Αποχαιρετισμός στον Δάσκαλο

Αρθρογράφος: Γιάννης Σπυράλατος

Οδυνηρό πλήγμα δέχτηκε η εκπαιδευτική και φιλοσοφική κοινότητα της χώρας ξημερώματα Σαββάτου 14 Οχτώβρη 2017, από το αιφνίδιο ταξίδι του Δασκάλου στον κόσμο του Πνεύματος. Η επιστροφή του Πνεύματος στον Εαυτό του. Για τον Δάσκαλο, η Ιστορία της Φιλοσοφίας και της Επιστήμης είναι τα ''μαρμαρένια αλώνια'' για την πάλη της Αλήθειας (Ρεαλισμός) με τις διάφορες ανορθολογικές και γλωσσοαναλυτικές ‘’μεταμφιέσεις’’ της εποχής μας. Μάχιμος Διαλεκτικός παρέμεινε έως το τέλος συνεπής Ρεαλιστής και Μαρξιστής παλεύοντας με άσπονδους φίλους εντός και εκτός των

τειχών.

Ο Σπύρος Τουλιάτος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1950 και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε ευδόκιμα τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1980 έως το 2010.Δίδαξε Ιστορία και Φιλοσοφία στα ΠΕΚ Γ Αθήνας και Πειραιά έως το 2000.Από το 1993 έως σήμερα συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Ιστορία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα. Εκλέγεται μέλος του Δ.Σ της ΠΕΦ από το 1986 έως το 1982, ενώ από το 1998 έως σήμερα κατέχει τη θέση του Οργανωτικού Γραμματέα. Έλαβε μέρος ως εισηγητής σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και συμμετείχε στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας(2013) ως εισηγητής και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής. Δημοσίευσε περισσότερα από 100 άρθρα σε Πρακτικά Συνεδρίων και σε περιοδικά όπως: Επιστημονική Σκέψη, Διαβάζω, Φιλολογική, Θέματα Παιδείας, Κυμοθόη, Διάπλους κ.ά.

Με τον Δάσκαλο συναντηθήκαμε στο ΠΕΚ Πειραιά τη δεκαετία του 1990 και από τότε έως σήμερα βαδίζουμε μαζί με την Ομάδα Φιλοσοφίας της ΠΕΦ στο δύσκολο δρόμο της Ιστορίας της Φιλοσοφίας. Οι σκέψεις, οι ιδέες και το έργο του Σπύρου Τουλιάτου προκαλούσαν πάντοτε την αντίδραση της συντηρητικής και ''προοδευτικής'' διανόησης. Στη φιλοσοφική κοινότητα παρέμεινε αιρετικός στοχαστής, ''φωνή βοώντος εν τη ερήμω'' του μεταμοντερνισμού και σχετικισμού.
Οι μαθητές, οι συνάδελφοι και οι συναγωνιστές του συνεχίζουν το έργο και τον αγώνα του για την υπεράσπιση της Ιστορίας της Φιλοσοφίας και για την απελευθέρωση της κοινωνίας από τα δεσμά του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού.
Αποχαιρετώντας τον Δάσκαλο τούτες τις δύσκολες και ύστερες ώρες κρατάμε ψηλά τις σημαίες της κριτικής και της χειραφέτησης.
''Η κεφαλή της χειραφέτησης αυτής είναι η φιλοσοφία, καρδιά της το προλεταριάτο. Η φιλοσοφία δεν μπορεί να πραγματωθεί χωρίς να εξαλείψει το προλεταριάτο, το προλεταριάτο δεν μπορεί να εξαλειφθεί χωρίς να πραγματώσει τη φιλοσοφία''. (Karl Marx, Εισαγωγή στην Κριτική της Εγελιανής Φιλοσοφίας του Κράτους και του Δικαίου).

Γιάννης Σπυράλατος

Ετικέτες: Γιάννης ΣπυράλατοςΣπύρος Τουλιάτος
Keywords
Τυχαία Θέματα