Ρεβύθια, φακές & μελιτζάνες: “Εις γάστραν μία”

Σήμερα θα πάμε ταξίδι στις γεύσεις της Ανατολής, με το διαβατήριο επικυρωμένο από μία καταξιωμένη ελληνίδα chef. Φακές, ρεβύθια, μελιτζάνες (που βρεθήκαν όλα αυτά στο ίδιο φαγητό;), αρώματα δυόσμου, μαϊντανού και σκόρδου, μας προδιαθέτουν για κάτι διαφορετικό, μάλλον “εξωτικό”.

Ένα νόστιμο λαδερό φαγητό, πολύ-πολύ εύκολο στην προετοιμασία του, υγιεινό και ιδιαίτερα δυναμωτικό. Και με μία “βαριά” υπογραφή… Τη συνταγή του την είδα από την Αργυρώ, σε μία τηλεοπτική εκπομπή της.

Και, αν και οι φακές και τα ρεβύθια

παραπέμπουν ίσως σε κρύες περιόδους, που ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια, είναι ένα φαγητό που απολαμβάνεται κυρίως από εδώ και μπρος, όπως άλλωστε γενικότερα τα λαδερά φαγητά.

Παίρνοντας κατά λέξη όσα η chef έλεγε όσο έφτιαχνε το φαγητό, σχετικά με την ελευθερία που έχουμε όχι μόνο στην επιλογή των υλικών, αλλά και στον τρόπο μαγειρέματος (φούρνο ή κατσαρόλα), έκανα εκείνες τις αλλαγές που βόλευαν τα …αποθέματα του ψυγείου μας. Αντικατέστησα το κρεμμύδι με δύο μεγάλα πράσα, πρόσθεσα και δύο καρότα κομμένα σε μικρά καρεδάκια, αύξησα την ποσότητα των μελιτζάνων σε τρεις (αυξάνοντας κατά δύο κουταλιές και την ποσότητα του λαδιού), στο τσακ δίστασα και δεν αντικατέστησα τις απλές φακές με κόκκινες, και το φαγητό ήταν και πάλι “λουκούμι”!!! Πεντανόστιμο αποτέλεσμα, με το φαγητό να καραμελώνει ιδανικά από το σιγανό μαγείρεμά του και να θυμίζει τον “υποσχεθέντα Παράδεισο”. Δεν κάνω πλάκα, δοκιμάστε το και θα το διαπιστώσετε και οι ίδιες.

Υπάρχουν κάποιες συνταγές ιδανικές για ανακύκλωση φαγητού που έχει περισσέψει από προηγούμενες ημέρες. Άλλες, πάλι, λες και είναι φτιαγμένες για να ...“σπάνε την μονοτονία” ενός φαγητού που φτιάξαμε σε μεγάλη ποσότητα και βαρεθήκαμε να το τρώμε τη μία μετά την άλλη ημέρα. Και κάποιες που είναι φτιαγμένες, για να γεμίζουν τον οργανισμό μας με χρήσιμα στοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες, κλπ.

Ε λοιπόν, ετούτη εδώ είναι μία από εκείνες που συνδυάζουν όλα τα παραπάνω, απαιτούν από εσάς πολύ λίγη απασχόληση και το τελικό αποτέλεσμα εύκολα αποσπά ευνοϊκά σχόλια.

Μία ακόμη συνταγή από την Αργυρώ, για άλλη μία φορά πολύ καλή, πολύ πετυχημένη, πολύ χρήσιμη. Ευχαριστώ!

Keywords
Τυχαία Θέματα