Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης: Υπερασπιζόμαστε τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ για αιμοδοσία αλληλεγγύης για όλους

Οι βασικοί πρωταγωνιστές που συγκρότησαν το Σύλλογο αιμοδοτών, μέλη των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ανέλαβαν την υπεράσπιση του Συλλόγου αιμοδοτών, ο οποίος ψευδεπίγραφα χρησιμοποιεί στον τίτλο «ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης», αφού δεν έχει την έγκριση των ΕΛΜΕ. Εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της Α΄ ΕΛΜΕ που ψηφίστηκε και από το ΠΑΜΕ,

και με πολυσέλιδο κείμενο του Γραμματέα του Συλλόγου και προέδρου της Α΄ ΕΛΜΕ Φιλίππου Χρήστου, εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, στρέφονται κατά των ΕΛΜΕ και των εκπροσώπων τους, καθώς και κατά των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων που αντιτίθενται στην εξέλιξη της αιμοδοσίας με ανταποδοτικά χαρακτηριστικά, καθώς και στην δημιουργία Συλλόγου αιμοδοτών. Στις ανακοινώσεις τους αποφεύγουν να πάρουν ανοιχτά θέση στα σοβαρά ερωτήματα που τους τέθηκαν από τις ΕΛΜΕ και αφορούν:

Τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της αιμοδοσίας, όπως καθαρά περιγράφεται στα άρθρα (4, 5, 10, 11, 21) του καταστατικού που αποδεικνύουν ότι η Τράπεζα Αίματος των ΕΛΜΕ που ανήκε σε όλους τους καθηγητές και εξέφραζε το πνεύμα αλληλεγγύης προς το συνάδελφο και το συνάνθρωπο μεταβλήθηκε σε μια διαδικασία που απαιτεί ιατρική εξέταση για την έγγραφή μέλους, πιστοποιητικό από γιατρό σε περίπτωση αδυναμίας αιμοδοσίας, υποχρεωτική αιμοδοσία μία φορά το χρόνο, έλεγχο των αποθεμάτων των μελών για να πάρουν αίμα. Επίσης προβλέπονται συνδρομές των μελών και επιχορηγήσεις από ιδιώτες!

Αν η λειτουργία τέτοιων συλλόγων με αυτά τα χαρακτηριστικά προβλέπεται από τα καταστατικά των ΕΛΜΕ, τα οποία ούτε χορηγίες από ιδιώτες προβλέπουν, ούτε ξεχωριστές εκλογές ανάδειξης Δ.Σ. προβλέπουν για την διεκπεραίωση πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων των ΕΛΜΕ. Αντίθετα καθορίζουν τη συγκρότηση ανοιχτών επιτροπών υλοποίησης των αποφάσεων του κλάδου για πολιτιστικές, μορφωτικές και άλλες δραστηριότητες των ΕΛΜΕ, καθώς και για ιδιαίτερα προβλήματα των εκπαιδευτικών (π.χ. αναπληρωτών). Αλίμονο αν για κάθε πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ συγκροτούνταν σύλλογοι, πραγματοποιούσαν εκλογές και σε κάθε Δ.Σ. που θα πρόκυπτε θα οριζόταν και ένας έφορος των ΕΛΜΕ, όπως προβλέπει το καταστατικό του Συλλόγου αιμοδοτών! Μια τέτοια εξέλιξη όχι απλά αποδομεί τα σωματεία, αλλά ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, οδηγώντας σε αντιπαραθέσεις τους εκπαιδευτικούς μέσω της συγκρότησης διαφόρων συλλόγων.

Οι Γ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ με αποφάσεις τους που ψηφίστηκαν από τις Παρεμβάσεις, τα ΣΥΝΕΚ και τις Αγωνιστικές Κινήσεις ζήτησαν η αιμοδοσία και η τράπεζα αίματος να επανέλθουν στις ΕΛΜΕ και να παρθούν μια σειρά πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών. Στη συνάντηση που κάλεσαν οι ίδιες ΕΛΜΕ στις 21/4/2017, όπου συμμετείχε και η Δ΄ ΕΛΜΕ, δηλώθηκε και η συμφωνία των παρατάξεων της Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Κίνησης, της Αλληλεγγύης και της Αντεπίθεσης Εκπαιδευτικών και άλλων συναδέλφων, Οι αποφάσεις αυτές αναλυτικά ήταν:

Να καλεστούν σε νέα συνάντηση στις 28/4/2017 οι εκπρόσωποι του συλλόγου «Μάθημα ζωής» και των άλλων ΕΛΜΕ οι οποίοι ούτε και σε αυτή τη συνάντηση παρουσιάστηκαν, απαξιώνοντας με τη στάση τους τις ίδιες τις ΕΛΜΕ. Να πάρουν θέση στο καταστατικό του Συλλόγου αιμοδοτών που μετατρέπει την αιμοδοσία σε ανταποδοτικού χαρακτήρα. Να πάρουν θέση αν, με βάση τα καταστατικά των ΕΛΜΕ, προκύπτει η αναγκαιότητα λειτουργίας Συλλόγων και αντιπροσώπευσής τους από Δ.Σ. που θα προκύπτουν μέσω εκλογών, όπως έγινε με το Σύλλογο αιμοδοτών.

