Δημόσια διοίκηση: Αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε πλήρη εξέλιξη

Tweet

Στην ολοκλήρωση των υφιστάμενων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και στην υλοποίηση νέων ρίχνει βάρος το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο την αποτελεσματικότερη προσαρμογή του κράτους στα συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων.

Για τους εργαζομένους και το λαό, ο στόχος αυτός έχει περιφέρει ήδη μεγάλες απώλειες: Από τα τέλη του 2009 έως το Μάρτη του 2014, η απασχόληση στο Δημόσιο μειώθηκε κατά 27% και η δαπάνη για τους μισθούς εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 8,61% του ΑΕΠ

από 10,6% το 2009. Ως αποτέλεσμα, υποβαθμίστηκαν ή και καταργήθηκαν υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα.

Οπως περιγράφεται στο κείμενο που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο με τον τίτλο «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 - 2016» οι αναδιαρθρώσεις αποσκοπούν μεταξύ άλλων στα εξής:

«Στη στήριξη της ανάπτυξης και στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, της διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας και της διασφάλισης της σταθερότητας του φορολογικού πλαισίου». Δηλαδή, στη διαμόρφωση ενός κράτους περισσότερο φιλικού στην «επιχειρηματικότητα», που μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στον παραγόμενο πλούτο και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.

«Στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής προστασίας, μέσω της εφαρμογής αποτελεσματικών κοινωνικών πολιτικών με καλύτερη στόχευση και ικανότητα ανταπόκρισης στις πραγματικές ανάγκες». Δηλαδή, κρατικές κοινωνικές παροχές μόνο για όσους αντιμετωπίζουν το φάσμα της πιο ακραίας φτώχειας, προκειμένου να μη διαταράσσεται η «κοινωνική συνοχή».

Μάλιστα, στο ίδιο κείμενο, η κυβέρνηση δε μασάει τα λόγια της και σημειώνει τα εξής: «Παράλληλα, ξεκάθαρη είναι και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει περαιτέρω το εύρος παρέμβασης του δημόσιου τομέα (είτε μέσω των ιδιωτικοποιήσεων είτε μέσω εκχώρησης αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα, τον τρίτο τομέα ή σε μεικτά σχήματα)». Να σημειωθεί ότι ο λεγόμενος «τρίτος τομέας» αναφέρεται στην «κοινωνική οικονομία», της οποίας ένθερμος οπαδός είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέος κύκλος ανατροπών

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο και σύμφωνα με δημοσιεύματα, το επόμενο διάστημα προωθούνται μια σειρά αλλαγές στο Δημόσιο, όπως:

Η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας με την καθιέρωση μέχρι το Μάρτη του 2015 του θεσμού της «εσωτερικής αγοράς εργασίας» για τη διευκόλυνση των μετατάξεων, αποσπάσεων, μετακινήσεων, προκειμένου να εμπεδώνεται η αντίληψη του «κρατικού υπαλλήλου» και να γίνει το κράτος πιο ευέλικτο σε προσαρμογές που επιβάλλουν κάθε φορά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, που μεταξύ άλλων αποβλέπει να ενισχυθούν «οι γενικοί διευθυντές ώστε να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις δημόσιες πολιτικές, χρησιμοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες του διοικητικού μηχανισμού». Δηλαδή, ενισχύεται ο μηχανισμός ελέγχου των εργαζομένων, προκειμένου πειθήνια να εφαρμόζουν και να προωθούν την κρατική αντιλαϊκή πολιτική. Στη βάση αυτή, σχεδιάζεται η εισαγωγή νέου θεσμικού πλαισίου επιλογής προϊσταμένων το Μάη του 2014, πλήρωση θέσεων προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων το Δεκέμβρη του 2014, των τμημάτων και των διευθύνσεων τον Ιούνη του 2015.

Σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημόσιων υπαλλήλων (δηλαδή πόσο καλά προωθούν τις αντιλαϊκές πολιτικές). Πρώτος στόχος η ολοκλήρωση μέχρι το Μάη του 2014 της ατομικής αξιολόγησης των υπαλλήλων με βάση το ισχύον μεταβατικό σύστημα που ψηφίστηκε πρόσφατα. Επίσης, προωθείται η υιοθέτηση ενός νέου και μόνιμου συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης των δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το Δεκέμβρη του 2014 και η αξιολόγηση με το νέο σύστημα μέχρι το Μάρτη του 2015. Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον σύστημα αξιολόγησης επιβάλλει τουλάχιστον 15% των υπαλλήλων να παίρνουν χαμηλή βαθμολογία από 1 έως 6, με άριστα το 10.

Νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα περιλαμβάνει σύνδεση των προσλήψεων με τον κρατικό προϋπολογισμό, αναθεώρηση του μισθολογίου, αξιολόγηση των μη μισθολογικών παροχών. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Γενάρη του 2015.

Ενταση των πειθαρχικών ελέγχων μέχρι το Δεκέμβρη του 2014 και δρομολόγηση επανελέγχου των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου το Γενάρη του 2015, με στόχο πολλοί από τους σημερινούς εργαζομένους να δουν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και απλούστευση των διαδικασιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δράση.

Πηγή: Ριζοσπάστης, 24/4/2014

Tags: δημόσια διοίκησηαναδιάρθρωση Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα