Θάλειας Μεζεδοτεχνείον

Στην καλοκαιρινή αυλή της «Θάλειας» οι γεύσεις και οι μυρωδιές σε περιτριγυρίζουν υπέροχα.

Η θέση Στους Αμπελόκηπους, πίσω από τον Άρειο Πάγο.

Η ατμόσφαιρα Μια μουριά, αγέρωχες ελιές, γλάστρες με βασιλικούς και γεράνια. Τα πόδια παίζουν μηχανικά με το χαλίκι, μια μικρή σαύρα σκαρφαλώνει στο ασβεστωμένο τοιχάκι. Ολα το μαρτυρούν: η Θάλεια, η γνωστή μαγείρισσα του ομώνυμου ουζερί στο Βουρκάρι της Τζιας, έφτιαξε το αθηναϊκό της μαγαζί, «Θάλειας Μεζεδοτεχνείον», με τη σκέψη της να τρέχει στο νησί. Και πράγματι, η καλοκαιρινή του αυλή είναι από μόνη της λόγος να το επισκεφτείς.

Το φαγητόΑκόμη και πίσω στο νησί, το οποίο άφησε πριν από περίπου δύο χρόνια, η Θάλεια ήταν γνωστή για τις μικρασιάτικες συνταγές της, όπως τα σουτζουκάκια και τα παστουρμαδοπιτάκια της. Ομως η ζέστη της βραδιάς δεν «σήκωνε» βαριά κουζίνα. Αλλωστε, συχνά η μαγείρισσα σκαρώνει πιάτα ανάλογα με το τι θα βρει στην αγορά. Εκείνη τη μέρα, για παράδειγμα, είχε βρει φρέσκια αλμύρα. Μεγάλη αδυναμία, την πήραμε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Τα χόρτα ήταν ακόμα ζεστά από το ζεμάτισμα, εξαιρετικά. Πολύ καλή και η μελιτζανοσαλάτα, με το σκορδάκι να «ακούγεται» αρκετά. Δοκιμάσαμε επίσης τις «παντρεμένες» σαρδέλες με την ντοματούλα, πολύ νόστιμες, και τις κροκέτες από μπακαλιάρο με τη σπιτική σκορδαλιά (χωρίς πατάτα, με ψωμί και καρύδι). Ηταν αφράτες και ξεροτηγανισμένες. Οσο περνούσε η ώρα, η παρέα μεγάλωνε αναπάντεχα. Τα μισόλιτρα καραφάκια κρασί επίσης. Παραγγείλαμε μια ομελέτα με κολοκυθοκορφάδες για να τσιμπάμε. Απλή, πεντανόστιμη. Στη συνέχεια λυγίσαμε για άλλη μία φορά και πήραμε και μία καλαμαράκια. «Ελα, φρούτο, φρούτο!» σχολιάζαμε καταπίνοντάς τα σαν θαλασσινά τσιπς. Ευτυχία. Ούτε αυτήν τη φορά είπαμε «όχι» στο γλυκό κέρασμα - μπισκοτογλυκό με παγωτό βανίλια και πολλά κουταλάκια. Λοιπόν, ξαναπάμε Αυλή;

Ο λογαριασμός 15 ευρώ το άτομο.

Η κάβαΧύμα κρασί από το οινοποιείο Παπαγεωργίου· λευκό από Μοσχάτο, Μοσχοφίλερο και Ροδίτη, ροζέ από Αγιωργίτικο, κόκκινο από Μαυρούδι και Αγιωργίτικο. Τσίπουρο Τυρνάβου χωρίς γλυκάνισο, ούζο και μπίρα.

Επιπλέον πληροφορίες Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά από τις 3 μ.μ. έως τις 12 π.μ.

Θάλειας Μεζεδοτεχνείον, Κουτσικάρη 47, Αμπελόκηποι, 215 52 07 098.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Θάλειας Μεζεδοτεχνείον,thaleias mezedotechneion