Να απευθυνθούν στη Διοίκηση του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, η οποία θετικά δεσμεύτηκε στη συνάντηση που έγινε να υλοποιήσει τα αιτήματα που κατατέθηκαν γραπτώς από την Γ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ να πραγματοποιήσουν οι ΕΛΜΕ αιμοδοσία, να λειτουργήσει η τράπεζα αίματος των ΕΛΜΕ, καθώς και να επιστραφούν οι φιάλες αίματος που αντιστοιχούν στις ΕΛΜΕ.

Από κοινού οι ηγεσίες των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, αλλά και ΠΑΜΕ για να νομιμοποιήσουν τη λειτουργία του Συλλόγου αιμοδοτών αναλαμβάνουν την υπεράσπιση του υπεύθυνου της αιμοδοσίας Ξανθόπουλου Ηρακλή που με την απαράδεκτη στάση του αγνόησε, κορόιδεψε και παραπλάνησε τις ΕΛΜΕ. Συγκρότησε με εκπροσώπους της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ το Σύλλογο αιμοδοτών, χωρίς την έγκριση των ΕΛΜΕ. Αρνήθηκε να δώσει αίμα σε συναδέλφους, όπως μας πληροφόρησαν οι ίδιοι, ενώ αίμα δόθηκε για να ικανοποιηθούν κομματικά γραμμάτια του ΠΑΣΟΚ, για αυτό και δεν κατέθεσε ποτέ στις ΕΛΜΕ και στους συναδέλφους απολογισμό της διαχείρισης της τράπεζας αίματος όλα αυτά τα χρόνια. Παραπλάνησε τους υπεύθυνους της αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου και πέρασε τη διαχείριση της αιμοδοσίας από τις ΕΛΜΕ στο σύλλογο «Μάθημα ζωής». Οι υπεύθυνοι μας απάντησαν ότι το έκαναν «καλή πίστη», νομίζοντας ότι ο υπεύθυνος των ΕΛΜΕ είχε και την έγκρισή τους για την αλλαγή αυτή.

Όσον αφορά τον πρόεδρο της Α΄ ΕΛΜΕ, με ένα λιβελογράφημα κατά των Παρεμβάσεων και εμπάθεια κατά των εκπροσώπων τους που έστειλε στα σχολεία (19/5), αναλαμβάνει να υπερασπιστεί το Σύλλογο αιμοδοτών, δηλαδή να ξελασπώσει τον εαυτό του, αφού είναι γραμματέας ενός συλλόγου που συγκροτήθηκε στο όνομα των ΕΛΜΕ, χωρίς οι ίδιες όμως να ενημερωθούν και να δώσουν την έγκριση τους. Είναι ο πρώτος που αναλαμβάνει ανοιχτά να υπερασπιστεί τα άρθρα του καταστατικού του Συλλόγου αιμοδοτών και εξελίσσεται σε προπαγανδιστή της αιμοδοσίας με ανταποδοτικά χαρακτηριστικά. Ένα ρόλο που δε θα μπορούσε να διεκπεραιώσει ο πρόεδρος του Συλλόγου αιμοδοτών, Τσιρανίδης Γιώργος ο οποίος βαρύνεται με τη συνέχιση του «έργου Ξανθόπουλου», δηλαδή της κομματικής - παραταξιακής εκμετάλλευσης της αιμοδοσίας.

Η στήριξη που παρέχει η ηγεσία του ΠΑΜΕ στο Σύλλογο αιμοδοτών που η λειτουργία του δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές λειτουργίας των σωματείων μας και πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΜΕ γιατί αποθρασύνουν τους εκπροσώπους του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού και ανασταίνουν μαζί και τα απολιθώματά του. Η σύμπλευσή του με δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού πέρσι και φέτος (σκευωρία κατά προέδρου Ε΄ ΕΛΜΕ, αποχωρήσεις από Γ.Σ., στήριξη παρατυπιών ΠΥΣΔΕ και αιρετών, κ.ά) που συνεχίζεται και με την αιμοδοσία, απομακρύνει τους συναδέλφους από τη ζωή και τη δράση των ΕΛΜΕ. Ουσιαστικά η στάση του αυτή είναι στήριγμα στην αντεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης που οι Παρεμβάσεις αντιστρατεύονται, ενώ το ΠΑΜΕ στα λόγια μόνο αντιπολιτεύεται.

Οι Παρεμβάσεις θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ για να επανέλθει η αιμοδοσία στις ΕΛΜΕ, όπως και στο παρελθόν και να λειτουργήσει με πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς για όλους τους συναδέλφους. Θα συμβάλλουμε στην υλοποίηση μιας σειράς προτάσεων που κατατέθηκαν από συναδέλφους και παρατάξεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αιμοδοσίας των ΕΛΜΕ με τη συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής αιμοδοτών, υπευθύνων στα σχολεία και στα συγκροτήματα σχολείων, ενημερώσεων και εκδηλώσεων για την αύξηση των αιμοδοτών, κ.ά. Άμεσα θα συμβάλλουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων των Γ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ όπως συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στα Δ.Σ., στις Γ.Σ. και στις κοινές συναντήσεις των ΕΛΜΕ, καθώς και άλλων ΕΛΜΕ που θα συμφωνήσουν. Οι αποφάσεις αυτές έχουν κοινοποιηθεί με γραπτά κείμενα στον κλάδο και σε υπόμνημα προς τη Διοίκηση του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, από την οποία αναμένουμε τον καθορισμό ημερομηνίας αιμοδοσίας των ΕΛΜΕ και της λειτουργίας της τράπεζας αίματος των ΕΛΜΕ.

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις ΘεσσαλονίκηςΘεσσαλονίκη
Keywords
Τυχαία Θέματα