28 Οκτωβρίου 1940: Από το τότε στο σήμερα

Tweet Κατηγορία: ΆρθραΑρθρογράφος: Χρήστος Ρέππας

28  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940:  ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

  

      Ο φετεινός γιορτασμός της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι καθόλου ένας εθιμοτυπικός γιορτασμός, σαν αυτούς που γνωρίσαμε μερικά χρόνια πριν. Σ’ εκείνες τις περιόδους , που σε μέρος των μεσαίων και των λαϊκών στρωμάτων κυριαρχούσε μια απατηλή καταναλωτική ευμάρεια, η ιστορική μνήμη δεν είχε καμιά οργανική σύνδεση με

το παρόν και γι’ αυτό ήταν εντελώς απαξιωμένη.  Η ιστορική μνήμη δεν είχε να προσφέρει σε συνειδήσεις που ήταν ριγμένες στο εφήμερο και στον εύκολο όσο και απατηλό πλουτισμό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των τραπεζικών δανείων. Παράλληλα η απαξίωση της ιστορικής μνήμης υπήρξε προϊόν της νεοφιλελεύθερης- εκσυγχρονιστικής ιδεολογίας, που μέσα από την κρατικοποίηση της ιστορικής έρευνας και το χρήμα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων φρόντισε να περιθωριοποιήσει κάθε ριζοσπαστικό προσανατολισμό και προβληματισμό από την ιστορία. Σ’ αυτό το πλαίσιο άνοιξε ο δρόμος για το λεγόμενο αναθεωρητικό εγχείρημα στη δεκαετία του ‘ 90, στην προσπάθεια του ν’ αποκαταστήσει τον πολιτικό και ένοπλο δωσιλογισμό της κατοχικής περιόδου.  

     Σήμερα που η μικροαστική καταναλωτική ευμάρεια διακόπηκε βίαια και απότομα από τις πολιτικές της μνημονιακής λεηλασίας , οι πικροί καρποί της απαξίωσης της ιστορίας εμφανίζονται ως απτό πολιτικό αποτέλεσμα: εμφάνιση του φασισμού στην ελληνική κοινωνία. Ο φασισμός του 2012 στην Ελλάδα εμφανίζεται με όρους που μοιάζουν περισσότερο στα καθεστώτα του μεσοπολέμου, παρά τον συγκεκριμένο από τον οποίο έχουν εμφανιστεί μέχρι οι διάφορες αυταρχικές λύσεις στην Ελλάδα. Εμφανίζεται ως  λαϊκό ρεύμα με αντιμνημονιακό προσωπείο και αντίστοιχη ρητορική .

   Ο φετεινός γιορτασμός δεν είναι σαν τον περσινό , όπου με την αυθόρμητη λαϊκή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις δόθηκε ένα σημαντικό πλήγμα στο μνημονιακό καθεστώς. Ανατράπηκε η άθλια κυβέρνηση του Γ.Α.Π. Τώρα εκτός από το Μνημόνιο έχεις αντιπαλέψεις και το αποτέλεσμα του: τον νεοεμφανιζόμενο φασισμό.  Βεβαίως η μνημονιακή καπιταλιστική βαρβαρότητα συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση και τα εγκληματικά της αποτελέσματα δεν περιορίζονται μόνο στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Η απονεκρωμένη κατά μεγάλο βαθμό από τις μνημονιακές πολιτικές μεταπολιτευτική δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη φασιστική απειλή. Ρατσιστική βία σε τεράστιο , ανοικτές προκλήσεις των φασιστών στο κοινοβούλιο, τάγματα εφόδου δηλώνουν ένα μέλλον γεμάτο από βαρβαρότητα , όπως γεμάτο βαρβαρότητα ήταν και το παρελθόν που πολέμησαν οι λαοί της Ευρώπης και ανάμεσα από τους πρώτους ο ελληνικός λαός. Σ’ αυτές τις συνθήκες η επαφή με την ιστορία έχει να δώσει πολύτιμα συμπεράσματα , όχι όμως απόλυτες συνταγές επιτυχίας.

    Στις 28 Οκτωβρίου 1940 και σ΄ όλο τον πόλεμο που ακολούθησε, ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στις

Keywords
Τυχαία Θέματα