Ε ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής: Ανακοίνωση σχετικά με το πρόγραμμα "ΕΥ ΖΗΝ"

Ανακοινώσεις

Ε’ ΕΛΜΕ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΛΛΗΝΗ 1.4.2013

ANAKOINΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΥΖΗΝ».

1. Με την εγκύκλιο 29282/Γ1/1.3.2013 το Υπ Παιδείας καλεί όλα τα νηπαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της χώρας σε πρώτη φάση, να διενεργήσουν μετρήσεις σωματικής διάπλασης όλων των μαθητών ,να αξιολογήσουν τις διατροφικές συνήθειες και τη φυσική τους δραστηριότητα με τη

χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Στο πρόγραμμα αυτό καλούνται να συμμετάσχουν οι διευθυντές των σχολείων και οι συνάδελφοι ΠΕ 11, 19 και 20.

2. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον ΟΠΑΠ ΜΕ 1.500.000€ για το διάστημα 2013-2017 και το έχει αναλάβει καθηγητής του χαροκόπειου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με πληροφορίες από το διαδίκτυο, ενώ το Υπουργείο, χωρίς να ενημερώσει τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος , καλεί με εγκύκλιό του όλα τα σχολεία να συμμετάσχουν.

3. Ενώ το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι η έρευνα θα είναι ανώνυμη, θα καταγράφεται ο Α.Μ των μαθητών στους οποίους θα παραδοθούν προσωπικές συμβουλές για τη διατροφής τους και προσωπικό πρόγραμμα ασκήσεων από τους συναδέλφους ΠΕ11.

4. Το ίδιο Πανεπιστήμιο στο παρελθόν είχε αναλάβει πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε αιμοληψία με χρηματοδότηση της Coca-Cola και άλλο με χρηματοδότηση της Friesland- Hellas, θυγατρικής της ΝΟΥΝΟΥ.

5. Ο καθηγητής που έχει αναλάβει το πρόγραμμα ( κ.Συντώσης) είναι υπεύθυνος της εταιρείας family fit που ερευνά τις διατροφικές συνήθειες, τη φυσική κατάσταση, τη σύσταση του σώματος, το βιοχημικό και αιματολογικό προφίλ και , αν απαιτείται, το βασικό μεταβολικό ρυθμό. Η υπεύθυνη διατροφολόγος στα εγκαίνια της εταιρείας στη Θράκη έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα γίνουν επισκέψεις από την εταιρεία στα σχολεία και τα αποτελέσματα του προγράμματος θα ανακοινωθούν στους μαθητές –σε ημερίδα(!)- χωρίς οικονομική επιβάρυνση .

6. Το Δ.Σ της Ε’ ΕΛΜΕ απαιτεί την απόσυρση της εγκυκλίου και καλεί τα σχολεία να μην υλοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τους γονείς να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την έρευνα πάνω στα παιδιά τους. Είναι πρόκληση από την πλευρά του Υπουργείου να αφήνει τους μαθητές στα σχολεία χωρίς θέρμανση, να καταργεί τη μεταφορά τους, να αδιαφορεί για τους άνεργους γονείς τους, να μην καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και από την άλλη να ενδιαφέρεται για το «ευ ζην» , ενώ πολλοί μαθητές υποσιτίζονται και λιποθυμούν από την πείνα μέσα στην τάξη.

7. Το πρόγραμμα απαιτεί τεράστιο όγκο εργασίας και κανένας συνάδελφος δεν είναι υποχρεωμένος να το υλοποιήσει. Επί πλέον δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε την είσοδο των επιχειρηματιών στα σχολεία και να μετατρέψουμε τα σχολεία σε επιχειρήσεις στην υπηρεσία της αγοράς.

8. Τέλος το Δ.Σ της ΕΛΜΕ καλεί την ΟΛΜΕ να πάρει θέση ,να καταγγείλει την εισβολή των επιχειρήσεων στα σχολεία και να καλέσει τα σχολεία και τους συναδέλφους να μην υλοποιήσουν το πρόγραμμα.

Για το Δ.Σ της Ε’ ΕΛΜΕ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Η πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Άννα Μπαχτή Παναγιώτης Μιχαλόπουλος

Tags: Ε ΕΛΜΕ Ανατ. ΑττικήςΕΥ ΖΗΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα