Εστιατόριο Höst

Στην Κοπεγχάγη, από τις 5 Δεκεμβρίου, μιλούν για το Φθινόπωρο. Όχι, δεν ανυπομονούν από τώρα για τον ερχομό της εν λόγω εποχής, αλλά αναφέρονται στο νέο εστιατόριο της δανέζικης πρωτεύουσας, το Höst, ελληνιστί Φθινόπωρο. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται η αρχιτεκτονική ομάδα Norm, η οποία έχει επιμεληθεί και την αλυσίδα των εστιατορίων Cofoco που χαίρει μεγάλης εκτίμησης.

Το Höst βρίσκεται στη συνοικία του Νόρεπορ, πολύ κοντά στο μετρό

και στο πάρκο Ορστεντ. Εχει τέσσερις σάλες, σαν δωμάτια σπιτιού, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στο υπόγειο. Εκείνη που βλέπει στο δρόμο είναι λευκή με πράσινες πινελιές λόγω των διακοσμητικών φυτών. Μια σοβαρότητα που συμμορφώνεται με τις περί απλότητας προσταγές της σκανδιναβικής αισθητικής χαρακτηρίζει τα έπιπλα και τα σκεύη. Οι Δανοί αρχιτέκτονες έχουν τοποθετήσει στο χώρο τα απολύτως απαραίτητα, ενώ έχουν χρησιμοποιήσει αφειδώς το ξύλο σε βιβλιοθήκες, ράφια, μοναστηριακά τραπέζια, καρέκλες και πάγκους. Το φως παίζει με τις φυσικές άγριες ξύλινες επιφάνειες και δημιουργεί μια ψυχρή ατμόσφαιρα, καθόλα ταιριαστή με τον όλον.

Το μενού αλλάζει κάθε δυο-τρεις εβδομάδες. Μπορεί να διαλέξει κανείς το μενού τριών πιάτων, που κοστίζει περίπου 30 ευρώ, ή κάποιο από τα τέσσερα πιάτα ημέρας, τα οποία δεν ξεπερνούν τα 16 ευρώ έκαστο. Δοκιμάσαμε μοσχαρίσιο μπιφτέκι σε κρούστα αποξηραμένων μανιταριών, με φασκόμηλο, ψητά κρεμμύδια και σάλτσα από πορτσίνι. Το τρυφερό κρέας λουσμένο με τη γήινη γεύση των μανιταριών και τα γλυκά κρεμμύδια θα μου μείνει αξέχαστο. Ενα πιάτο με χτένια και πόριτζ από στάρι ντίνκελ, μέσα σε ζωμό μυδιών, με κολοκύθα τουρσί και διάφορους σπόρους με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο καλό μας κάνει να είμαστε ανοιχτοί στις γεύσεις όταν ταξιδεύουμε μακριά από τη βολή και τις σταθερές της δικής μας κουζίνας. Πολύπλοκο αλλά κατευναστικό, σχεδόν θεραπευτικό για το μυαλό, το φαγητό του Höst σίγουρα θα αποτελέσει μια από τις πιο δυνατές αναμνήσεις κάθε ταξιδιώτη με γαστρονομικά ενδιαφέροντα.

Nørre Farimagsgade 41, Norreport, Κοπεγχάγη, Δανία, τηλ.: 0045.8993.8409. Ανοιχτά Δευτέρα με Σάββατο, 5.30 μ.μ. έως 12.00 π.μ.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εστιατόριο Höst,estiatorio Höst