Π-box (photo gallery)

Ενα ζεστό μαγιάτικο βράδυ βρεθήκαμε στο εστιατόριο του Χριστόφορου Πέσκια στην Κηφισιά να δοκιμάζουμε κάποια παλιά, κάποια καινούρια πιάτα. Θες να πάρεις μια γεύση;

Επίσκεψη στο Π-box. Του σεφ Χριστόφορου Πέσκια. Στοπ.

Πιο παιχνιδιάρικη από ποτέ η μαγειρική του, και όμως ενήλικη, ωριμότερη από ποτέ. Στοπ.

Ανάκατη, πολυσυλλεκτική, μπλεγμένη, κι όμως ξεκάθαρη, λαμπερή. Πότε-πότε κομμάτι άνιση, πάντα όμως συναρπαστική.

Πάντα ερευνώντας

τις δυνατότητες των τροφών. Σκαλίζοντας τον πυρήνα των γεύσεων.

Ευπειθώς αναφέρω:

Ταπεινά υλικά, υψηλή τεχνική: μικροσκοπικά θράψαλα, ψημένα για ελάχιστα δευτερόλεπτα στο τηγάνι, με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και χοντροκομμένο βασιλικό. Μαλακά σαν τρυφεροβρασμένο ζυμάρι, η σάλτσα αρωματικότατη, με μιαν ευχάριστη ξινάδα, καυτερούτσικη (τα αγαπά τα πιπέρια του ο σεφ), και ο βασιλικός ζωντανός, σαν χόρτο περισσότερο παρά σαν μυρωδικό αξιοποιημένος. Θεσπέσιο πιάτο.

Αναζητώντας τη χαμένη γεύση. Κόκαλα με το μεδούλι τους στο φούρνο, κουταλάκι του τσαγιού για να το «τραβήξεις», ψωμί φρυγμένο για να το αλείψεις, και αλάτι με μυρωδικά για να το αποτελειώσεις. Το μεδούλι της νοστιμιάς.

Παχουλές udon noodles σε ζουμί από σύβραση κρεμμυδιού. Ιαπωνική ψυχή σε σώμα ελληνικό. Έμπνευση του Σωτήρη Κοντιζά, του βασικού συνεργάτη του Πέσκια. Εύγε.

Το εφετινό «βρώμικο» (το αγαπά το είδος ο σεφ και το τιμά κάθε χρόνο στο μενού του) είναι hot dog με χωριάτικο λουκάνικο σε ψωμάκι μπριοσέ με γιαούρτι.

Κάν’ το όπως οι Κινέζοι: ντάμπλινγκς με γέμιση γαρίδας. Ζουμερά, νόστιμα, καλύτερα από ό,τι οι Κινέζοι θα έλεγα.

Φάβα με τρούφα και καρπάτσιο χταποδιού. Κάπως άγρια αρτυμένος ο χυλός του οσπρίου με το βαρύ τρουφόλαδο. Κρουστό, υπέροχο, όμως, το χταπόδι.

Η πολίτικη μελιτζανοσαλάτα του σεφ, με μελιτζάνες καψαλισμένες πάνω στα κάρβουνα. Με φύκια και ζουμιά απωανατολίτικα. Συνάντηση κορυφής.

Γλώσσα μοσχαρίσια ξιδάτη, βουτυράτη. Ελαιόλαδο, χοντρό άλας, θυμάρι. Σπάνιος μεζές.

Ο σεφ παλεύει με τους καπνούς του τηγανιού του. Οι μάγειρές του τον προειδοποιούν φωναχτά «Πίσω, σεφ!» κάθε φορά που περνούν από πίσω του. Κι όταν τους βάζει τις φωνές για κάποια μαγειρική τους ατασθαλία, στέκονται σούζα... Την παράσταση χαζεύεις αν κάτσεις στον πάγκο γύρω από την κουζίνα, αν και ο καιρός σε τραβάει απ’ το χέρι να διαλέξεις ένα από τα υπαίθρια τραπέζια γύρω απ’ το «κουτί»...

Δοκιμάσαμε και άλλα πιάτα (ναι, αλήθεια!) και ως εκ τούτου θα επανέλθουμε.

Λεβίδου 11, Κηφισιά, τηλ.: 210 80 88 818.
Keywords
Αναζητήσεις
χριστοφορος πεσκιας νταμπλινγκς
Τυχαία Θέματα
Π-box,p-box