Ενημέρωση για τις αιτήσεις αναπληρωτών, τα κενά, τις προσλήψεις γενικής παιδείας, τις ειδικότητες ΠΕ, ειδική αγωγή

Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Εκπρόσωποι του ΠΣΑΕΠ παρευρέθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας και συνάντησαν τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ενημερωθούμε για όλες τις εξελίξεις.

Αιτήσεις αναπληρωτών

Οι πίνακες από τον ΑΣΕΠ αναμένονται την Πέμπτη 24/8 ή το αργότερο την Παρασκευή 25/8. Μόλις αναρτήσει ο ΑΣΕΠ

τους πίνακες θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις περιοχών, με πιθανότερη μέρα την Παρασκευή 25/8. Υπάρχει η πιθανότητα να αναρτηθούν πρώτα οι πίνακες της πρωτοβάθμιας και έπειτα της δευτεροβάθμιας. Τέλος, η β' φάση αποσπάσεων των μονίμων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24/8 ή 25/8.

Προσλήψεις γενικής παιδείας

Οι προσλήψεις στην γενική αναμένονται στις 5/9, όπως πρώτος ανακοίνωσε ο ΠΣΑΕΠ εδώ και μήνες. Ο αριθμός των προσλήψεων δεν είναι ακόμη γνωστός καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης αποσπάσεων των μονίμων και ο επανακαθορισμός των κενών. Όπως έχουμε ξαναπεί ο αριθμός θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα.
Φέτος η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων στην α/θμια θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ. Με επιφύλαξη μεταφέρουμε πως οι αρμόδιοι μας ενημέρωσαν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην τοποθέτηση των αναπληρωτών ( όπως είχε παρουσιαστεί πέρσι με τα ολιγοθέσια σχολεία).
Για τις προσλήψεις ΖΕΠ δεν είχαμε κάποια νεότερη ενημέρωση. Υπενθυμίζουμε ότι φέτος θα είναι αυξημένες, αφού έχουν εξασφαλισθεί 700-800 πιστώσεις. Το Υπουργείο σε προηγούμενη συνάντηση μας είχε ενημερώσει ότι οι 300-400 θα απορροφηθούν στις 5/09, διατηρούμε όμως τις επιφυλάξεις μας και θα παρέχουμε νεότερη ενημέρωση.

Προσλήψεις ειδικοτήτων α/θμιας εκπαίδευσης

Ως ΠΣΑΕΠ είχαμε ζητήσει από τον Ιούνιο να καλυφθούν νωρίς τα κενά των ειδικοτήτων στην α/θμια εκπαίδευση. Μας ενημέρωσαν ότι ο στόχος είναι ειδικότητες στις οποίες δεν περισσεύουν από τη β/θμια, όπως οι εικαστικοί και οι θεατρολόγοι, να προσληφθούν πολύ νωρίς, πιθανότατα πριν τις 10/09. Οι υπόλοιπες ειδικότητες (γυμναστές, γαλλικη/γερμανική/αγγλική φιλολογία, πληροφορικοί και μουσικοί) θα προσληφθούν λίγο πιο μετά, αλλά εντός του Σεπτεμβρίου.

Προσλήψεις ειδικής αγωγής

Οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή αναμένονται να ξεκινήσουν στις 5/9 για ΣΜΕΑΕ και τμήματα ένταξης, με τον αριθμό να ξεπερνά τις 1500, χωρίς να είναι γνωστή ακόμη η κατανομή. Το υπουργείο μελετά την άποψη να γίνουν την ίδια ημέρα και οι προσλήψεις στην παράλληλη στήριξη χωρίς όμως να έχει πάρει ακόμη την τελική απόφαση ( ο ΠΣΑΕΠ θα παρακολουθεί στενά το συγκεκριμένο θέμα και θα ενημερώσει για την απόφαση που θα παρθεί). Αν το σύστημα επιτρέπει να τρέξουν παράλληλα οι προσλήψεις σε ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης με αυτές της παράλληλης τότε θα πραγματοποιηθούν όλες στις 5/09. Αν δεν είναι εφικτό το παραπάνω τότε οι προσλήψεις της παράλληλης στήριξης θα γίνουν το αργότερο μέχρι τις 7/09. Ως ΠΣΑΕΠ ζητήσαμε αν είναι εφικτό να γίνουν την ίδια μέρα και να τρέξουν μαζί για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο (όπως παλαιότερα) εκπαιδευτικοί με μεγάλη προϋπηρεσία να προσληφθούν στις τελευταίες τους επιλογές, ενώ εκπαιδευτικοί με μικρότερη προϋπηρεσία να προσληφθούν δύο μέρες αργότερα σε περιοχές που είχαν δηλωθεί από τους προηγούμενους. Όπως και να έχει ζητήσαμε να ενημερωθούμε για το τι πρόκειται να συμβεί πριν λήξουν οι δηλώσεις των αναπληρωτών.
Επιπλέον, επιβεβαιώνεται η ενημέρωση του ΠΣΑΕΠ για πρόσληψη του 60% των πιστώσεων κατά την πρώτη φάση της παράλληλης στήριξης, και του 40% την 1η Νοέμβρη.
Οι προσλήψεις στα ΚΕΔΥ θα είναι φέτος 100 (περίπου) στο σύνολό τους και το μεγαλύτερο μέρος θα έχει πραγματοποιηθεί έως τις 15/9, πολύ πιο νωρίς από πέρυσι. Είναι κάτι που είχαμε ζητήσει από τον Ιούνιο, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ΚΕΔΔΥ. Σχετικά με τα ολοήμερα στα ειδικά σχολεία, ενημερωθήκαμε πως θα λειτουργήσουν τα περσινά τμήματα (περίπου 60), ενώ χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες για να συσταθούν και να προσληφθούν εκπαιδευτικοί στα νεοϊρυθέντα. Όπως μας ενημέρωσαν από το Υπουργείο αναμένεται να τρέξει πρώτα η ειδική αγωγή και στη συνέχεια η γενική.

Προσλήψεις νηπιαγωγών στις ΔΥΕΠ

Πολλές δημοσιεύσεις και άστοχη πληροφόρηση έχει υπάρξει για το παραπάνω θέμα. Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι ισχύει η πληροφορία που είχαμε δώσει εδώ και καιρό, ότι δηλαδή έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ 3 νηπιαγωγεία για τον παραπάνω σκοπό και ενημερωθήκαμε ότι αναμένεται να δημοσιευθούν άλλα 8. Τα προβλήματα (κτιριακά, εξοπλισμός) είτε έχουν επιλυθεί είτε είναι προς επίλυση και αναμένουμε κι εκεί προσλήψεις μετά τον Σεπτέμβριο.

KENA

Έχουμε ζητήσει τα κενά από το Υπουργείο από την Τρίτη 27 Ιουνίου για να διευκολυνθούν οι αναπληρωτές κατά τη δήλωση τους. Για την περίπτωση που το Υπουργείο δεν ικανοποιούσε το αίτημά μας, προνοήσαμε και αναρτήσαμε πίνακες όλων των ειδικοτήτων γενικής και ειδικής αγωγής με τις περυσινές προσλήψεις ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ, ώστε να έχουν μια εικόνα οι αναπληρωτές πριν δηλώσουν. Προφανώς και τα κενά δεν είναι ακριβώς αφού μεσολαβούν οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις, όμως παρέχεται από τον ΠΣΑΕΠ μια εικόνα. Μπορείτε να δείτε τους πίνακες με τις περσινές προσλήψεις εδώ

Τοποθετήσεις αναπληρωτών

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ρυθμιστικής διάταξης που θα αφορά τον τρόπο τοποθέτησης και παρουσίασης των αναπληρωτών. Το πιο πιθανό είναι να μην προλάβει να είναι έτοιμη για την α' φάση προσλήψεων. Θυμίζουμε ότι έχουμε ζητήσει:
οι αναπληρωτές να αποδεσμευτούν από την επίδειξη όλων αυτών των εγγράφων του παραλογισμού που τους ζητούνται και να αναλάβουν υπηρεσία μόνο με την ταυτότητά τους και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά υγείας.
Να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής “αποδοχής ή όχι της πρόσληψης”, ώστε να μην ταλαιπωρούμαστε σε ξενοδοχεία μέχρι να τοποθετηθούμε.
Μετά την τοποθέτησή μας να μας δοθεί μία προθεσμία τριών ημερών για την παρουσία μας στο σχολείο, ώστε να μπορούμε να αναζητήσουμε το νέο μας σπίτι.
Να εξαλειφθεί το φαινόμενο αδιαφάνειας σε διάφορες πρωτοβάθμιας που απαιτούν να δηλώνουμε περιοχές και όχι σχολεία.
Καθημερινά ο ΠΣΑΕΠ δίπλα στους αναπληρωτές. Εκτός της ενημέρωσης έχουμε δράση και προτάσεις. Γίνε μέλος στον σύλλογο που προσπαθεί να ενώσει τους αναπληρωτές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να διεκδικήσουμε δυναμικά τα δικαιώματα μας με σημαία τους μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Συμπλήρωσε τη φόρμα εδώ

Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών ΠΕΠΣΑΕΠ
Keywords
Τυχαία Θέματα