Είσοδος κινδύνου στο… ΕΚΠΑ

Tweet

Δεν ήταν θερμή η υποδοχή που επιφύλαξαν στον νέο πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Φορτσάκη, περίπου 30 φοιτητές οι οποίοι πραγματοποίησαν παρέμβαση στην εκδήλωση απολογισμού της θητείας του απερχόμενου πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη και υποδοχής του διαδόχου του. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα όπου διεξαγόταν η ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου και όταν ο Θ. Φορτσάκης ανέβηκε στο βήμα, φώναξαν συνθήματα κατά της διαγραφής των «αιώνιων» φοιτητών, των απολύσεων

των διοικητικών υπαλλήλων, της διείσδυσης των εταιρειών security στις σχολές, αλλά και κατά του ιδίου.

Σημειώνεται ότι ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ έχει ταχθεί υπέρ της διαγραφής των «αιώνιων», με την προσθήκη ειδικών ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις παλαιών φοιτητών, όπως επίσης και υπέρ της ιδιωτικής φύλαξης των ΑΕΙ, υπέρ της ίδρυσης επώνυμων εδρών, οι οποίες θα υποστηρίζονται οικονομικά από ιδιωτικούς φορείς και υπέρ των ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών, Πανεπιστημίων.

Τελικά η έντονη παρουσία των φοιτητών δεν επέτρεψε στον κ. Φορτσάκη να πραγματοποιήσει την ομιλία του, με αποτέλεσμα να κατέβει από το βήμα, δηλώνοντας: «Αυτό είναι το Πανεπιστήμιο που παραλαμβάνω. Ενας από τους στόχους της πρυτανείας μου θα είναι να μην ξαναζήσει το Πανεπιστήμιο μια τέτοια κατάσταση».

Νωρίτερα, ο Θ. Πελεγρίνης -κατά τον απολογισμό της θητείας του- έκανε λόγο για «ακραία φαινόμενα που έπληξαν το ΕΚΠΑ» και για «εξαθλίωση του ιδρύματος», τονίζοντας ότι «ουδέποτε κατά το παρελθόν, σε εποχή ειρήνης, το ίδρυμά μας γνώρισε τέτοια φαινόμενα για την εμφάνιση των οποίων αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις με την ανεύθυνη πολιτική που ακολούθησαν».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι «παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό, τη βάρβαρη απομάκρυνση του διοικητικού προσωπικού και τους καταστροφικούς νόμους για τα Πανεπιστήμια, το επίπεδο σπουδών του ιδρύματός μας παραμένει υψηλό». Τέλος, υποστήριξε ότι η εκλογή του στη θέση του πρύτανη ήταν η τελευταία ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία και πρόσθεσε ότι άσκησε τα καθήκοντά του με βάση την αρχή της τήρησης της νομιμότητας, ενώ μιλώντας στην «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε στις «αήθεις επιθέσεις» που, όπως είπε, δέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Γιάννης Μπασκάκης - Εφημερίδα των Συντακτών

Tags: ΕΚΠΑ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα