Ενημέρωση από τη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Α Αθήνας

Ανακοινώσεις

Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στο ΠΥΣΔΕ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

Ενημέρωση από τη Συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ

Στις 13/2/13 συνήλθε για πρώτη φορά το ΠΥΣΔΕ Α΄ Αθήνας για την νέα περίοδο. Αντιμετωπίστηκαν τρέχοντα θέματα που αφορούσαν αιτήματα συναδέλφων και η προσοχή επικεντρώθηκε στα

ζητήματα μετακινήσεων εκπαιδευτικών για την συμπλήρωση ωραρίου και ενστάσεις επί των μετακινήσεων.

Για τα θέματα αυτά τέθηκε προς συζήτηση η μετακίνηση ή τροποποίηση της μετακίνησης 85 περίπου εκπαιδευτικών και η εκ των υστέρων κάλυψη από το ΠΥΣΔΕ αποφάσεων της Διεύθυνσης που είχαν παρθεί εν αγνοία του. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι μετακινήσεις αυτές γίνονται αφού έχουν προηγηθεί άλλες 170 περίπου μετακινήσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο του ’12. Μετά από όλες αυτές τις μετακινήσεις, που αναστάτωσαν δεκάδες σχολεία, προγράμματα, το παιδαγωγικό κλίμα και τις ζωές πολλών συναδέλφων, το αποτέλεσμα ήταν «μια τρύπα στο νερό». Καθώς εξακολουθούν να χάνονται, ακόμα και τώρα, τέλη Φεβρουαρίου, πάνω από 1200 ώρες μαθημάτων, διαφόρων ειδικοτήτων. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις η λύση που δίνεται με αναπροσαρμογή του αναλυτικού και ωρολόγιου προγράμματος ή περικοπές ωρών δημιουργεί πολλά ερωτηματικά νομιμότητας, ακόμα και των τίτλων που θα εκδοθούν υπ’ αυτές τις συνθήκες.

Θεωρήσαμε απαράδεκτη αυτή την κατάσταση. Απαιτήσαμε συγκεκριμένη ενημέρωση για το πως και το πότε προέκυψαν τα πλεονάσματα στο ωράριο των υπό μετακίνηση συναδέλφων ( συγχωνεύσεις τμημάτων, κατευθύνσεων, κλπ.). Καταγγείλαμε την άρνηση του Υπουργείου να καλύψει άμεσα τα κενά με προσλήψεις και δεν αποδεχόμαστε το δίλημμα : «αφού έτσι έχει η κατάσταση ας καλύψουμε όπως –όπως όσα κενά μπορούμε, με οποιοδήποτε τρόπο».

Θεωρούμε ότι η στάση αυτή του Υπουργείου που αντιμετωπίζει ως δημοσιονομικό κόστος τη σωστή λειτουργία του σχολείου, υπονομεύει, ουσιαστικά τη δημόσια εκπαίδευση και το δικαίωμα των μαθητών στη μόρφωση.

Καλέσαμε το ΠΥΣΔΕ να μην ενδώσει στις πιέσεις και να συμβάλλει με τις αποφάσεις του στην υπονόμευση και διάλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά να συνταχθεί με τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Δυστυχώς οι υπαλληλικές δεσμεύσεις υπερισχύουν της αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Όπως είναι φανερό μειοψηφήσαμε στις μετακινήσεις αυτές. Όπως κάναμε κάθε φορά που αποφασίζονταν μετακινήσεις σε χρόνο και με τρόπο που αντιβαίνει σε κάθε εκπαιδευτική, παιδαγωγική και λειτουργική λογική. Δηλώσαμε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε μετακίνηση εκπαιδευτικού, τώρα που ουσιαστικά η σχολική χρονιά πηγαίνει προς το τέλος της. Τα προβλήματα της κάλυψης των κενών δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν, αν δεν κινητοποιηθούμε όλοι εμείς, εκπαιδευτικοί – μαθητές – γονείς, για να επιβάλουμε λύσεις. Αντί το υπουργείο και η διοίκηση να ασχολούνται με την αξιολόγηση θα ήταν χρησιμότερο να φροντίσουν για την κάλυψη των κενών και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για λειτουργήσουν τα σχολεία με καλυμμένες τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Τέλος ζητήσαμε να αρχίσει από τώρα η προετοιμασία για τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς, όπως είναι υποχρέωση της Διεύθυνσης και του ΠΥΣΔΕ, με βάση το νόμο. Και για το ζήτημα αυτό πρέπει το εκπαιδευτικό κίνημα, άμεσα να προετοιμάσει την παρέμβασή του ώστε, ο προγραμματισμός να γίνει με βάση τις θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και όχι με 30ρια τμήματα, αύξηση ωραρίων, υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών κλπ., που απ’ ότι φαίνεται είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης.

Μαλαγάρης Θόδωρος – Νικολάου Σταμάτης

εκλεγμένοι με το Ψηφοδέλτιο

Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στο ΠΥΣΔΕ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

Φεβρουάριος 2013

Tags: ΠΥΣΔΕ Α Αθήνας
Keywords
Τυχαία Θέματα