Μανέστρα Σαντορίνης

Η απλή, απλούστατη ντοματόσουπα της Θήρας, που τη συναντάμε και με το όνομα «τσουνιστή», είναι ένα έξοχο παράδειγμα της ελληνικής cucina povera.

Διαδικασία Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 20 δευτερόλεπτα, ίσα να σκορπίσει το άρωμά του - προσοχή μη μαυρίσει γιατί θα πικρίσει. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Μετά προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και βράζουμε για 15 λεπτά. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε για όση ώρα λέει το πακέτο. Αν η σούπα πήξει πολύ, αραιώνουμε με λίγο

βραστό νερό από το βραστήρα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε, με λίγο ωμό ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο. Συνοδεύουμε με ψωμί και ελιές της αρεσκείας μας.

Συμβουλές νοστιμιάς

Οι Σαντορινιοί συνήθιζαν να φτιάχνουν αυτή τη σούπα με νερό και όχι με ζωμό. Παρόλα αυτά, με το ζωμό θα γίνει νοστιμότερη. Αν δεν έχουμε ζωμό μπορούμε να βάλουμε στο βράσιμο 1 ολόκληρο, καθαρισμένο κρεμμύδι, 1 ολόκληρο καθαρισμένο καρότο, 1 δάφνη και 1 κλωνάρι μαϊντανό. Θα τα αφαιρέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος.

Για να αρωματίσουμε τη σούπα μπορούμε στο σερβίρισμα να προσθέσουμε ψιλοκομμένα μυρωδικά της αρεσκείας μας (π.χ. βασιλικό, μαϊντανό, ρίγανη) ή ξερά τριμμένα. Επίσης, μπορούμε, αν δεν νηστεύουμε, να προσθέσουμε σε κάθε μερίδα λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή φέτα.

Πώς θα κάνουμε το φαγητό άλαδο;

Παραλείπουμε το λάδι και βάζουμε όλα τα υλικά μαζί από την αρχή στην κατσαρόλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα