Ζωζώ: «Τώρα ζω!»

COVER STORYΗ εκ βαθέων εξομολόγησή της για το μυστικό της νιότης και το παιδί που δεν έκανεΖωζώ: «Τώρα ζω!»Σάββατο, Οκτώβριος 18, 2014 - 13:30

Στο «βασίλειό» της το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει σκοτάδι και αυτό όχι μόνο διότι έζησε μια ζωή γεμάτη δόξα, φώτα και στρας, αλλά κι επειδή η αυθεντικότητα του χαρακτήρα της την κάνει αξεπέραστη έως και σήμερα. «Τώρα ζω» δηλώνει με απίστευτη ειλικρίνεια στην «Espresso weekend» η Ζωζώ Σαπουντζάκη και φωτογραφίζεται στο καταφύγιό της στην Κινέτα με

άνεση μεγάλης σταρ. Στο σπίτι που λατρεύει, εκεί όπου γαληνεύει! Τα μυστικά της διαχρονικότητας και της επιτυχίας της «βασίλισσας της νύχτας», πολλά, αφού, όπως αναφέρει, «το γεγονός ότι άργησα να μεγαλώσω μέσα μου τελικά μου έκανε καλό. Ακόμη και σήμερα που κάνω πιο επιλεκτικές δουλειές, όχι επειδή έχω οικονομικό πρόβλημα (που έχω, όπως όλοι μας), αλλά γιατί μέσα από τους ρόλους και το χειροκρότημα του κοινού εγώ ζω. Δεν κουράζομαι όταν δουλεύω, αισθάνομαι τη νιότη, μια φρεσκάδα που δεν μπορώ να εξηγήσω με λόγια. Για όσο ζω λοιπόν θέλω να μπορώ να δουλεύω και να ρουφάω την κάθε στιγμή. Αυτό είναι το μυστικό της ζωής μου».
Με μότο τη φράση «τώρα ζω», η Ζωζώ Σαπουντζάκη εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των κορυφαίων σταρ της χώρας που μας απασχολούν με τις επαγγελματικές δουλειές τους, με την προσωπική τους ζωή και την εικόνα τους που παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Σαν παιδάκι κατεβαίνει κάθε μέρα 150 σκαλιά προκειμένου να κάνει τη βουτιά της, βάζοντας τα γυαλιά σε πολύ νεότερές της. «Περπατάω πολύ, κινούμαι συνεχώς και απολαμβάνω τη θάλασσα της Κινέτας. Μέσα και δίπλα στο νερό αισθάνομαι παιδί, τραγουδάω, φωνάζω, χορεύω, με βλέπει ο κόσμος και δεν με απασχολεί αν με παρεξηγεί. Κάποιοι μπορεί να λένε ότι είμαι τρελή. Ε, ναι λοιπόν! Είμαι μια τρελή γεμάτη ζωή!» λέει γελώντας μέσα από την καρδιά της, με τον χαρακτηριστικό γλυκό ήχο του γέλιου της, που εξακολουθεί να μαγεύει και να μαγνητίζει, «Ναι, τώρα ζω, γιατί τώρα μπορώ να απολαμβάνω την κάθε μέρα. Κάποτε δούλευα από το πρωί έως το βράδυ και δεν καταλάβαινα τι γινόταν δίπλα μου, γύρω μου. Ξεκινούσα από τις 7.00 το πρωί για γύρισμα στον Φίνο ή στον Καραγιάννη. Μετά πήγαινα στο θέατρο και στη συνέχεια στα νυχτερινά μαγαζιά όπου δούλευα. Εφτανα στο σημείο να κοιμάμαι τρεις και τέσσερις ώρες. Δεν βαρυγκωμώ, αντιθέτως, να 'ναι καλά -όπου βρίσκονται- όλοι εκείνοι που με στήριξαν, ο Φίνος, ο Δαλιανίδης που με πίεζε να παίξω έστω και σε αυτές τις λίγες ταινίες που έκανα. Ομως τότε δεν χαιρόμουν τα απλά πράγματα. Ταξίδια έκανα πολλά, πάντα όμως για δουλειά. Στο Παρίσι για τα καλύτερα φτερά, στο Λονδίνο για μπότες και καλσόν, στην Αμερική για σόου! Τώρα όμως όλα είναι διαφορετικά. Περπατάω με τις ώρες, χαζεύω στα μαγαζιά, βλέπω θεατρικές παραστάσεις, επισκέπτομαι νυχτερινά κέντρα και καμπαρέ. Εχω χρόνο για μένα και γι' αυτούς που με αγαπούν, τους φίλους μου, την Ελπη, τον Μάκη, τον Σταύρο».
Μια βόλτα στη θάλασσα, στο βουνό ή μια εκδρομή έχει σήμερα για τη «βασίλισσα της νύχτας» μεγάλη άξια, καθώς οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της δεν της επέτρεπαν και πολλά: «Κάποιοι νομίζουν ότι έχω κάνει αυτό που λέμε "μεγάλη ζωή". Ως επαγγελματίας ναι, την έχω κάνει, την έχω χαρεί. Ως απλός άνθρωπος όμως στερήθηκα πολλά. Το παιδί που δεν κατάφερα να φέρω στον κόσμο, διότι όταν έμεινα έγκυος από τον δεύτερο σύζυγό μου Ανδρέα Πολίτη, νόμιζα πως μπορούσα να το κάνω εξακολουθώντας να δουλεύω με το ίδιο πάθος. Νόμιζα πως μπορούσα να συνεχίσω να χορεύω και να κάνω πιρουέτες και αμερικάνικο σπαγγάτο. Οχι! Τότε έπρεπε να καθίσω, να ξεκουραστώ. Ημουν τελειομανής σε όλα μου και εξακολουθώ να είμαι, τόσο στη δουλειά μου όσο και στο σπίτι. Τα θέλω όλα στην εντέλεια! Βγαίνω έξω για μια κοσμική εμφάνιση και θα φροντίσω τα πάντα επάνω μου, από το παπούτσι, το ρούχο μέχρι το κόσμημα και το μακιγιάζ. Είμαι ψώνιο με τη δουλειά μου και το παραδέχομαι! Σε κάτι πιο απλό θα φορέσω το τζιν μου, ένα πουλοβεράκι, το χαμηλό παπούτσι, τα γυαλιά ηλίου, λίγο κραγιόν και είναι αρκετά. Η Ζωζώ ως επαγγελματίας δεν έχει καμία σχέση με τη Ζωζώ της καθημερινότητας. Είμαι απλός άνθρωπος, δεν θέλω πολλά για να νιώσω ευτυχισμένη».

«Ανοιχτό βιβλίο»

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη είναι ανοιχτό βιβλίο, μιλάει για όλους και για όλα. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να γυρίσει στο παρελθόν, να αναφερθεί σε όλα αυτά τα μεγάλα ονόματα που παρακολούθησαν από κοντά κάθε παράστασή της ή έπιναν... σαμπάνια μέσα από το γοβάκι της. Δεν έχει κανένα κόμπλεξ, σε ταξιδεύει στον κόσμο της, όμως δεν στέκεται στα παλιά, αφού το μέλλον εξακολουθεί να της κλείνει πονηρά το μάτι...

«Το παρελθόν μου όλο είναι μέσα στο μυαλό, στην καρδιά και την πλάτη μου! Το κουβαλάω, όμως δεν είμαι μόνο αυτό. Ο κόσμος τα έμαθε, τα είπα πολλές φορές, τα έγραψα κιόλας σε βιβλία. Μίλησα για την καριέρα μου, την προσωπική μου ζωή, το πόσο σπάταλη υπήρξα επειδή μου άρεσαν τα λούσα, τα κοσμήματα και οι γούνες. Αναφέρθηκα σε όλη αυτή την αφρόκρεμα που έκλεινε πάντα τα πρώτα τραπέζια όπου τραγουδούσα, σε Ελλάδα, Αμερική και όπου αλλού βρέθηκα. Φτάνει πια! Η Ζωζώ έχει παρόν και μέλλον. Στην παράσταση "Αναζητώντας τον Αττίκ" στο θέατρο Badminton συγκινήθηκα με την προσέλευση του κόσμου, με τις κριτικές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα σήμερα, διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να βγάλω κι έναν άλλον εαυτό, πιο ρομαντικό. Πάντα νόμιζα πως ο κόσμος θέλει την αλέγκρα Ζωζώ, που τα σπάει και χορεύει τσιφτετέλι. Τελικά μέσα από τη συνεργασία αυτή ο σπουδαίος επιχειρηματίας Μιχάλης Αδάμ μου έδωσε την ευκαιρία να δείξω και άλλα πράγματα. Το ίδιο συνέβη και με την παράσταση που ανεβάσαμε για τη μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης, όπου έζησα σπουδαίες στιγμές στην πόλη μου. Είδα την αγάπη και τον θαυμασμό στα μάτια του κόσμου, της νεολαίας που με αποθέωνε κάθε βράδυ. Αυτό θέλω για μένα από εδώ και στο εξής».
Η Ζωζώ Σαπουντζάκη σκέφτεται ήδη τα επόμενα επαγγελματικά βήματά της. Οπως λέει: «Είχα μιλήσει το καλοκαίρι για μια παράσταση που ήθελα να ανεβάσω στο Παλλάς, το "Μια βραδιά στην Κομπαρσίτα", δυστυχώς όμως, άλλαξε η διοίκηση του θεάτρου και το όνειρό μου αυτό δεν ναυάγησε ακριβώς, απλώς μετατέθηκε στο μέλλον. Ποτέ δεν ξέρεις, όλα μπορούν να συμβούν. Αυτή τη στιγμή και κάποιος εντελώς κόντρα ρόλος να μου δοθεί, θα είμαι σε θέση να τον υποδυθώ. Θα κλειστώ στο σπίτι, θα διαβάσω, θα κάνω τις ασκήσεις μου, θα τα καταφέρω, γιατί έτσι είμαι! Δεν μένω ποτέ κολλημένη σε μια εικόνα, σε ένα παρελθόν, όλα πάνε μπροστά, όπως μπροστά πάει και η Ζωζώ. Δημοσιεύουν παλιές φωτογραφίες μου, όχι ότι δεν τις θέλω, άλλα ποιος ο λόγος; Δεν έχει νόημα».

Εντυπωσιάζει

Οποιος μιλά μαζί της καταλαβαίνει πως (σχεδόν) τίποτα στη ζωή της δεν ήταν τυχαίο. Τραγουδάει Σοφία Βέμπο με εκείνη τη μοναδική φωνή της, χορεύει με στιλ τις χορογραφίες της κι εντυπωσιάζει με τις απόψεις της για τη ζωή. «Τη ζωή μου από τα επτά χρόνια μου, που ανέβηκα πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, έτσι την ονειρεύτηκα, σαν ένα παραμύθι στο οποίο εγώ ήμουν η πρωταγωνίστρια. Το θέατρο το λατρεύω, είναι ο "άντρας" μου, η ζωή μου όλη, η πίστα από την άλλη έγινε ο "εραστής" μου. Κουράστηκα, δούλεψα πολύ, πάλεψα και πιστεύω πως τα κατάφερα. Τα τελευταία χρόνια κάνω ωραίες συνεργασίες και πιστεύω πως μέσα από τις δουλειές αυτές, εκτός από τη Ζωζώ, σέβομαι και τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια έρχεται και με βλέπει. Δεν ξέρω τι έγινε και πώς, όμως δεν μπορώ να εξηγήσω τι ήταν αυτό που με ώθησε τότε να λανσάρω στη διασκέδαση ένα είδος που έως εκείνη την ώρα δεν υπήρχε. Πάντως τόλμησα κι έγινα χορογράφος του εαυτού μου. Σκηνοθέτης. Θυμάμαι, ήμουν στο καμαρίνι και σκεφτόμουν τι άλλη ζαβολιά να κάνω για να χαρεί ο κόσμος! Πάντα αναζητούσα το κάτι παραπάνω» εξηγεί και παραδέχεται πως υπήρξε από τις πιο καλοπληρωμένες της εποχής.

«Δεν είμαι πάμπλουτη, είμαι όμως η Ζωζώ που δούλεψε μια ζωή. Ημουν η πρώτη που ανέβασε τα κασέ, είχα τη μητέρα μου που ήταν η καλύτερη μάνατζερ που είχα και απαίτησε για μένα χρήματα και τα πήρα. Ετσι απέκτησα και το σπίτι που έχω στην Αθήνα, στο οποίο μπήκα μέσα 15 χρόνων κορίτσι κι εξακολουθώ να μπαίνω με την ίδια χαρά. Το ίδιο συνέβη και όταν την πήρα μαζί μου στην Αμερική, εκείνη έμπαινε μπροστά, διότι εμένα το μόνο που μ' ενδιέφερε ήταν να διασκεδάζω τον κόσμο. Οταν την έχασα, έκλαψα πολύ, διότι την είχα κοντά μου, στήριγμα για πολλά χρόνια. Το ίδιο βέβαια συνέβη και όταν έχασα τον πατέρα μου, τον αδελφό. Αλλά έτσι είναι η ζωή, με όμορφες και κακές στιγμές. Το θέμα είναι τι μένει και ποια μαθήματα παίρνουμε απ' ό,τι ζούμε».

