Βρέθηκαν επτά νέοι εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη γη!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΠΛΑΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΓΗ!Βρέθηκαν επτά νέοι εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη γη!Πέμπτη, Φεβρουάριος 23, 2017 - 13:00

Αστέρι εκτός του ηλιακού μας συστήματος, με αριθμό ρεκόρ πλανητών που έχουν το μέγεθος της Γης και πιθανώς υγρό νερό στην επιφάνειά τους, οπότε και ζωή, ανακάλυψαν οι αστρονόμοι.

Αυτή η ανακοίνωση, που έγινε χθες από τη NASA, αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, την πρώτη ρεαλιστική πιθανότητα ύπαρξης στοιχείων εξωγήινης ζωής έξω

από το ηλιακό μας σύστημα.

Οι επτά πλανήτες περιστρέφονται γύρω από ένα αστέρι νάνο, τον Trappist -1, που βρίσκεται σε απόσταση 40 ετών φωτός, δηλαδή 378 τρισεκατομμύρια χλμ. μακριά από τη Γη, απόσταση που σε συμπαντικούς όρους είναι αρκετά μικρή. Τόσο αυτό το γεγονός όσο και η φορά της τροχιάς τους επιτρέπουν στους ειδικούς τη λεπτομερή μελέτη τους.

Από αυτήν προκύπτει, με βάση την απόσταση των πλανητών από το αστέρι νάνο γύρω από το οποίο περιστρέφονται, ότι ένας ή περισσότεροι από αυτούς μπορεί να έχουν τη σωστή θερμοκρασία, ώστε να διαθέτουν ωκεανούς νερού.

Σημαντικό βήμα

«Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πλανήτες αυτού του είδους έχουν βρεθεί γύρω από το ίδιο αστέρι» σχολίασε ο Michael Gillon, αστρονόμος του πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο και επικεφαλής της διεθνούς ομάδας που παρακολουθεί τον Trappist-1. «Νομίζω ότι έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση εντοπισμού τυχόν ζωής εκεί έξω» δήλωσε ο Amaury Triaud, αστρονόμος του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην ερευνητική ομάδα, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα την ερμηνεία του ευρήματος.

Τηλεσκόπια από τη Γη και το τηλεσκόπιο Hubble, που βρίσκεται σε τροχιά, θα μπορέσουν να εντοπίσουν μερικά από τα μόρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα των πλανητών αυτών, ενώ το τηλεσκόπιο James Webb είναι προγραμματισμένο να εκτοξευτεί στο Διάστημα την επόμενη χρονιά. Τα παραπάνω θεωρούνται επαρκή μέσα για τη μελέτη του φωτός που εκπέμπει ο Trappist-1 και εκτιμάται ότι θα καταστήσουν δυνατές και τις συγκρίσεις μεταξύ των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν στους πλανήτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα