Μινεστρόνε από την Τοσκάνη

Θέλει το χρόνο της, αλλά αν ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες του Χριστόφορου Πέσκια θα ενθουσιαστείτε από την τελειότητά της. Δεν υπάρχει πιο γκουρμέ φαγητό, λέμε!

Διαδικασία Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό (όχι παραπάνω), την ολόκληρη σκελίδα σκόρδου, το άκοπο κρεμμύδι, 1 φύλλο δάφνης και το 1 κλωναράκι δεντρολίβανο (ή το 1 κουτ. γλυκού ξερό και κοπανισμένο). Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες, ξαφρίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι θα γίνουν πολύ τρυφερά. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σωθούν τα υγρά,

προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι. Οταν τα φασόλια είναι έτοιμα, τα αλατίζουμε (όχι νωρίτερα, γιατί θα σκληρύνουν), αφαιρούμε τα λαχανικά και τα αρωματικά που χρησιμοποιήσαμε στο βράσιμο και αν έχουν μείνει υγρά, τα σουρώνουμε.

 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το μπέικον στο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να γίνεται τραγανό. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το λιωμένο σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι, λίγο αλάτι, την ντομάτα, το ζωμό και το δεύτερο δαφνόφυλλο. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 12 λεπτά.

 

Μετά, ρίχνουμε στη σούπα τα φασόλια και τα άλλα 2 κλωναράκια δεντρολίβανο και βράζουμε για άλλα 3 - 4 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δεντρολίβανο, προσθέτουμε το ξίδι και το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Το ξίδι το βάζουμε για να αποκτήσει το φαγητό οξύτητα, ακριβώς όπως κάνουμε και στις φακές, αλλά και για να αντισταθμίσουμε τη λιπαρότητα του μπέικον και του ελαιολάδου. Σερβίρουμε στα μπολ και γαρνίρουμε με τις φλούδες παρμεζάνας. Συνοδεύουμε με φρεσκο ψωμί, φρυγανισμένο αν θέλουμε. 

Το ξέρατε;

Η μινεστρόνε είναι παραδοσιακό πιάτο της ιταλικής υπαίθρου, που απαντάται σε πολλές περιοχές της γείτονος με διάφορες παραλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μινεστρόνε, Τοσκάνη,minestrone, toskani