ΕΛΜΕ ΠΠΣ: Ανοιχτή επιστολή προς τον υπ. Παιδείας

Tweet

ΑΘΗΝΑ 05-05-2014

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΚΥΡΙΟ ΚΩΝ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Εδώ και τέσσερις μήνες το ΔΣ της ΕΛΜΕ Προτύπων Πειραματικών Σχολείων προσπαθεί ατελέσφορα να συναντηθεί μαζί σας, προκειμένου να σας ενημερώσει για διάφορα εργασιακά προβλήματα των εκπαιδευτικών των

Προτύπων Πειραματικών Σχολείων (Π.Π.Σ.), τα οποία κυρίως προέρχονται από έλλειψη εφαρμοστικών διατάξεων ή μονομερή εφαρμογή των άρθρων του νόμου 3966/2011, καθώς και σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων.

Κύριε Υπουργέ, κατά δικές σας δηλώσεις η Πολιτεία:

αναβάθμισε τα Πειραματικά σχολεία επιδιώκοντας την αριστεία και την αξιοσύνη, σύμφωνα με την τοποθέτησή σας κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλήαξιολόγησε, επέλεξε και τοποθέτησε σε αυτά τους άριστους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της 20ης Φεβρουαρίου 2013 και συνέντευξή σας της 1ης Απριλίου 2014 .θεωρεί τα Π.Π.Σ ως την αιχμή των αλλαγών και της επιδιωκόμενης αριστείας και επιδιώκει την αναβάθμισή τους, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της 19ης Νοεμβρίου 2013.σχεδιάζει μεγαλόπνοα το αταξικό σχολείο της αριστείας στην Ελλάδα του 2020

Στον αντίποδα όμως των δηλώσεων σας δύο και πλέον χρόνια μετά την αλλαγή του νομικού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία των πρώην Πειραματικών και πάλαι ποτέ Προτύπων Σχολείων δεν έχετε:

1. Προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να στηρίξετε διοικητικά τα σχολεία:

Έτσι, δεν στελεχώνονται με γραμματείς, όπως προβλέπεται από το νόμο, αν και έχουν αυξημένο διοικητικό έργο [αυξημένος φόρτος εργασίας λόγω: των εξετάσεων, της λειτουργίας ομίλων, της σύνδεσης με φορείς, τις λειτουργικές ανάγκες του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΠ.Ε.Σ) κά..Υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων διοίκησης Δ.Ε.Π.Π.Σ. - Περιφέρειας-Δ/ντών εκπ/σης, με αποτέλεσμα σημαντικά προβλήματα των ΠΠΣ να χρονίζουν. Παρατηρείται σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ Δ.Ε.Π.Π.Σ - Διευθυντή σχολικής μονάδας - ΕΠ.Ε.Σ - Συλλόγου καθηγητών με αποτέλεσμα την απαξίωση των θεσμών και κάποτε την παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Τελικά, αν κάποιοι από τους στόχους των Π.Π.Σ. υλοποιούνται με επιτυχία, αυτό πρωτίστως οφείλεται στην άμισθη προσφορά και στην άοκνη προσπάθεια των εκπαιδευτικών των Π.Π.Σ

2. Εκδώσει Υ.Α. που να προσδιορίζει ύψος του ειδικού επι­δό­μα­τος για τους εκπαιδευτικούς των Π.Π.Σ., όπως προβλέπεται από το νόμο 3966/2011, αρ. 48.παρ. 8 - εφαρμόζοντας μονομερώς τον νόμο 3966.

3. Μεριμνήσει για την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών για τη στελέχωση των Π.Π.Σ. με διδακτικό προσωπικό το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα τα μέλη των ΕΠ.Ε.Σ να διενερεγήσουν την αξιολόγηση του προσωπικού μέσα στο μήνα Ιούλιο, χωρίς αμοιβή αλλά και χωρίς έστω μία ηθική αναγνώριση του κόπου τους από εσάς ή τους ιθύνοντες που σας περιστοιχίζουν.

4. Προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές πράξεις, στην έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων για το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών των ΠΠΣ:

Οι εκπαιδευτικοί των Π.Σ. που έγιναν Π.Π.Σ. μετά από την θετική αξιολόγησή τους, έχουν χάσει τις οργανικές τους θέσεις!Υπάρχει ασάφεια ως προς το νομικό περιεχόμενο της θέσης επί θητεία μόνιμου εκ/κου (χωρίς οργανική θέση), γεγονός που στη σύγχρονη συγκυρία δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς των Π.Π.Σ. και μακροπρόθεσμα θα προκαλέσει την αποδυνάμωση τους από το έμπειρο και καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό τους.

Παρόλη την έως σήμερα αδιαφορία της Πολιτικής ηγεσίας για την ουσιαστική λειτουργία των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, την άρνηση της να ακούσει τα προβλήματα των εκπαιδευτικών των Π.Π.Σ., να σταθεί αρωγός στο δύσκολο έργο με το οποίο έχει επιφορτίσει τους εκπαιδευτικούς των Π.Π.Σ. και παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και ειδικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης, αυτά δεν έχουν διαψεύσει τις προσδοκίες της Πολιτείας και πρωτίστως της κοινωνίας (αδιάψευστη επιβεβαίωση είναι ο αριθμός των αιτήσεων των μαθητών για την εισαγωγή τους σε αυτά). Η επιτυχής λειτουργία τους οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών των Π.Π.Σ. να στηρίξουν τον θεσμό για την αναβάθμιση γενικότερα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Κύριε Υπουργέ, ως εκπαιδευτικός γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ψυχή του σχολείου είναι οι εκπαιδευτικοί του, χωρίς τη δική τους θέληση, εργασία και προσφορά κανένας θεσμός δεν μπορεί να επιτύχει. Δεν αρκεί μόνο η αξιολόγηση για την επιλογή του άριστου προσωπικού. Χρειάζονται και τα ανάλογα κίνητρα. Και τα ανάλογα κίνητρα πρέπει να τα υπαγορεύουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις και κυρίως διαυγείς προθέσεις με διαφανείς σχεδιασμούς.

Κύριε Υπουργέ, δεν έχει την πολυτέλεια η χώρα μας σε περίοδο κρίσης να απογοητεύσει:

Εκπαιδευτικούς που αγαπούν τη δημόσια εκπαίδευση και εργάζονται με ανιδιοτέλειαμαθητές με ενδιαφέρον για τη μάθηση και την πρόοδο και θέληση να δοκιμάζουν γονείς που επενδύουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους σε ένα καλό δημόσιο σχολείο

Κύριε Υπουργέ, μας προβληματίζει το γεγονός ότι η Πολιτεία σχεδιάζει για το μέλλον των Π.Π.Σ.,

Χωρίς να έχει διασφαλίσει το παρόν τους.Χωρίς να έχει εξασφαλίσει εκείνες τις συνθήκες λειτουργίας τους που θα επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων τους.Χωρίς να ακούει, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, αυτούς που πρωτίστως προσπαθούν να τα στηρίξουν. Χωρίς την έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής των εκπαιδευτικών των Π.Π.Σ. στο εγχείρημα που συντελείται, εκπαιδευτικών τους οποίους εσείς ο ίδιος κ. Υπουργέ χαρακτηρίζετε μεν ως αρίστους, αντιμετωπίζετε δε ως παρίες

Ελπίζουμε ότι, αν αυτή η έσχατη έκκλησή μας μέσα από το λαβύρινθο του ιδιόρρυθμου πρωτοκόλλου επικοινωνίας του Υπουργείου σας φτάσει ποτέ στα αυτιά σας, να ακούσετε όσα τόσο καιρό δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να σας μεταφέρουμε δια ζώσης.

Με τιμή

Για το ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Λ. ΠΑΠΑΤΣΊΜΠΑ Σ. ΓΛΕΝΗΣ

Tags: ΕΛΜΕ Προτύπων ΠειραματικώνΕπιστολήΥπουργείο Παιδείας Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα