166 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα - Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε έξαρση βρίσκεται η επιδημία ιλαράς σε Ευρώπη και Ελλάδα, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να μετρά στη χώρα μας 166 κρούσματα μέχρι και τις 21/9/2017.

Μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζεται στη νότια Ελλάδα και αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες

υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά.

Αναφορικά με τα δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς σε πανελλαδικό επίπεδο, τα 131 είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με ορολογικό έλεγχο ή/και PCR φαρυγγικού επιχρίσματος, τα 29 είναι πιθανά κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα και επιδημιολογική σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα υπόοιπα 6 είναι ενδεχόμενα κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Αναλυτικές οδηγίες στην παρακάτω Εγκύκλιο.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ιλαράεπιδημίαεμβολιασμόςαντιεμβολιαστικό κίνημαΚΕΕΛΠΝΟΔημόσια υγεία
Keywords
Τυχαία Θέματα