Τάρτα λάιμ με πούδρα αμυγδάλου και μαρέγκα

Η Γιναργύρου Κωσταντίνα μάς στέλνει μια γλυκιά έκπληξη από την Κέρκυρα.

Διαδικασία Κοσκινίζουμε το αλεύρι σ' ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη πούδρα αμυγδάλου, το αλάτι, το μαχλέπι και το ξύσμα του λαιμ. Ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε κύβους και το ανακατεύουμε μέχρι να μοιάζει το μείγμα με «ψίχουλα».

Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια μας. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο

για μισή ώρα.

 

Φτιάχνουμε τη κρέμα λάιμ σ' ένα κατσαρολάκι, πάντα σε μέτρια θερμοκρασία. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λάιμ. Ζεσταίνουμε το νερό και την ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά ώστε να μην βράσουν, ρίχνουμε τον χυμό λαιμ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τους κρόκους, τη βανίλια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

 

Βγάζουμε την ζύμη της τάρτας από το ψυγείο και την ανοίγουμε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες, σε διάμετρο μεγαλύτερη της ταρτιέρας μας. Την τοποθετούμε προσεκτικά στο σκεύος και αφαιρούμε με ένα μεγάλο μαχαίρι την ζύμη που περισσεύει. Την τοποθετούμε και πάλι στο ψυγείο για ακόμη 30 λεπτά.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και στρώνουμε μία λαδόκολλα επάνω της για να τοποθετήσουμε το «βάρος» που χρειάζεται για να μην φουσκώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος (ρύζι, ρεβίθια, φασόλια ή τις ειδικές «μπίλιες» που πωλούνται στα καταστήματα). Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά και μετά αφαιρούμε το βάρος με την λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά να πάρει χρώμα.

 

Όταν κρυώσει, στρώνουμε τη κρέμα λάιμ στη βάση της τάρτας και ξεκινάμε τη μαρέγκα: χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ και μόλις αρχίσουν να σφίγκουν ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτη μαρέγκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα