Μαγειρέματα με φρέσκα φασολάκια

Τα φασολάκια τα μαγειρεύουμε συνήθως λαδερά με τομάτα και «συνήθως» παραβρασμένα. Για να αποφύγουμε το τελευταίο, η λύση είναι απλή και κοινή σε πολλά φαγητά της ελληνικής κουζίνας: σουρώνουμε το κρέας, τα λαχανικά και γενικά τα στέρεα υλικά του φαγητού μας και βράζουμε τη σάλτσα έως ότου συμπυκνωθεί όσο χρειάζεται. Επειτα ξαναβάζουμε το φαγητό στη σάλτσα και το σερβίρουμε.

Για τους τρόπους μαγειρέματος, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.

Βεβαίως η φαντασία και η έρευνα βοηθούν, αλλά βοηθάει και η εμπειρία άλλων λαών. Για να ξεφύγετε, λοιπόν, από την κλασική συνταγή, δοκιμάστε να τα ζεματίσετε και να τα τηγανίσετε κομμένα σε κομμάτια και περασμένα σε χυλό ή ολόκληρα απλώς με σκόρδο, να τα μαγειρέψετε με σκόρδο και λεμόνι και ίσως κουρκουμά (θα βρείτε στα μπαχαράδικα) και πιπερόριζα (τζίντζερ), να τα κάνετε σαλάτα ή να τα προσθέσετε σε μια χωριάτικη μαζί με σφιχτοβρασμένα αυγά.

Επίσης, μπορείτε να τα μαγειρέψτε με αρνί ή κατσίκι ή να τα κάνετε μουσακά (μουσακάσι Μ. Ασίας), που θα φτιάξετε με πατάτες τηγανισμένες σε ροδέλες, μελιτζάνες τηγανισμένες σε ροδέλες, σάλτσα κιμά, ζεματισμένα φασολάκια, ξανά σαλτσα κιμά και επικάλυψη αυγογιαουρτόκομμα (αντί της δυτικόφερτης μπεσαμέλ, γιαούρτι χτυπημένο με αυγά). Μπορείτε ακόμα να τα βάλετε σε τουρλού λαχανικών, να τα γρατινάρετε με τυρί αλλά και αυγογιαουρτόκομμα, να τα κάνετε πουρέ, να τα βάλετε σε ομελέτα ή μάλλον σε σφουγγάτο ή σε πιλάφι σε κομματάκια...

Δεν είναι τυχαίο που οι Γάλλοι τά λένε mange - tout, που τρώγονται, δηλαδή, ολόκληρα ή με όλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα