Δήλωση του Παναγιώτη Σωτήρη για την προκαταρκτική εξέταση για τα γεγονότα στο ΕΚΠΑ στις 30/10/2014

Στις 24/06/2015, έλαβα γνώση από την Κρατική Ασφάλεια των σχετικών με την προκαταρκτική εξέταση που γίνεται για τα γεγονότα της 30/10/2014, ύστερα από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, στο πλαίσιο της οποίας έχω κληθεί να καταθέσω ανωμοτί ως ύποπτος για την τέλεση των αδικημάτων της παράνομης κατακράτησης και της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και τα δύο «από κοινού και κατ’ εξακολούθηση». Παρέλαβα αντίγραφο των σχετικών

εγγράφων και καταθέσεων και ζήτησα προθεσμία για να καταθέσω σχετικό υπόμνημα. Ανάλογη κλήση έχουν λάβει και δύο εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων.

Με λύπη, οργή και αγανάκτηση διαπίστωσα ότι αφετηρία αυτής της κλήσης είναι κατά βάση η κατάθεση του τότε Πρύτανη και νυν Βουλευτή της ΝΔ κ. Φορτσάκη, ο οποίος περίπου κατηγορεί εμένα και εκπροσώπους των εργαζομένων ως ηθικούς αυτουργούς και ως αυτούς που κατηύθυναν τους φοιτητές στη διαμαρτυρία τους και τον υποτιθέμενο «αποκλεισμό» της Συγκλήτου.

Από τη μεριά μου, δεν μπορώ παρά να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι στην αίθουσα της Συγκλήτου, η οποία είχε μέσα πλήθος ανθρώπων και έως και τηλεοπτικό συνεργείο, που είχε πόρτες ανοιχτές, από τις οποίες εγώ μπήκα και οι Συγκλητικοί βγήκαν, και στην οποία οι φοιτητές εξέφραζαν την δίκαιη διαμαρτυρία τους απέναντι στην αυταρχική συμπεριφορά της Πρυτανικής Αρχής, βρέθηκα ως μέλος της ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ και ως εκπρόσωπος της Συνάντησης Πανεπιστημιακών Δασκάλων για να κάνω έκκληση προς τις Πρυτανικές Αρχές να σταματήσουν ένα αυταρχικό κατήφορο που μόνο καταστροφικά αποτελέσματα μπορούσε να έχει.

Να θυμίσω, ακόμη, ότι της διαμαρτυρίας των φοιτητών στις 30/10/2014 είχαν προηγηθεί, η απόφαση του κ. Φορτσάκη να εφαρμόσει ένα ιδιότυπο «κλείδωμα» των κτιρίων του Πανεπιστημίου, οι επιθέσεις στους φοιτητές από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που κλήθηκαν να περικυκλώσουν τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι καταγγελίες από συνδικαλιστικούς φορείς όπως η ΑΔΕΔΥ ότι απαγορεύεται η είσοδος σε συνδικαλιστικούς φορείς, η διαπίστωση από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας ότι τα «μέτρα ασφαλείας» που είχαν επιβληθεί στην πραγματικότητα παραβίαζαν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη που κατηγόρησε βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου για «πολιτειακή ανωμαλία» επειδή προσπάθησαν να μπουν στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Όσο για τα ανυπόστατα που μου αποδίδονται δεν μπορώ παρά να υπενθυμίσω ότι το φοιτητικό κίνημα είναι ακηδεμόνευτο, έχει τις δικές του διαδικασίες με τις οποίες αποφασίζει πώς να αγωνιστεί και δεν περιμένει καμιά καθοδήγηση ή νουθεσία από κανέναν. Όσες και όσοι στεκόμαστε στο πλευρό του, γιατί εκεί είναι η θέση των πανεπιστημιακών δασκάλων όταν διακυβεύονται οι ακαδημαϊκές ελευθερίες και το δικαίωμα στην δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, το κάνουμε σεβόμενοι την αδιαπραγμάτευτη αυτονομία του.

Ταυτόχρονα, δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω ότι τα γεγονότα που ακολούθησαν και η μεταπήδηση του κ. Φορτσάκη στην κεντρική πολιτική σκηνή, μέσω της εκλογής του στο ελληνικό κοινοβούλιο, αντικειμενικά γεννούν το ερώτημα μήπως την ώρα που ο κ. Φορτσάκης προχωρούσε σε όλες αυτές τις ενέργειες, με τη μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν σκεφτόταν μόνο τη διοίκηση του πανεπιστημίου αλλά και τα επόμενα βήματα της πολιτικής σταδιοδρομίας του.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεχιζόμενη προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Όχι γιατί μας πτοούν τέτοιες μεθοδεύσεις, άλλωστε μάλλον ως ένδειξη ότι τασσόμαστε με τη σωστή μεριά λειτουργούν. Αλλά γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε να εμπεδωθεί η λογική που θέλει τον αυταρχισμό αναπόδραστη σταθερά και της σημερινής συνθήκης.

Tags: Παναγιώτης Σωτήρης
Keywords
Τυχαία Θέματα