Ανατροπή για το προσφυγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι: Ελεύθερος ο Σύριος - Λάθη στη ρυμούλκηση από το λιμενικό

Σε μια απόφαση-σταθμό κατέληξε το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σχετικά με το ναυάγιο λέμβου τον Ιανουάριο του 2014 στο Φαρμακονήσι, το οποίο είχε προκαλέσει το θάνατο 11 προσφύγων, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο ανέτρεψε την αρχική απόφαση της δικαιοσύνης, βάσει της οποίας 23χρονος Σύρος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 145 ετών και σε χρηματικό πρόστιμο 570.500 ευρώ, καθώς είχε κριθεί ότι ως κυβερνήτης του μοιραίου σκάφους ήταν ένοχος για το σύνολο των αδικημάτων που αντιμετώπιζε.

Το Εφετείο Δωδεκανήσου αποφάνθηκε ότι δεν ευθύνεται

εκείνος για το ναυάγιο και ότι ο θάνατος των μεταναστών επήλθε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης του σκάφους από το Λιμενικό και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 29 ετών, από τα οποία θα εκτίσει τα 10 έτη, και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 14.000 ευρώ για το αδίκημα της απλής μεταφοράς.

Με βάση το δικαίωμα της υφ' όρον απόλυσης στο ένα τρίτο της ποινής, αναμένεται να βγει άμεσα από τη φυλακή.

Στο άκουσμα της απόφασης, ευχαρίστησε τους δικαστές που τον δικαίωσαν και αγκάλιασε τον δικηγόρο του, ξεσπώντας σε λυγμούς.

Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι οι θάνατοι επήλθαν λόγω λανθασμένων χειρισμών στη ρυμούλκηση του σκάφους από την Ακτοφυλακή και κανένας επιβαίνων στο σκάφος δεν θα μπορούσε να τους αποτρέψει.

Υπενθυμίζεται ότι οι 16 επιζήσαντες υποστήριξαν ότι είχαν ρυμουλκηθεί με μεγάλη ταχύτητα προς την Τουρκία, όταν το σκάφος τους ανατράπηκε.

Το χρονικό

Το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι συνέβη κατά τη ρυμούλκηση του σκάφους από το λιμενικό, το οποίο είχε και την πλήρη ευθύνη για τη σωματική ακεραιότητα των προσφύγων.

Η εν λόγω επιχείρηση είχε χαρακτήρα διάσωσης, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι λιμενικοί, ενώ αντιθέτως επρόκειται για επιχείρηση επαναπροώθησης, σύμφωνα με τα λεγόμενα των προσφύγων.

Η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά, το οποίο διερευνούσε τις ενδεχόμενες ευθύνες του Λιμενικού, έβαλε την υπόθεση στο αρχείο.

Οι επιζώντες του ναυαγίου, μεταξύ των οποίων και ο Σύρος, έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τη συνδρομή πέντε ελληνικών και διεθνών οργανώσεων δικαιωμάτων, που ισχυρίζονται, μεταξύ άλλων, ότι το Λιμενικό δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα διάσωσης και ότι υπήρξε ελλιπής και αναποτελεσματική διερεύνηση από τις ελληνικές αρχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας επιζών δεν επιρρίπτει ευθύνη για το ναυάγιο στον Σύρο, εξ ου και δέχτηκαν να τον συμπεριλάβουν στην προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Αντιθέτως, το ελληνικό κράτος επικαλείται την πρωτόδικη καταδίκη του Σύρου για να ισχυριστεί προς το ΕΔΔΑ ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη.

ναυάγιοπρόσφυγεςΦαρμακονήσι
Keywords
Τυχαία Θέματα