Δεν υπήρξα υστερική, απλώς πολύ προσεκτική με την εμφάνισή μου

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη αποκαλύπτει και κάποια από τα μυστικά της άσβεστης ομορφιάς της! «Η αλήθεια είναι πως τώρα που βλέπω τον εαυτό μου παραδέχομαι πως μάλλον υπήρξα ένα ωραίο κορίτσι. Θυμάμαι, είχα πάρει από τις πρώτες τότε ένα μπικίνι, το οποίο ντρεπόμουν να φορέσω. Με έσπρωχνε η αδελφή μου η Βάσω να βγω στη θάλασσα κι εγώ κρυβόμουν. Ετσι ήμουν, τώρα δεν με νοιάζει, φοράω το μπικίνι μου και ο κόσμος φωνάζει "θεά, θεά!". Προσέχω τον εαυτό μου και ιδιαίτερα τη διατροφή μου. Είμαι πειθαρχημένη, δεν έπινα ποτέ αλκοόλ, αλλά τώρα ίσως πιω ένα ποτηράκι. Τρώω πολλά ψάρια με μια σαλάτα ή ένα φιλέτο. Το πρωί θα πιω πορτοκαλάδα και καφέ - τον θέλω σκέτο με λίγο γάλα. Ελέγχω το βάρος μου και αγαπώ την άσκηση. Προσέχω τα μαλλιά μου την ώρα που κάνω μπάνιο στη θάλασσα, καθώς το αλάτι -σε συνδυασμό με τον ήλιο- τα καταστρέφει. Δεν υπήρξα υστερική, απλώς προσεκτική με την εμφάνισή μου. Οπως τότε, έτσι και σήμερα» καταλήγει η Ζωζώ Σαπουντζάκη φωνάζοντας δυνατά: «Ε, λοιπόν, τώρα ζω... Γι' αυτό με λένε και Ζωζώ»!
Θάνο Μακρογαμβράκη
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

Keywords
ειλικρίνεια, espresso, weekend, σταρ, θεατρο, εμφάνιση, τζιν, ελλαδα, badminton, θεσσαλονικη, καλοκαιρι, αθηνα, πιω, σαλατα, βιβλια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, η ζωη, μιλα, μποτες, δυνατα, το θεμα, γυαλια ηλιου, διατροφη, δουλεια, θαλασσα, θεμα, καριερα, κοντρα, λονδινο, μητερα, μουσικη, ονοματα, ονειρο, σταρ, ταινιες, φωτογραφιες, ψαρια, ωρα, αγαπη, αδαμ, αλατι, αλκοολ, αμερικη, ανθρωπος, απλα, βιβλιο, βραδια, βραδυ, βρισκεται, γαλα, γεγονος, γυαλια, δευτερο, δυστυχως, διοικηση, δοξα, δοθει, δοθηκε, εγκυος, εγινε, ευκαιρια, ειλικρίνεια, υπαρχει, εμφάνιση, εξομολογηση, επρεπε, επτα, ερχεται, ζωη, ζωης, ζωη μου, ζωζω σαπουντζακη, ιδια, ιδιο, ειδος, θεατρο badminton, εικονα, ηχο, κοσμηματα, κοσμημα, λογια, μακιγιαζ, μαλλια, ματια, ματι, μυστικο, μοτο, μπανιο, μυαλο, μυστικα, νερο, τζιν, νομιζα, παντα, οκτωβριος, παιδι, παθος, παλλας, παρισι, πιω, πρωι, ψωνιο, σιγουρο, συζυγο, συνεχεια, σοφια, σπιτι, ταξιδια, τον θελω, φτανει, φτερα, φωνη, φορα, χαρα, ωρες, badminton, βηματα, δουλειες, εκδρομη, γλυκο, γουνες, ιδιαιτερα, κομπλεξ, καρδια, μπικινι, μπροστα, νιωσω, οπως τοτε, πονηρα, θελω να, θεσεις, βουνο, ωραιο, χορογραφιες
Τυχαία Θέματα