΕΚ 3276/Β/23-12-2013) Κοινής Υπουργικής Απόφασης».

Α. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Είμαστε ωρομίσθιοι εκπαιδευτές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας, συμπεριλαμβανομένου του παραρτήματος αυτού στη Λευκίμμη Κέρκυρας.

Με την προσβαλλόμενη απόφαση ορίστηκε η αύξηση της ωριαίας αντιμισθίας των εκπαιδευτών των Σ.Δ.Ε. μόνο για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου που υπογράφτηκαν από τις 23-12-2013 και μετά. Ωστόσο, συμβάσεις που συνήφθησαν μεταξύ των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) και εκπαιδευτών με ημερομηνία 21-10-2013 – ημερομηνία πρότερη της 23.12.2013 – υπήχθησαν στη νέα ωριαία αντιμισθία. Σημειωτέον ότι τόσο τα Σ.Δ.Ε., όσο και τα Δ.Ι.Ε.Κ. υπάγονται στον ίδιο φορέα, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Για του λόγου το αληθές, αναρτήθηκαν τροποποιημένες συμβάσεις – με ημερομηνία μεταγενέστερη της 23-12-2013 – με αναπροσαρμοσμένο το ωρομίσθιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 2/106902/0022 (ΦΕΚ 3276/Β/23-12-2013). Μία εξ’ αυτών, την οποία και επικαλούμαστε, περιλαμβάνεται στην υπ’ αριθμ. 1843/85/31-03-2014 απόφαση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Β. ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Με τη διάταξη του άρθρου 4, παράγραφος 1 του Συντάγματος, η οποία ορίζει ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, καθιερώνεται όχι μόνο η ισότητα των Ελλήνων έναντι του νόμου, αλλά και η ισότητα του νόμου έναντι αυτών, που δεσμεύει τον κοινό νομοθέτη επιβάλλοντάς του, όταν ρυθμίζει ουσιωδώς όμοιες σχέσεις, καταστάσεις ή κατηγορίες προσώπων, να μη νομοθετεί κατά διαφορετικό τρόπο, εισάγοντας αδικαιολόγητες εξαιρέσεις ή κάνοντας αυθαίρετες διακρίσεις, εκτός αν αυτό επιβάλλεται από λόγους κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος, η συνδρομή των οποίων υπόκειται στον έλεγχο των δικαστηρίων. Διάταξη νόμου που προβλέπει αδικαιολόγητες εξαιρέσεις ή διακρίσεις, και επομένως έρχεται σε αντίθεση με την ανωτέρω συνταγματική επιταγή, είναι ανίσχυρη.

Έτσι, αν πρόκειται για ρύθμιση που ρητώς ή σιωπηρώς αποκλείει αυθαίρετα ορισμένη κατηγορία προσώπων από την παροχή, η οποία χορηγείται γενικώς, η παροχή αυτή πρέπει να αναγνωρισθεί και υπέρ της κατηγορίας σε βάρος της οποίας επιχειρήθηκε η δυσμενής διάκριση, εφόσον τα πρόσωπα της κατηγορίας αυτής τελούν υπό τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες με τα πρόσωπα που λαμβάνουν την παροχή, δεδομένου ότι η αποκατάσταση της ισότητας επιβάλλει την επέκταση αυτή, ώστε να εκλείψει η άνιση ρύθμιση (Σ.τ.Ε. 1202/2003, 2495/2000, 1519/1995).

Περαιτέρω, το άρθρο 22 παράγραφος 1 του Συντάγματος καθιερώνει την αρχή σύμφωνα με την οποία όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας. Η διάταξη αυτή αποτελεί ειδικότερη εκδήλωση της αρχής της ισότητας, με αποτέλεσμα να είναι ανίσχυρη κάθε αντίθετη ρύθμιση, νόμος, συλλογική σύμβαση εργασίας ή απόφαση διαιτησίας που προσκρούει σε αυτήν. Σημειωτέον ότι κατά την κρατούσα στο κοινοτικό δίκαιο, δυνάμει του άρθρου 164 της ιδρυτικής συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γενική δικαιική αρχή της ισόνομης ρύθμισης των ομοίων, η οποία αυτοδικαίως εκτείνεται και στην ελληνική έννομη τάξη και έχει αυξημένη ισχύ κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος και την ως άνω Συνθήκη, που κυρώθηκε με το ν. 945/79, ο κανόνας αυτός κρατεί και στις δημοσίου δικαίου σχέσεις.

Από τις προπαρατεθείσες αποφάσεις προκύπτει ότι η καταβολή της αύξησης της ωριαίας αντιμισθίας σε όσους εκπαιδευτικούς σύναψαν συμβάσεις μετά την 23-12-2013 αδιακρίτως του φορέα (Δ.Ι.Ε.Κ. ή Σ.Δ.Ε.), της φύσεως, του είδους και των συνθηκών εργασίας αυτών, κατέστησε αυτήν γενικό κανόνα που οφείλει να προσαυξάνει την καταβαλλόμενη και σε μας αντιμισθία.

Επιπλέον, η αύξηση της ωριαίας αντιμισθίας δε συνδέεται με κάποια ειδική αιτία, ούτε με τη συνδρομή κάποιων ειδικών προϋποθέσεων και καταστάσεων στα πρόσωπα των δικαιούχων. Αντιθέτως, καταβάλλεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς που σύναψαν συμβάσεις μετά την 23-12-2013. Είναι κατ’ ουσίαν μισθολογική προσαύξηση ανεξάρτητη από τα προσόντα, τις ιδιότητες, το είδος της παρεχόμενης εργασίας ή την προσωπική κατάσταση του δικαιούχου, προσδίδοντας σ’ αυτή γενικό και καθολικό χαρακτήρα.

Συνεπώς, η κατ’ εξαίρεση μη καταβολή της αύξησης και σ’ εμάς, ως εκπαιδευτικών των Σ.Δ.Ε., συνιστά άνιση μεταχείριση, αφού δεν υπάρχει αποχρών λόγος δημοσίου συμφέροντος, συναρτώμενος με το είδος της εργασίας, ο οποίος και μόνο θα δικαιολογούσε τη μη καταβολή της.

Έτσι, με βάση τα παραπάνω, αφού υπάρχει παράβαση της αρχής της ισότητας του άρθρου 4 παράγραφος 1 του Συντάγματος, για το λόγο ότι η κανονιστικώς δρώσα διοίκηση προέβη σε ρύθμιση ευνοϊκή για μία κατηγορία προσώπων, ενώ αποκλείσθηκε από τη ρύθμιση αυτή άλλη κατηγορία, η οποία όμως τελεί υπό τις ίδιες προϋποθέσεις και συνθήκες, και χωρίς να υπάρχει ειδικός λόγος δημοσίου συμφέροντος που να καθιστά τον αποκλεισμό δικαιολογημένο, επιβάλλεται η επέκταση της εφαρμογής της ρυθμίσεως αυτής και στην κατηγορία των προσώπων που έχει αποκλεισθεί (Σ.τ.Ε. 3587/97). Συνεπώς, θα πρέπει να μας καταβάλλει το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. την αύξηση της αντιμισθίας και μάλιστα αναδρομικά από το χρόνο υπογραφής των συμβάσεών μας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και με την επιφύλαξη παντός εν γένει δικαιώματός μας

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

1. Να κοινοποιηθεί η παρούσα ένστασή μας στους ως άνω αναγραφόμενους αποδέκτες.

2. Να γίνει δεκτή η παρούσα ένστασή μας.

3. Να μας καταβληθεί η αυξημένη ωριαία αντιμισθία αναδρομικά από το χρόνο υπογραφής των συμβάσεών μας.

4. Να αποσταλεί η απάντησή σας στη διεύθυνση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας, 7ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας, 7η Παρ. ΔΟΝ. ΔΗΜΟΥΛΙΤΣΑ, αριθμός 7, Τ.Κ. 49100.

Tags: ΙΝΕΔΙΒΙΜΣΔΕ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα