Μπρουσκέτες με μανιτάρια σοτέ με μουστάρδα

Το μυστικό είναι η δυνατή φωτιά και το έντονο σοτάρισμα των μανιταριών. Μόνο έτσι θα ροδίσουν ωραία, χωρίς να βράσουν.

Διαδικασία Δεν πλένουμε τα μανιτάρια. Για να τα καθαρίσουμε και να απομακρύνουμε σκόνες και τυχόν χώματα, τα σκουπίζουμε απαλά με μια ελαφρώς νοτισμένη πετσέτα. Δεν τα πιέζουμε πολύ για να μην μαλακώσουν. Τα κόβουμε μέ ένα κοφτερό μαχαίρι (όπως είναι με τα «ποδαράκια» τους) σε λεπτές φέτες.

Βάζουμε ένα ευρύχωρο, φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Πρέπει να ζεσταθεί πάρα πολύ καλά (περισσότερο από ό,τι συνηθίζουμε), σχεδόν να καπνίσει. Ετσι θα σοταριστούν

πολύ καλά τα μανιτάρια μας. Μόλις κάψει, λοιπόν, ρίχνουμε τα μισά μανιτάρια και το μισό λάδι (1½ κουτ. σούπας). Μπορεί το λάδι να μας φαίνεται λίγο, αλλά αρκεί. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Το σοτάρισμα διαρκεί λίγα λεπτά. Σιγά-σιγά θα δούμε ότι τα μανιτάρια αρχίζουν να ροδίζουν ευχάριστα και να γίνονται γυαλιστερά. Δεν πρέπει να βγάλουν υγρά, για αυτό και δεν χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μόλις ροδίσουν από όλες τις πλευρές και μισομαλακώσουν (θέλουν περίπου 4 - 5 λεπτά από τη στιγμή που τα βάλαμε), τα βγάζουμε και τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα μανιτάρια. Μόλις είναι έτοιμα και αυτά, επαναφέρουμε στο σκεύος και την πρώτη δόση μανιταριών, προσθέτουμε το σκόρδο (αν βάλουμε) και τη μουστάρδα και κάνουμε ένα γρήγορο ανακάτεμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Μοιράζουμε τα μανιτάρια πάνω στις μπρουσκέτες και σερβίρουμε αμέσως.

ΣυμβουλήΕναλλακτικά, σερβίρουμε τα μανιτάρια πλάι σε ψητά κρεατικά ή φιλέτα ψαριών. Επίσης, ανακατεμένα με ζυμαρικά ή πάνω από ριζότο. Μπορούμε, όμως, να τα φάμε ως έχουν με φλούδες παρμεζάνας ή άλλου σκληρού τυριού της αρεσκείας και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Keywords
Τυχαία Θέματα