Άσκηση Καλλίμαχος - Το επιχειρησιακό σχέδιο του Φράγκου Φραγκούλη για την αποκατάσταση της τάξης από τον Στρατό

Η κορυφαία μορφή του συλαλλητηρίου για την Μακεδονία ήταν ο Φράγκος Φραγκούλης, στρατηγός εν αποστρατεία και, πλέον, ανερχόμενος πολιτικός άνδρας.

Η αποπομπή του από τα ηνεία του ΓΕΣ, του οποίο αποτέλεσε αρχηγό την περίοδο μεταξύ Αυγούστου 2009 - Νοεμβρίου 2011 στιγματίστηκε από τον έντονο προβληματισμό για ασκήσεις χωρίς την έγκριση του ΥΕΘΑ.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής αλλά και αποκαλυπτικό άρθρο του Βήματος, η άσκηση «Καλλίμαχος» έλαβε χώρα στις

4 Φεβρουαρίου του 2011, στο Κιλκίς. Συγκεκριμένα, η νατοϊκή άσκηση καταστολής πλήθους εκτελέστηκε στο στρατόπεδο «Κορομηλά» στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς.

Η ίδια η άσκηση «Καλλίμαχος» είχε στρατιώτες ντυμένους διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες και φώναζαν ρυθμικά «πίσω-πίσω» σε άλλους στρατιώτες που ήταν παραταγμένοι όπως παρατάσσονται τα ΜΑΤ και στο τέλος συγκρούστηκαν όπως συγκρούονται οι διαδηλωτές με τα ΜΑΤ. Δεν έλειψαν και μερικοί στρατιώτες που συνόδευαν εκπαιδευμένα λυκόσκυλα. Σε άλλο σκέλος της άσκησης ένα φορτωτικό μηχάνημα έτρεχε για να παραμερίσει δύο πυρπολημένα αυτοκίνητα που ήταν τοποθετημένα κάθετα σε έναν δρόμο. Επρόκειτο για εκπαίδευση στρατιωτών σε τακτικές αστυνομικών των ΜΑΤ για να αποκαταστήσουν την τάξη σε μια πόλη σε κατάσταση χάους.

Ο δε στρατηγός, φρόντιζε να τονίζει με νόημα σε συσκέψεις στο ΓΕΣ πως «έχει σχέδια για τα πάντα».

Ο τότε υπουργός Άμυνας, κ.Μπεγλίτης, ομολόγησε ότι έμαθε για την άσκηση εκ των υστέρων, από δημοσίευμα στον τύπο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο με τον Φραγκούλη, στο γραφείο του Ε.Βενιζέλου στο Πεντάγωνο. Επεισόδιο που προκάλεσε και την αποπομπή, ουσιαστικά, του στρατηγού, ο οποίος κατηγορήθηκε (εμμέσως πλην σαφώς) μεταξύ άλλων και για πολιτικοποίηση του στρατεύματος, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούσε η δημοφιλία του στα στελέχη του Στρατού Ξηράς και σε άλλα τμήματα των ένστολων.

Παρόλαυτα, υπηρέτησε ως υπηρεσιακός υπουργός άμυνας στην κυβέρνηση του Πικραμένου (Μάϊος-Ιούνιος 2012) ενώ το 2015 επανήλθε στη δημοσιότητα με άρθρο υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Φράγκος ΦραγκούληςΓΕΣεπιχειρησιακό σχέδιο
Keywords
Τυχαία Θέματα