Εχεις μπλούζα με κουκούλα; Εφτά χρόνια φυλακή!

Αφροδίτη Τζιαντζή

«Το νομικά επιλήψιμο είναι οι παράνομες πράξεις, όχι ο ρουχισμός των ανθρώπων ή τα μέτρα προστασίας τους από τα χημικά. Ακόμη και στις διαρρήξεις δεν ποινικοποιούνται, λ.χ. τα γάντια! Ο “κουκουλονόμος”, για τους λόγους που λέτε, θα καταργηθεί». Ετσι απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου στο προεκλογικό ντιμπέιτ της «Εφ.Συν.» (16/1/2015) στην ερώτηση αν θα καταργηθεί ο κουκουλονόμος και οι «τυφλές» και αυθαίρετες συλλήψεις

σε κινητοποιήσεις. Υπέρ της κατάργησης ή της αναθεώρησης του «κουκουλονόμου» τοποθετήθηκαν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι που ερωτήθηκαν (Ποτάμι, ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛΛ., ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ), ο καθένας με διαφορετικό σκεπτικό: Αντιδημοκρατικό νομοθέτημα, αμφίβολης συνταγματικότητας, κατάχρηση του μέτρου, αναποτελεσματικότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατάχρησης του περιβόητου «κουκουλονόμου», δηλαδή του άρθρου 189/παρ.3 του ποινικού κώδικα για διατάραξη κοινής ειρήνης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι η πρόσφατη καταδίκη του Πέτρου Γ. με εξοντωτικές ποινές, απλώς επειδή ο αστυνομικός-μάρτυρας κατέθεσε ότι «έφερε μπλούζα με ενσωματωμένη κουκούλα».

Στις 24 Φεβρουαρίου εκδικάστηκε από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων η υπόθεση 7 νεαρών που συνελήφθησαν γύρω από την πλατεία Εξαρχείων το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2010, έπειτα από εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι συλληφθέντες είχαν κατηγορηθεί για διατάραξη κοινής ειρήνης, ορισμένοι εξ αυτών με καλυμμένα χαρακτηριστικά, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, αντίσταση κατά της αρχής. Πλην ενός που αθωώθηκε για λόγους υγείας, οι 6 καταδικάστηκαν από 2,5 ώς 5 χρόνια φυλάκισης για πλημμεληματικές κατηγορίες ενώ ο Πέτρος Γ. που δικαζόταν επιπλέον για κακούργημα με βάση το 189/3 καταδικάστηκε συνολικά σε 7 χρόνια εφέσιμης ποινής (5 χρόνια κάθειρξη για κακούργημα συν 2 για πλημμελήματα). Η εισήγηση της εισαγγελέως ήταν να του επιβληθεί ποινή 12 χρόνια, ποινή που επιφυλάσσεται για ενόχους ανθρωποκτονίας, εμπορίου ναρκωτικών κ.λπ.

Οπως καταγγέλλει ο ίδιος, αν και ο αστυνομικός κατέθεσε μετά από ερώτηση της δικηγόρου ότι έφερε μπλούζα με ενσωματωμένη κουκούλα, αλλά δεν είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, η γραμματέας δεν το κατέγραψε στα πρακτικά. Επιπλέον η εισαγγελέας επικαλέστηκε νομολογία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία όταν φοράς ρούχο με κουκούλα θεωρείται ότι έχεις καλυμμένα χαρακτηριστικά, ακόμα και αν δεν έχεις καλύψει το κεφάλι σου.

Ηταν χειρουργημένος

Η βαριά τιμωρία είναι ακόμα πιο εξωφρενική καθώς ο αστυνομικός δεν αναγνώρισε με βεβαιότητα τον κατηγορούμενο ότι πετούσε πέτρες εναντίον του. Επιπλέον το δικαστήριο δεν έλαβε καθόλου υπόψη το ιατρικό πιστοποιητικό του Λαϊκού Νοσοκομείου, που βεβαιώνει ότι ο καταδικασθείς μόλις είχε αφαιρέσει χειρουργική μπότα, έπειτα από 11 μήνες ακινησίας λόγω σοβαρού ατυχήματος και επέμβασης οστεοσύνθεσης στο πόδι. Η κατάσταση αυτή τον καθιστούσε εκ των πραγμάτων ανίκανο για οποιαδήποτε βίαιη πράξη: δεν μπορούσε να πρωτοστατήσει σε επεισόδια, ούτε καν να λυγίσει το πόδι του, καθώς περπατούσε υποβασταζόμενος, ενώ ακόμα και σήμερα το πόδι του παραμένει ατροφικό.

Οπως καταγγέλλει ο Πέτρος Γ. στην «Εφ.Συν.» θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο και είναι εξοργισμένος με τη δικαστική απόφαση για πράξεις που δεν τέλεσε.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Tags: αστυνομίαβίαΣΥΡΙΖΑΒασιλική ΚατριβάνουΠΑΣΟΚΑνεξάρτητοι ΕλληνεςΔΗΜΑΡΚΙΔΗΣΟναρκωτικά
Keywords
Τυχαία Θέματα