ΕΛΜΕ Πειραιά: Για την επιβολή διδάκτρων στην ΑΣΠΑΙΤΕ

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη πρακτική της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), η οποία σε ανακοίνωση-πρόσκληση, καλεί τους μόνιμους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΤΕ/ΔΕ, που δεν έχουν το προαπαιτούμενο παιδαγωγικό τίτλο και έχουν συμπεριληφθεί στην εγκεκριμένη λίστα του ιδρύματος, να καταθέσουν εκτός των υπόλοιπων δικαιολογητικών και το ποσό των 300 ΕΥΡΩ !!! για τη συμμετοχή τους στο Α΄ εξάμηνο του ετήσιου προγράμματος

επιμόρφωσης.

Σημειωτέο ότι με βάση προσφυγή συναδέλφων στο Σ.τ.Ε. το 2006 η πρακτική αυτή θεωρείται παράνομη, με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος για υποχρέωση του κράτους στην παροχή δωρεάν παιδείας. Μάλιστα στους τότε προσφεύγοντες επιστράφηκαν με το νόμιμο τόκο τα δίδακτρα που κατέβαλαν!

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι σε άλλες περιπτώσεις το Υπουργείο επικαλείται το Σ.τ.Ε. προκειμένου να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του π.χ σχετικά με την επιλογή διευθυντών.

Είναι προφανές ότι οι νόμοι, το Σύνταγμα και το Σ.τ.Ε. χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν ή μάλλον κατά το ταξικό συμφέρον που υπηρετεί η κυβερνητική πολιτική.

Είναι επίσης προφανές ότι οι προσπάθειες γενίκευσης της απαίτησης προσκόμισης τίτλου παιδαγωγικής επάρκειας (και μάλιστα σε εκπαιδευτικούς που ήδη υπηρετούν χρόνια στα σχολεία) σαν προϋπόθεση για τα εργαστούν στην εκπαίδευση εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική περιορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων που πρέπει να εμπεριέχονται στο πτυχία και στους τίτλους σπουδών, σε μια λογική ατέρμονης προσκόμισης δικαιολογητικών και πιστοποιητικών αν θέλουμε να έχουμε δικαίωμα στην εργασία (βλέπε πρόταση του ΙΕΠ για την απόκτηση της διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας, που πρόσφατα κατέθεσε στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο την υποδέχτηκε θετικά). Πρόκειται για αλλεπάλληλα φίλτρα (πιστοποίηση παιδαγωγικής επάρκειας, ΑΣΕΠ, δόκιμος εκπαιδευτικός με μέντορα) με μοναδικό σκοπό να ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα για το πόσοι θα δουλέψουν στην Εκπαίδευση. Εντάσσεται στην πολιτική της αδιοριστίας και των απολύσεων που καθιστούν τον καθένα «ατομικά υπεύθυνο» για την ανεργία.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας:

Να αποσύρει άμεσα την οικονομική επιβάρυνση των μόνιμων εκπαιδευτικών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο παραπάνω πρόγραμμα. Κανένας περιορισμός των επαγγελματικών-εργασιακών δικαιωμάτων. Όλη η απαραίτητη γνώση μέσα στο πτυχίο.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ

ΕΛΜΕ ΠειραιάδίδακτραΑΣΠΑΙΤΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα