Το «ολοζώντανο» µανάβικο του κ. Πούλου

Ο λόγος που ο κ. Γιάννης Πούλος, μανάβης στην πλατεία Βικτωρίας, είναι δημοφιλής στην παλιά αθηναϊκή γειτονιά είναι διότι έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να καλωσορίζει τους πελάτες του και να τους «συνοδεύει» ενόσω διαλέγουν φρούτα και ζαρζαβατικά: «Φωνές, χρώματα, της λαϊκής μυρωδιές, τσάντες, τελάρα, πάγκοι, ζυγαριές, Κρήτης κηπευτικά, πορτοκάλια ζουμερά...».

Τρεις στίχοι ανάμεσα σε πολλούς, παιχνίδια με τις λέξεις που καυτηριάζουν την καθημερινότητα, δάνεια από τις δύο ποιητικές συλλογές που έχει εκδώσει. Στο μανάβικο,

που βρίσκεται στο ίδιο σημείο για περισσότερα από 70 χρόνια, κληρονομιά από τον πατέρα του, βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, φρέσκο κόλιανδρο, καυτερές πιπεριές, σταμναγκάθι και μπανάνες από την Κρήτη, και ακόμη αγκινάρες από τα Ίρια και τις μελιτζανιές εξαδέλφες τους από τη Λακωνία.

Δοκίμασα νόστιμα σπαράγγια από τον Έβρο, ζουμερές φράουλες Μανωλάδος, κι αν του το ζητήσουμε θα φέρει ό,τι άλλο απαιτούν οι κατσαρόλες μας. Στα ράφια και τα σακιά θα βρούμε και χύμα όσπρια από τα Φάρσαλα, ελιές Χαλκιδικής και Καλαμών, παξιμάδια Λήμνου, κ.ά.

3ης Σεπτεμβρίου 90, πλατεία Βικτωρίας, 210 8837937.
Keywords
Τυχαία Θέματα