«Τυπώνουν χρήμα» τα δεξαμενόπλοια του Ιδρύματος Ωνάση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Τυπώνουν χρήμα» τα δεξαμενόπλοια του Ιδρύματος ΩνάσηΣάββατο, Ιανουάριος 31, 2015 - 16:30

«Τυπώνουν χρήμα» τα τάνκερ του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς η πτώση των τιμών πετρελαίου έχει αυξήσει τις τιμές για τη ναύλωσή τους. Και πολλά από αυτά ναυλώνονται απλώς για να αποθηκεύσουν πετρέλαιο. Με το επιχειρηματικό Ιδρυμα

Ωνάση να έχει στόλο της τάξης των εννέα πολύ μεγάλων τάνκερ, ο επικεφαλής του Αντώνης Παπαδημητρίου βλέπει τη ναυτιλιακή του να κάνει big business. Σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς οίκους, έχει ναυλώσει τρία τέτοια πλοία και συζητά, όπως λέγεται, και για άλλα.

Το τελευταίο deal που έκλεισε είναι με την ισπανική πετρελαϊκή Repsol που ναύλωσε το πλοίο του «Olympic Light II» για 15 μήνες αντί 48.500 δολαρίων την ημέρα, με σκοπό να αποθηκεύσει απλώς αργό σε αυτό. Αν το ποσό αυτό πολλαπλασιαστεί με τις 450 μέρες που έχει το 15μηνο, μεταφράζεται σε έσοδα 21.800.000 δολαρίων. Και η Olympic Shipping & Management, όπως λέγεται η διαχειρίστρια ναυτιλιακή του στόλου του Ιδρύματος Ωνάση, έχει ναυλώσει άλλα δύο τέτοια πλοία. Το ένα ναυλώθηκε αντί 42.500 δολαρίων την ημέρα για 18 μήνες (δηλαδή για άλλα 23.000.000 δολάρια) και το άλλο, το «Olympic Legend», στη Shell για 38.500 δολάρια ημερησίως και για διάστημα δύο ετών. Το τελευταίο deal μεταφράζεται σε άλλα 28.100.000 δολάρια. Συνολικά δηλαδή η Olympic Shipping & Management περιμένει στα ταμεία της από τα τρία εκ των δέκα δεξαμενόπλοιων που της ανήκουν ποσό άνω των 73.000.000 δολαρίων.

Η διαφορά της τιμής των συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης αργού πετρελαίου με τις τρέχουσες τιμές, φαινόμενο που αποκαλείται στις αγορές contango, έχει αρχίσει να μεγαλώνει τόσο που διευρύνεται μαζικά πλέον και η αποθεματοποίηση αργού από ιδιώτες επενδυτές με στόχο την πώληση αργότερα, σε υψηλότερες τιμές. Και επειδή δεν υπάρχουν αρκετές επίγειες δεξαμενές για όλους, πολλοί ναυλώνουν μεγάλα, πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια για να το αποθηκεύσουν. Με απλά λόγια, αγοράζοντας κάποιος σήμερα πετρέλαιο φτηνά προσδοκά να το πουλήσει στο μέλλον σε υψηλότερες τιμές και να κερδίσει τη διαφορά.

Χρυσές δουλειές

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου κάνει χρυσές δουλειές με τα πετρέλαια, καθώς μετατρέπει τον στόλο του σε πλωτές αποθήκες, σχολιάζουν κάποιοι στην Ακτή Μιαούλη επισημαίνοντας πως και άλλοι Ελληνες πλοιοκτήτες, όπως ο όμιλος Τσάκου, έχουν προχωρήσει σε τέτοιες, θετικές γι' αυτούς συμφωνίες. Σε αντίθεση όμως με τους υπόλοιπους, τα έσοδα από τον επιχειρηματικό βραχίονα του Ιδρύματος Ωνάση κατευθύνονται σε ένα βαθμό στη χρηματοδότηση της κοινωφελούς δραστηριότητας του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. «Ο Παπαδημητρίου αποκτά πλέον πρόσθετες δυνατότητες να ενισχύσει το έργο που προσφέρει στη χώρα» σχολιάζουν ναυτιλιακοί κύκλοι.

Το σύνολο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης από τη σύστασή του έως σήμερα οφείλεται, σύμφωνα με το ίδιο, στην κερδοφορία του επιχειρηματικού ιδρύματος. Το επιχειρηματικό ίδρυμα αναπτύσσει ποικίλες δραστηριότητες, εκ των οποίων η σημαντικότερη ήταν και παραμένει παραδοσιακά η ναυτιλιακή, συνεχίζοντας την παράδοση του ιδρυτή του Αριστοτέλη Ωνάση.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε εγκαταστήσει τη ναυτιλιακή του επιχείρηση στη Νέα Υόρκη. Η εταιρία Olympic Shipping & Management αποτελεί τη συνέχεια της OLYMPIC MARITIME, την οποία ίδρυσε το 1952 στο Παρίσι ο Ωνάσης και η οποία είχε την έδρα της στο Μονακό έως τις αρχές του 1990. Εκτοτε η εταιρία μεταφέρθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο. Διαχειρίζεται ένα στόλο αποτελούμενο από 15 δεξαμενόπλοια διπλών τοιχωμάτων, επτά πλοία χύδην ξηρού φορτίου, καθώς επίσης και δύο υπό παραγγελία πλοία χύδην ξηρού φορτίου. Από αυτά, τα 14 είναι υπό ελληνική σημαία και οκτώ υπό σημαία Marshall Islands. Η Olympic Shipping & Management παρέχει υπηρεσίες για την εμπορική εκμετάλλευση των πλοίων (ναυλώσεις), καθώς και τη λογιστική παρακολούθησή τους.

Μία άλλη εταιρία, η Springfield Shipping Co Panama, έχει αναλάβει την τεχνική διαχείριση του στόλου. Στα υπό διαχείριση πλοία απασχολούνται σήμερα περίπου 600 ναυτικοί, από τους οποίους οι 200 είναι Ελληνες και οι 80 Ρώσοι αξιωματικοί, και οι υπόλοιποι 320 αλλοδαποί ναύτες.

Το 2015 η περιουσία του επιχειρηματικού Ιδρύματος είναι κατά δήλωσή του «τουλάχιστον πενταπλάσια από εκείνη που του κληροδότησε το 1975 ο Αριστοτέλης Ωνάσης, χωρίς να συνυπολογίζεται το σημαντικότατο ποσό που έχει διατεθεί για κοινωφελή έργα κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών». Το ποσό των δωρεών αυτών είναι σε σημερινές τιμές διπλάσιο εκείνου που είχε διαθέσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης ως αρχικό κεφάλαιο του ιδρύματος, δηλώνουν από το ίδρυμα.

Ειδικότερα, στις 6 Δεκεμβρίου του 1975, ημερομηνία σύστασης του επιχειρηματικού ιδρύματος, η περιουσία του συνίστατο σε 25 πλοία, εκ των οποίων τα 20 δεξαμενόπλοια συνολικής μεταφορικής ικανότητας 2.539.756 τόνων (ΜΤ) και τα άλλα πέντε πλοία ξηρού φορτίου, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 135.244 τόνων (ΜΤ). Η μέση ηλικία των δεξαμενόπλοιων ήταν 10,6 έτη και των πλοίων ξηρού φορτίου 8,2 έτη. Ακόμα έλαβε μετοχές, ομόλογα και προθεσμιακές καταθέσεις, αλλά και ένα ακίνητο στο Λονδίνο και το οικόπεδο επί της λεωφόρου Συγγρού, έκτασης οκτώ στρεμμάτων, όπου ανεγέρθηκε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Η περιουσία

Σήμερα η περιουσία που διαχειρίζεται αποκλειστικά το επιχειρηματικό ίδρυμα απαρτίζεται από 22 πλοία, εκ των οποίων τα 15 είναι σύγχρονα δεξαμενόπλοια διπλών τοιχωμάτων, τα επτά είναι πλοία χύδην ξηρού φορτίου και άλλα δύο, που είναι υπό παραγγελία, πλοία χύδην ξηρού φορτίου. Η συνολική μεταφορική ικανότητά τους ανέρχεται σε 4.140.501 τόνους (ΜΤ). Η μέση ηλικία των δεξαμενόπλοιων είναι τα 9,5 χρόνια και των πλοίων χύδην ξηρού φορτίου τα πέντε χρόνια. Εχει ακόμα μετοχές (όπως στην GasLog του Παναγιώτη Γ. Λιβανού), ομόλογα, προθεσμιακές καταθέσεις και άλλες επενδύσεις χαρτοφυλακίου. Διαχειρίζεται δε ακίνητη περιουσία στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Βουκουρέστι και στην Αθήνα.

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου είναι δικηγόρος -αποφοίτησε το 1977 από το τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών- και οικονομολόγος. Εχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Δίκαιο των Μεταφορών από την Aix-en-Provence της Γαλλίας, διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και πτυχίο από το London School of Economics. Ασκεί τη δικηγορία και μάλιστα από το 1989 είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, ενώ από το 1992 είναι διευθύνων εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες.

Ισως για κάποιους να μην αποτελεί έκπληξη, αλλά ένας από τους πελάτες του είναι η ναυτιλιακή εταιρία του ιδρύματος, η Olympic Shipping and Management S.A. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Ωνάση έγινε το 1988, επί προεδρίας της αείμνηστης προέδρου Χριστίνας Ωνάση. Από το 1995 συντονίζει την εκτελεστική επιτροπή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου Ωνάση και είναι επιπλέον υπεύθυνος για τον τομέα των οικονομικών και των έργων μεγάλης κλίμακας. Το 2005 εκλέχθηκε πρόεδρος (και ταμίας) του 15μελούς διοικητικού συμβουλίου.

Στενός συνεργάτης του είναι ο οικονομολόγος Γιάννης Ιωαννίδης που υπήρξε και πιλότος της Ολυμπιακής Αεροπορίας για δεκατέσσερα χρόνια. Από το 1988 εργάζεται στον όμιλο Ωνάση και το 1991 μπήκε ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος. Ενα χρόνο μετά ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή της Springfield Shipping Co. Panama S.A., η οποία λειτουργεί ως εκπρόσωπος στον Πειραιά της εταιρίας Olympic Shipping and Management S.A. Από τον Μάρτιο του 1998 είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Olympic Shipping and Management S.A. που διαχειρίζεται τα πλοία και από το 2005 αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος.

Keywords
Αναζητήσεις
olympic shipping & management sa παλαιό φάληρο, ναυτιλιακη ωναση
Τυχαία Θέματα